26/04/2024

Ο τουρκικός αναθεωρητισμός και η σωστή πλευρά της ιστορίας

 

Του Χρήστου Μανταρτζίδη
Οικονομολόγου Διεθνολόγου 

Ο περιβόητος χάρτης που δώρισε πρόσφατα η εθνικιστική Τουρκική οργάνωση ¨γκρίζοι λύκοι¨ (Ülkü Ocakları) στον κ. Bahceli, κυβερνητικό εταίρο και στενό συνεργάτη του Τούρκου προέδρου κ. Erdogan, και εμφανίζει όλα τα Ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, την Ρόδο, την Λέσβο, την Χίο, την Σάμο αλλά και την Κρήτη, ως Τουρκιά εδάφη, προκάλεσε την αντίδραση της Ελληνικής κυβέρνησης.

Ο ΠΘ κ. Μητσοτάκης διεθνοποίησε το θέμα και κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο κ. Erdogan να ξεκαθαρίσει, αν ο συγκεκριμένος χάρτης αποτελεί τουρκική κυβερνητική θέση. Και πώς να μην είναι αφού ο κ Bahceli δεν είναι απλά μέρος του τουρκικού πολιτικού συστήματος. Είναι ΤΟ τουρκικό πολιτικό σύστημα.

 

Στο θέμα παρενέβη και το State Department που εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «η θέση μας για το θέμα είναι ξεκάθαρη. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος δεν αμφισβητούνται. Καλούμε του δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ να λύσουν τις διαφορές τους με διπλωματικό τρόπο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του State Department «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος δεν αμφισβητούνται». Δεν διακρίνει δηλαδή αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας και συνεπώς δεν καταδικάζει την Τουρκία. Επιπλέον στην την τελευταία πρόταση της ανακοίνωσης, κρατάει ξεκάθαρα ίσες αποστάσεις καθώς δεν διακρίνει επιτιθέμενο και αμυνόμενο και καλεί Ελλάδα και Τουρκία να επιλύσουν τις ¨διαφορές¨ τους δια της διπλωματικής οδού.   

Υπάρχουν όμως ¨διαφορές¨; Έχουν ξεκαθαρίσει οι ΗΠΑ και η Τουρκία ποτέ τι εννοούν με τον όρο “διαφορές”;  και πως αυτές τις διαφορές τις αντιλαμβάνεται η Ελλάδα; ή απλά βαφτίζουν ¨διαφορές¨ τις επεκτατικές βλέψεις και τις απειλές της Τουρκίας. Ο χάρτης αυτός αποτυπώνει ¨διαφορές¨;

Διαφορές δεν υπάρχουν όσον αφορά εδαφική ακεραιότητα και εθνική κυριαρχία. Ο χάρτης δείχνει ξεκάθαρα παράνομες διεκδικήσεις Ελληνικών εδαφών και Ελληνικής κυριαρχίας από μέρους της Τουρκίας που δεν χρήζουν επίλυσης. Απλά και ξεκάθαρα η Τουρκία επιχειρεί την επιθετική αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας επί των νησιών κυρίως του ανατολικού Αιγαίου αλλά και της Κρήτης.  Και αποτελεί από μόνος του την ξεκάθαρη απάντηση σε οποιονδήποτε θέτει θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Δηλαδή τι να επιλυθεί δια της διπλωματικής οδού; Η παράδοση Ελληνικών εδαφών και Ελληνικής επικράτειας στην Τουρκία;

Βέβαια αυτός ο αναθεωρητικός χάρτης δεν φτιάχτηκε χτες. Ούτε είναι προϊόν νοσηρής αναθεωρητικής φαντασίωσης του κ. Erdogan. Η Τουρκία παίζει το παιχνίδι της και ¨χτίζει¨ την agenda των διεκδικήσεων της αργά και σταθερά εδώ και πολλές 10ετίες. Αν και οι ΗΠΑ γνωρίζουν τον χάρτη, την agenda των διεκδικήσεων, την Τουρκική επιθετικότητα αλλά και τον Τουρκικό αναθεωρητισμό, εξακολουθούν σταθερά να προτείνουν και στις δύο πλευρές (Ελλάδα και Τουρκία), «βρείτε τα».

Τι έχει χαθεί και τι επιχειρείται να βρεθεί από τους εμπλεκόμενους (Ελλάδα και Τουρκία) άραγε; Η στάση & οι επιδιώξεις των ΗΠΑ, όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά είναι διαχρονικά ξεκάθαρες. Μια συμφωνία για μοίρασμα των κυριαρχιών δικαιωμάτων του Αιγαίου, όχι της κυριαρχίας (Άλλο πράγμα η εθνική κυριαρχία και άλλο τα κυριαρχικά δικαιώματα. Π.χ. στα διεθνή ύδατα ΝΑ της Κρήτης δεν υπάρχει εθνική κυριαρχία. Υπάρχουν όμως κυριαρχικά δικαιώματα επί υφαλοκρηπίδας, επί ΑΟΖ κλπ).

Αν όμως η Ελλάδα εκχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα  και προχωρήσει σε συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, ουσιαστικά θα νομιμοποιήσει τα παράνομα αιτήματα και τις επιθετικές πρακτικές της Τουρκίας. Από την άλλη η Τουρκία θα αποθρασυνθεί τελείως και σύντομα θα καταφέρει την πραγμάτωση των σχεδίων και διεκδικήσεων με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Άλλωστε αποτελεί σήμερα έναν από τους πλέον δραστήριους και ενεργητικούς γεωπολιτικούς παίκτες  διεθνώς. Ο ρόλος της ως περιφερειακή δύναμη αναβαθμίζεται και κερδίζει συνεχώς οικονομικό και διπλωματικό χώρο. Αισθάνεται περιορισμένη και ασφυκτιά στα σημερινά της σύνορα και νιώθει ότι είναι ικανή να πάρει ότι θέλει έτσι κι αλλιώς.

Τα σύνορα της Ελλάδας καθορίστηκαν βάσει διεθνών συνθηκών και έπειτα από αιματηρούς πολέμους. Οι ίσες αποστάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δεν βοηθούν δυστυχώς  αλλά αντίθετα αποθρασύνουν την Τουρκία και τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Ευτυχώς δηλαδή που η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ και απολαμβάνει την υποστήριξη τους (ΗΠΑ και ΝΑΤΟ) που αντιστέκονται δυναμικά και υπέρ των συμφερόντων της (χαχαχα)…

Δυστυχώς η Ελλάδα δεν απαιτεί, δεν διαπραγματεύεται  και εξακολουθεί να είναι  ¨ο πιο πιστός σύμμαχος¨ των ΗΠΑ και ¨ο πυλώνας σταθερότητας¨ στην περιοχή, με θέση δεδομένη και ¨κολλημένη¨ στην  «σωστή πλευρά της ιστορίας».  Οφείλει όμως να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με κάθε κόστος, πολιτικό ή στρατιωτικό. Και όσο συνεχίζει να είναι ¨κολλημένη¨ στην σωστή πλευρά της ιστορίας θα απολαμβάνει μόνον κουβέντες παρηγοριάς και ψευτο-υποστήριξης. Και στο τέλος θα πάθει  ότι έπαθαν και οι Κούρδοι.

Δεν θέλω να ακουστώ λαϊκιστής αλλά κάποτε η Ελλάδα πρέπει να αναρωτηθεί ποια είναι η θέση της στον διεθνή διπλωματικό χάρτη. Πρέπει να κατανοήσει ότι είναι μόνη της απέναντι στην Τουρκία. Όταν το χωνέψει αυτό και σταματήσει να ζητιανεύει στήριξη, μόνον τότε μπορεί κάτι να αλλάξει. Η ιστορία κραυγάζει!!!!!!!!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024