Τσάρλς Μπράουν: ποιος είναι ο αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ
Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος
Τσάρλς Μπράουν: Ο πρώτος αφροαμερικανός υποψήφιος αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων
O Τσάρλς Μπράουν σήμερα είναι αρχηγός της αμερικανικής αεροπορίας και οπωσδήποτε ο καλύτερος αξιωματικός που έχει η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Μια από αυτές είναι η Κίνα και γενικότερα ολόκληρη η περιοχή του Ινδικού Ωκεανού.
Ο Τσάρλς Μπράουν πέρασε ιδιαίτερα δύσκολα παιδικά χρόνια , ιδιαίτερα στο σχολείο όπου στις τάξεις του δημοτικού αυτός και η αδερφή του ήταν τα μόνα μαύρα παιδιά στην τάξη του . Παρόλα αυτά, ουδέποτε άφησε τις δυσκολίες να τον καταβάλλουν και να τον αποπροσανατολίσουν από το στόχο του και το όνειρο του που ήταν να γίνει μέλος της μεγάλης στρατιωτικής οικογένειας των ΗΠΑ. Μα και όταν το κατόρθωσε, τα πράγματα ήταν ιδιαίτερα δύσκολα καθώς μόνο το 2% του δυναμικού ήταν αφροαμερικανοί . Η αποφοίτηση του από τη σχολή αξιωματικών της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ , κατά την εκτίμηση μου δείχνει δυο πράγματα:
1) Αφοσίωση στη δουλειά του και το όραμά του
2) Ανεπηρέαστος από τις δυσκολίες της αποστολής του , ούτε ενδεχομένως από το τι θα πουν οι άλλοι για αυτόν
Ο Τσάρλς Μπράουν πέρασε τα πρώτα χρόνια της καριέρας του στην Κορέα, δηλαδή στο μέτωπο του Ειρηνικού –Ινδικού Ωκεανού. Έχει μεγάλες γνώσεις και μεγάλη εμπειρία λοιπόν για την περιοχή που αποτελεί ένα κύριο πεδίο ενδιαφέροντος σήμερα για τις ΗΠΑ. Το Μάιο του 2018 ο Μπράουν ανέλαβε διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή της Χαβάης ,κι αυτό είναι ένα ακόμα κατά τη γνώμη μου θετικό στοιχείο στο βιογραφικό του Μπράουν. Διότι οπωσδήποτε θα γνωρίζει να κρατάει διαύλους επικοινωνίας με την Κίνα αλλά παράλληλα να στέλνει και τα κατάλληλα μηνύματα στο Πεκίνο, σε περίπτωση εντάσεων. Δεδομένου ότι ο Ειρηνικός –Ινδικός Ωκεανός αλλά και η Κίτρινη θάλασσα είναι το νέο πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.
Στις 2 Μαρτίου 2020 ανακοινώνεται η υποψηφιότητα του ως αρχηγού του γενικού επιτελείου αεροπορίας των ΗΠΑ. Στις 8 Ιουνίου 2020 η υποψηφιότητα του εγκρίθηκε ομόφωνα από τη γερουσία με 98 ψήφους υπέρ. Έγραψε λοιπόν ιστορία καθώς έγινε ο πρώτος αφροαμερικανός αρχηγός της αμερικανικής αεροπορίας. O ίδιος, μετά το θάνατο του Τζώρτζ Φλόιντ, συγκλονίστηκε και άρχισε σιγά σιγά να προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές ανισότητες που υπάρχουν στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Το άλλο γεγονός που τον επηρέασε ήταν η εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, δεδομένου ότι δεν θα περίμενε ποτέ, όχι μόνο αυτός αλλά και κανένας αμερικανός αξιωματικός ότι θα είχαμε εισβολή αμερικανών πολιτών στο ναό της αμερικανικής δημοκρατίας.
Ο ίδιος ένιωσε ιδιαίτερα άσχημα καθώς έπρεπε να αντιμετωπίσει ως αξιωματικός μια εσωτερική απειλή. Διότι, όπως είναι λογικό, συνήθως σκεφτόταν τον εξωτερικό κίνδυνο με αποτέλεσμα να άφηνε στην άκρη όχι μόνο αυτός αλλά και οι υπόλοιποι αξιωματικοί τα εσωτερικά προβλήματα. (πολιτικός διχασμός ,φυλετικές διακρίσεις, κοινωνικές –οικονομικές ανισότητες) .
Ως αρχηγός της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας , η μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία είναι αντιμέτωπος σήμερα είναι η Κίνα. Από την έναρξη της διακυβέρνησης του προέδρου Μπάιντεν πήρε σαφείς διαταγές από τον υπουργό άμυνας Λόιντ Όστιν να εκσυγχρονιστεί άμεσα η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ καθώς τόσο το πολεμικό ναυτικό της Κίνας όσο και η αεροπορία έχουν κάνει σημαντικά βήματα ανάπτυξης και έχουν σε πολλές περιπτώσεις ξεπεράσει τις ΗΠΑ. Αυτό οφείλεται, κατά τη γνώμη μου, εν μέρει και στο γεγονός ότι λόγω του πολέμου κατά της τρομοκρατίας οι ΗΠΑ έριξαν βάρος στο στρατό ξηράς και στις ειδικές δυνάμεις.
Στις 16 Ιουλίου 2021 μιλώντας διαδικτυακά σε συνέδριο στις Βρυξέλλες μοιράστηκε το όραμα του για την αμερικανική πολεμική αεροπορία . Αρχικά τόνισε ότι στη νέα περίοδο ανταγωνισμού με την Κίνα και τη Ρωσία όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ πρέπει να κάνουν τα πάντα για να νικήσουν. Το F-35 είναι το ισχυρότερο όπλο που έχει σήμερα η αμερικανική αεροπορία. Παράλληλα η αμερικανική αεροπορία θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Παράλληλα, η ήττα του Ισλαμικού κράτους εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα για τις ΗΠΑ. Ενώ στο μέτωπο της Συρίας τόνισε ότι προσπαθεί να αποφύγει με κάθε τρόπο μια συμπλοκή με τη ρωσική αεροπορία και αυτός είναι ο μόνος λόγος που υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας.
Βεβαίως, ένα άλλο κεφάλαιο που θα πρέπει να τον ανησυχεί πολύ είναι το ζήτημα της δημιουργίας μεραρχίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το ναυτικό του Ιράν. Το Ιράν με αυτό τον τρόπο έχει δημιουργήσει τεράστιο πονοκέφαλο στις ΗΠΑ, καθώς ήδη η Ρωσία επιθυμεί να προμηθευτεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ιράν ώστε να βομβαρδίσει στόχους στην Ουκρανία χωρίς να υποστεί απώλειες. Επιπρόσθετα, αυτή η εξέλιξη θα πρέπει να τον προβληματίσει ιδιαίτερα καθώς αφενός οι ΗΠΑ θα πρέπει να υπερασπιστούν τους συμμάχους τους στη Μέση ανατολή και αφετέρου δεν θα πρέπει να σταματήσει η βοήθεια προς την Ουκρανία.
Το μέτωπο της Ουκρανίας είναι επίσης μια πολύ σημαντική πρόκληση για το πτέραρχο Μπράουν καθώς στις 15 Ιουλίου του 2022 ψηφίστηκε νόμος από τη βουλή των αντιπροσώπων για εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων πάνω σε αμερικανικά αεροσκάφη. Ένα πρόγραμμα που αν πάει καλά δείχνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα κρατήσει για πολλά χρόνια ακόμα . Καθώς θα αυξήσει τη θέληση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων να ανακαταλάβουν όλα τα χαμένα εδάφη.
Κατά την εκτίμηση μου, οι Αμερικανοί με αυτό το ψήφισμα δείχνουν ότι θέλουν πάση θυσία να νικήσει η Ουκρανία στον πόλεμο όσο και αν κρατήσει η σύγκρουση αυτή. Δεν βλέπουμε δηλαδή, και αυτό είναι ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός, την διάθεση από καμία από τις δυο πλευρές για βαθύτερη συνεννόηση και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Συνεπώς ,είναι ένα ερώτημα κατά πόσο η αμερικανική αεροπορία και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα καταφέρουν να ανταποκριθούν συνολικά στην απειλή της Ρωσίας, της Κίνας, αλλά και του Ιράν.