09/05/2024

Βαλερί Ζαλούτσνι: ποιος είναι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Ουκρανίας

Γράφει  ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος

 

Είναι μόλις 48 ετών και  μπορούμε να πούμε ότι, εδώ και  20 μέρες, διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στον πόλεμο που εξελίσσεται  στην Ουκρανία. Από το 2021 φέρει τη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ της Ουκρανίας. Αποφοίτησε με άριστα από το στρατιωτικό ινστιτούτο της Οδησσού. Προσωπικά, θα τον χαρακτήριζα αυτοδημιούργητο, με γνώσεις και στους δυο τομείς του στρατιωτικού επαγγέλματος, δηλαδή τον επιτελικό και τον μάχιμο. Για τον ίδιο, οι ανθρώπινες σχέσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές και για το λόγο αυτό, καθ’ όλη τη διάρκεια της μέχρι τώρα στρατιωτικής του πορείας δίνει ιδιαίτερη βάση στην εμπιστοσύνη, στο οικογενειακό και στο ομαδικό πνεύμα των μονάδων του. Δεν είναι υπέρ της σκληρής πειθαρχίας. Το όπλο, σύμφωνα με τον Ζαλούτσνι, για ένα μάχιμο αξιωματικό είναι η ευπρέπεια και η ειλικρίνεια τόσο απέναντι στους ανωτέρους  όσο και απέναντι στους κατώτερους του.

Από το 2014 ο Ζαλούτσνι βρέθηκε στη πρώτη γραμμή του πολέμου και συμμετείχε στη μάχη του Ντεπάλτσεβε, όπου ήταν διοικητής της 51ης ταξιαρχίας πεζικού. Μια μάχη η οποία έχει μείνει έως σήμερα χαραγμένη στη μνήμη του. Κυρίως του έχει μείνει χαραγμένη η θυσία του 25ου μηχανοκίνητου τάγματος, το οποίο υπαγόταν στη Ταξιαρχία του. Το 2017 έγινε στρατηγός και 4 χρόνια μετά έγινε αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Ουκρανίας. Ο  Ζαλούτσνι, όντας ένας αξιωματικός που είχε πολεμήσει στη πρώτη γραμμή του πολέμου το 2014, ήξερε πολύ καλά τις ανάγκες του ουκρανικού στρατού. Γνώριζε δηλαδή τα αδύναμα και τα δυνατά σημεία των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Γνώριζε ότι η ρωσική αεροπορία όπως και το ρωσικό ναυτικό  ήταν πολύ ισχυρότερα από τα αντίστοιχα της Ουκρανίας και δε μπορούσε να προχωρήσει σε μια κούρσα εξοπλισμών με τη Ρωσία για να αποκαταστήσει την ισορροπία στη θάλασσα και στον αέρα. Έτσι λοιπόν, με το που ανέλαβε αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Ουκρανία έριξε ιδιαίτερο βάρος στον εκσυγχρονισμό και την ισχυροποίηση του ουκρανικού στρατού. Ιδιαίτερη έμφαση έριξε στην προμήθεια των αντιαρματικών πυραύλων Javelin τα οποία σήμερα η Ουκρανία διαθέτει σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό. Επίσης, ο ουκρανικός στρατός συμμετείχε σε ασκήσεις σε αστικό περιβάλλον κάτι που τα προηγούμενα χρόνια δε γινόταν.

Πρέπει να πούμε ότι οι προκάτοχοι του δεν  είχαν ασχοληθεί σε βάθος με τις μάχες σε αστικό περιβάλλον. Θυμίζω ότι τα προηγούμενα χρόνια ο ουκρανικός στρατός εκπαιδευόταν κυρίως στην αντιμετώπιση επιθέσεων με βολές πυροβολικού και στην αντιμετώπιση αεροπορικών επιδρομών. Ταυτόχρονα, το προσωπικό του ουκρανικού στρατού λάμβανε εκπαίδευση για την περίθαλψη τραυματιών στο πεδίο της μάχης.

Η στρατηγική που ακολουθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή

Από την 17η Φεβρουαρίου 2022 οι συμπλοκές μεταξύ ρωσόφωνων και ουκρανικού στρατού γενικεύονται σε όλη την ανατολική Ουκρανία.  Ο Ζαλούτσνι χρησιμοποιούσε βαρύ οπλισμό, χτυπώντας  όμως μόνο στρατιωτικούς στόχους και προσπαθώντας να αποφύγει με κάθε τρόπο τον πόλεμο. Παρόλα αυτά, δε μπόρεσε να αποφύγει τις απώλειες αμάχων. Ακόμα και όταν ανακοινώθηκε ότι οι ρωσόφωνοι εκκενώνουν από τον άμαχο πληθυσμό  τις εκτάσεις που έχουν υπό τον έλεγχο τους, ακόμα και τότε ο Ζαλούτσνι τόνιζε  ότι ο ουκρανικός στρατός δεν έχει καμία πρόθεση να ανακαταλάβει τις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, γιατί θα σήμαινε γενικευμένη σύρραξη.

 Αυτό που παρατηρώ είναι ότι πριν ακόμα ξεκινήσει η ρωσική εισβολή είχε ρίξει ιδιαίτερο βάρος στη περιοχή της Μαριούπολης και φαίνεται από το γεγονός ότι έστειλε άμεσα προς ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων στην  περιοχή το Τάγμα Αζόφ, γνωστό για την ναζιστική του ιδεολογία. Επίσης, τη στρατιωτική διοίκηση της πόλης ανέλαβε ο αντισυνταγματάρχης Βασίλυ Ιβάνοβιτς, βετεράνος και αυτός του Ντεπάλτσεβε, ο οποίος πρέπει να πούμε εδώ ότι κατηγορείται από τη ρωσική δικαιοσύνη για απώλειες αμάχων το 2016.

Ο Ζαλούτσνι από την 24η Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα μάχεται κατά του ρωσικού στρατού. Αξιοσημείωτη είναι η στρατηγική που ακολουθεί και η οποία εστιάζει σε τρεις άξονες:

1) Καταστροφή των μονάδων εφοδιασμού του ρωσικού στρατού

2) ‘Ελεγχος των μεγάλων αστικών κέντρων

3) ‘Ελεγχος των αεροδρομίων στη Δυτική Ουκρανία με σκοπό να φτάνει  η δυτική βοήθεια.

Ο Ζαλούτσνι έχει πετύχει μεγάλο μέρος της στρατηγικής του κυρίως στην ανατολική Ουκρανία και ιδιαίτερα στο Χάρκοβο. Εκεί όχι μόνο έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές στις μονάδες εφοδιασμού του ρωσικού στρατού, αλλά και με τα Javelin που είχαν αναπτυχθεί στη πόλη κατάφερε να προξενήσει απώλειες και στις μάχιμες ρωσικές μονάδες.

 Κατά την άποψή μου,  ως τώρα η μάχη στο Χάρκοβο είναι η πιο φονική του πολέμου. Ο Ζαλούτσνι στη μάχη του Κιέβου μάλλον αιφνιδιάστηκε, καθώς δεν είχε παρατάξει ισχυρές δυνάμεις. Μάλιστα αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι οι Ρώσοι σπετσνάζ και οι αλεξιπτωτιστές με επικεφαλείς τους Στρατηγούς Σορντιούκφ και Γκορντνίκοφ κατάφεραν να καταλάβουν όχι μόνο το αεροδρόμιο Αντόνοφ αλλά και να φτάσουν σε απόσταση αναπνοής από τη πόλη. Παρόλ’ αυτά, ο Ζαλούτσνι κατόρθωσε να ρίξει στη μάχη άμεσα μια ταξιαρχία της εθνοφρουράς. Η ταξιαρχία αυτή φαίνεται να έχει καταφέρει να συγκρατήσει τη ρωσική επίθεση. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί πλήγματα στις εφοδιοπομπές τους και στην πλευρά του Κιέβου,  έχει καθηλώσει τη ρωσική επίθεση. Επίσης, αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι ο ουκρανικός στρατός, ειδικά στο μέτωπο του Κιέβου, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός στην εξόντωση Ρώσων σαμποτέρ.

Μια ακόμα επιτυχία του Ζαλούτσνι είναι ότι η διεθνής στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία έφτασε με ασφάλεια. Αυτό δείχνει ότι παρά την απώλεια του αεροδρομίου Αντόνοφ στο οποίο μέχρι την 24η Φεβρουαρίου έφτανε η βοήθεια των ΗΠΑ, ο στρατηγός Ζαλούτσνι κατόρθωσε να συγκροτήσει άμεσα ένα εναλλακτικό σχέδιο δράσης . Άρα λοιπόν βλέπουμε ότι η στρατηγική του έχει επιτευχθεί ως τώρα.

Καταλήγοντας, αυτό που πιστεύω είναι ότι ο Ζαλούτσκι βεβαίως δε μπορεί να κερδίσει μόνος του τον πόλεμο με τη Ρωσία. Παρόλ’ αυτά, προσπαθεί μέσω σθεναρής αντίστασης και μεγάλων απωλειών να αναγκάσει τη Μόσχα να αποσυρθεί από την Ουκρανία. Το πώς θα εξελιχθεί η στρατηγική του είναι ακόμα άγνωστο και φυσικά δεν εξαρτάται μόνο από τις εξελίξεις στα πεδία των μαχών. Όμως, είναι βέβαιο ότι μέχρι τώρα η στρατηγική του μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη.

 

Πηγές: 

https://www.radiosvoboda.org/a/valeriy-zaluzhnyi-komanduvach-zsu/31379957.html

http://www.zvyagel.com.ua/?p=2802

https://armyinform.com.ua/2020/02/hochemo-vidijty-vid-napysannya-bojovyh-nakaziv-zrazka-1943-roku-vid-czyh-bezgluzdyh-dopovidej-bilya-kart-komanduvach-vijsk-ok-pivnich-general-major-valerij-zaluzhnyj/

https://www.youtube.com/watch?v=ufWRvfbJIQk

https://www-mil-gov-ua.translate.goog/news/2022/02/18/operativna-informacziya-shhodo-situaczii-v-rajoni-provedennya-operaczii-obednanih-sil-stanom-na-900-18-lyutogo-2022-roku/?_x_tr_sl=uk&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=sc

https://www-mil-gov-ua.translate.goog/news/2022/02/20/zvedennya-pro-situacziyu-v-rajoni-provedennya-operaczii-obednanih-sil-stanom-na-1100-20-lyutogo-2022-roku/?_x_tr_sl=uk&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=sc

https://www.msb.gov.tr/SlaytHaber/1822022-25584

https://www.youtube.com/watch?v=zBaaukgR5cQ

https://interfax.com/newsroom/top-stories/74867/

https://www-mil-gov-ua.translate.goog/news/2022/02/18/vechirne-zvedennya-shhodo-situaczii-situaczii-v-rajoni-provedennya-operaczii-obednanih-sil-stanom-na-1700-18-lyutogo-2022-roku/?_x_tr_sl=uk&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=sc

https://www.defense.gov/News/Transcripts/Transcript/Article/2952916/pentagon-press-secretary-john-f-kirby-holds-a-press-briefing/

https://www.defense.gov/News/Transcripts/Transcript/Article/2938678/secretary-of-defense-lloyd-j-austin-iii-holds-a-press-conference-at-nato-headqu/

https://www.bbc.com/ukrainian/news-57986999

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024