08/10/2024

Οι σινορωσικές σχέσεις και η κερδισμένη Κίνα

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

 

Πολλά έχουν γραφτεί το τελευταίο διάστημα για τη συνεργασία Κίνας Ρωσίας ιδιαίτερα μετά τη σημαντική συνάντηση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, Τζέικ Σάλιβαν, με τον Γιανγκ Τζιεσί, υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Κομμουνιστικού Κόμμματος της Κίνας , η οποία πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα, 14 Μαρτίου, στη Ρώμη. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες, στη σημερινή συνάντηση αναφέρθηκαν -με απόλυτη σαφήνεια- στη διεθνή απομόνωση και στις βαριές οικονομικές συνέπειες που θα αντιμετώπιζε η Κίνα, σε περίπτωση που βοηθούσε το Κρεμλίνο να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις ή, ακόμη χειρότερα, αν στήριζε τη Ρωσία με στρατιωτικό υλικό», μετέδωσε  η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai.

Τα ερωτήματα για τον πραγματικό σκοπό της συνάντησης μεσούσης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως και για την κατάσταση των σχέσεων Ρωσίας Κίνας, η οποία Κίνα φαίνεται πως είναι ο μεγάλος κερδισμένος των εξελίξεων, ταλανίζουν αναλυτές και ειδικούς. 

Όμως, καλό είναι πριν ξεκινήσουν κάποιοι τις εκτιμήσεις για την αγαστή συνεργασία Πούτιν και Σι, να διαβάσουν τα κυριότερα σημεία από τη συνέντευξη που παραχώρησε στη πλατφόρμα The Octavian Report ο Alexander Gabuev (πρόεδρος του προγράμματος Russia in the Asia-Pacific Program στο think tank Carnegie Moscow Center).

 

SENIOR FELLOW AND CHAIR
RUSSIA IN THE ASIA-PACIFIC PROGRAM
CARNEGIE MOSCOW CENTER

Στο Geopolitics & Daily News κάναμε αποδελτίωση των πιο σημαντικών και σας τα μεταφέρουμε. Είπε λοιπόν ο Alexander Gabuev για τις σχέσεις Ρωσίας Κίνας: 

 

“Η Κίνα επέλεξε μια πολύ έξυπνη στρατηγική. Έχει ένα πρότυπο για το πώς να απαντήσει σε κινήσεις από τη Ρωσία που δεν μπορεί να προβλέψει, καθώς είναι συχνά απρόβλεπτες και παράλογες από κινεζική άποψη.  Αυτό το πρότυπο ορίστηκε από την Κριμαία. Όταν επιβλήθηκαν οι κυρώσεις, η Κίνα είπε ότι υποστήριζε την ειρήνη, σεβόταν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας και δεν θα αναγνώριζε ποτέ την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Η Κίνα μπορεί να ήταν επικριτική για τις μονομερείς κυρώσεις των ΗΠΑ, αλλά έχει επιμείνει στο γράμμα των κυρώσεων. Ωστόσο, παράλληλα, έβαλε τα δυνατά της για να αξιοποιήσει στο έπακρο τις νέες ευκαιρίες στη Ρωσία. Αυτό ακριβώς θα κάνει τώρα η Κίνα. Η Κίνα θα επικρίνει την επέκταση του ΝΑΤΟ και τις στρατιωτικές συμμαχίες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, όπως το βλέπουμε. Καθώς η κατάσταση στο έδαφος γίνεται όλο και πιο δύσκολη, θα προσθέσουν μερικά μηνύματα που θα εκφράζουν τη συμπάθειά τους για τον ουκρανικό λαό.

Η Κίνα είναι μια πολύ εγωκεντρική, πολύ ρεαλιστική μεγάλη δύναμη. Για την Κίνα, η μη παρέμβαση σημαίνει μη παρέμβαση μόνο στις κινεζικές υποθέσεις. Η ίδια η Κίνα παρεμβαίνει συνεχώς στις υποθέσεις των γειτόνων της, επιβάλλοντας κυρώσεις, για παράδειγμα, κατά της Νότιας Κορέας και της Αυστραλίας.

Εν τω μεταξύ, η σχέση της Κίνας με τη Ρωσία είναι πολύ σημαντική για το Πεκίνο. Αν η Ρωσία γίνει ασταθής ή ενταχθεί στο φιλοδυτικό, αντικινεζικό στρατόπεδο θα ήταν στρατηγικός εφιάλτης. Έτσι, οι Κινέζοι ηγέτες βλέπουν πολλές ευκαιρίες τώρα.

Αν η Δύση πει: «Πρέπει να μας στηρίξετε στον αγώνα κατά της Ρωσίας», θα πουν: «Υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα, τη μη επέμβαση και την ειρήνη».  Εάν η Δύση πει, «Τι γίνεται με την απειλή της Ρωσίας για την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη;» Η Κίνα θα πει: «Υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα, τη μη επέμβαση και την ειρήνη».

Οι Κινέζοι θα συμμορφωθούν με το γράμμα των κυρώσεων γιατί δεν θέλουν να βλάψουν περαιτέρω τις σχέσεις τους με τη Δύση. Στο μεταξύ, θα παρακολουθούν από το περιθώριο την ελεύθερη πτώση της ρωσικής οικονομίας.

Μόνο όταν η Ρωσία φτάσει στον πάτο, η ενεργή φάση του πολέμου έχει τελειώσει, όλες οι κυρώσεις έχουν τεθεί σε ισχύ και η οικονομική κατάσταση στη Ρωσία είναι τόσο δεινή όσο ποτέ, τότε η Κίνα θα μπορέσει να κατανοήσει πλήρως την κατάσταση. και μετά θα παρέμβει.

Σε αυτό το σημείο, οι ευκαιρίες για την Κίνα θα είναι τεράστιες. Η Ρωσία εδώ και καιρό ήταν απρόθυμη να πουλήσει την τελευταίας τεχνολογίας στρατιωτική τεχνολογία της στην Κίνα. Λοιπόν, ξέρετε τι; Σύντομα η Μόσχα δεν θα έχει άλλη επιλογή. Η Ρωσία είναι επίσης απρόθυμη να κάνει πολλές συμφωνίες με το γιουάν επειδή δεν είναι πλήρως μετατρέψιμο. Τώρα η Ρωσία δεν θα έχει άλλη επιλογή και το γιουάν θα γίνει το προεπιλεγμένο νόμισμα στο σινο-ρωσικό εμπόριο.

Ταυτόχρονα, η Κίνα βλέπει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απορροφηθεί – αυτός ο πόλεμος θα καταναλώσει την υπόλοιπη προεδρία Μπάιντεν. Και αν ο Μπάιντεν δεν καταφέρει να επιδιώξει την εσωτερική του ατζέντα, οι διχασμοί και άλλα εσωτερικά προβλήματα των Ηνωμένων Πολιτειών θα επιδεινωθούν. Αυτά είναι μεγάλα πλεονεκτήματα για την Κίνα.”

 

Διαβάστε στη συνδρομητική πλατφόρμα: Το μέλλον των σχέσεων Κίνας-Ρωσίας

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024