26/04/2024

Άντριου Πόππας: ένας σημαντικός ελληνοαμερικανός στρατηγός

U.S. Army Maj. Gen. Andrew P. Poppas, U.S. Forces-Afghanistan Deputy Commanding General for Operations and Operation Resolute Support Deputy Chief of Staff for Operations, introduces U.S. Air Force Gen. Paul J. Selva, Vice Chairman of the Joint Chiefs of Staff, to kick off the USO Show at Bagram Airfield, Afghanistan; the fifth stop on the annual Vice ChairmanÕs USO Tour, April 26, 2018. Comedian Jon Stewart, country music artist Craig Morgan, celebrity chef Robert Irvine, professional fighters Max ÒBlessedÓ Holloway and Paige VanZant, and NBA Legend Richard ÒRipÓ Hamilton will join Gen. Selva on a tour across the world as they visit service members overseas to thank them for their service and sacrifice. (DoD Photo by U.S. Army Sgt. James K. McCann)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

 

Ο Άντριου Πόππας είναι ένας σημαντικός ελληνοαμερικανός στρατηγός και σήμερα αποτελεί έναν από τους ανώτερους αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού, κάνοντας περήφανη την ελληνική ομογένεια. Αποφοίτησε από το West Point το 1988. Το 2006 είχε  το βαθμό του συνταγματάρχη και υπηρετούσε  στη Multi National Force στο Ιράκ. Χώρος δράσης του η  επαρχία Ντιγιάλα.  

Η επαρχία Ντιγιάλα βρίσκεται στα σύνορα Ιράκ –Ιράν, και στις 15 Νοεμβρίου 2006 μικρό τμήμα της 101ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας,  με επικεφαλής τον ίδιο τον Πόππας, έφτασε στην συγκεκριμένη περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχηγείο της Multi National Force είχε πληροφορίες πως στην ευρύτερη περιοχή  της πόλης Ντιγιάλα δραστηριοποιούνταν ένοπλες  εξτρεμιστικές ομάδες. Οι δυνάμεις της 101ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας,  μετά από μάχη 40 ωρών,  εξόντωσαν 72 μαχητές της Αλ Κάιντα.  Η  επιχείρηση αποτέλεσε την πρώτη επιτυχία του Πόππας στο πεδίο της μάχης.

Ο Πόππας, αφού εξόντωσε τις δυνάμεις της Αλ Κάιντα,  εγκαταστάθηκε στην πόλη σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την ομαλότητα και την τάξη. Οι διαταγές της ηγεσίας της  Multi National Force ήταν ξεκάθαρες. Έπρεπε να αποτραπεί  οποιαδήποτε δραστηριότητα τόσο της Αλ Κάιντα  όσο και οποιασδήποτε  άλλης  ένοπλης ομάδας στην περιοχή.

Εν τούτοις, το 2007 η Αλ Κάιντα διενέργησε αρκετές επιθέσεις στην πόλη  οι οποίες όμως αποκρούστηκαν από τις δυνάμεις του Πόππας. Συνολικά, ο  Πόππας με τους άντρες του εξόντωσαν 100 αντάρτες και συνέλαβαν 54 αιχμαλώτους.  Οι απώλειες του συντάγματος του ανήλθαν σε μόλις 2 τραυματίες.

Μετά τις επιτυχίες αυτές, το 2018 αποστέλλεται  στο Αφγανιστάν ως διοικητής της 101ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας. Έφτασε στις 15 Απριλίου 2018 για 9μηνη θητεία.  Η μονάδα του εντάσσεται στο δυναμικό της Ressolute Support Mission και εγκαθίσταται στη βάση Μπακγράμ.

 

Η πρώτη τεράστια πρόκληση με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπος ήταν η εξάπλωση των δυνάμεων του σε όλη την αφγανική επικράτεια. Η 101η αερομεταφερόμενη μεραρχία θα ήταν το εννιάμηνο αυτό η αιχμή του δόρατος της Ressolute Support Mission  στη διεξαγωγή αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων.

Στις 21 Ιουλίου 2018  ο Άντριου Πόππας σε συνέντευξη του τόνισε ότι το 2018 στις επιχειρήσεις που διεξήγαγε η Ressolute Support Mission  στο Αφγανιστάν είχαν σκοτωθεί 1.700 αντάρτες των Ταλιμπάν και του Ισλαμικού Κράτους. Παρά τις απώλειες των Ταλιμπάν οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας δεν είχαν σημαντικά κέρδη επί του εδάφους.

Αυτό κατά την εκτίμηση μου οφείλεται στο γεγονός ότι η Ressolute Support Mission  διεξήγαγε κυρίως αεροπορικές επιδρομές στο Αφγανιστάν, με σκοπό να αποδυναμωθούν οι Ταλιμπάν και να είναι το ΝΑΤΟ όσο πιο ισχυρό γίνεται στις διαπραγματεύσεις μαζί τους. Ωστόσο, η κατάσταση επί του έδαφος παρέμενε ίδια ακριβώς επειδή οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας ήταν εξαιρετικά αναποτελεσματικές στο πεδίο της μάχης, με αποτέλεσμα οι απώλειες τους να είναι  μεγάλες. Ενδεικτικό είναι ότι  οι αφγανικές ένοπλες δυνάμεις έχαναν 176 στρατιώτες την εβδομάδα κατά μέσο όρο.

Στις 13 Αυγούστου 2018, κατά  τον 4ο μήνα παραμονής της 101ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας στο Αφγανιστάν, διεξάγεται μάχη στην επαρχία Γκαζνί. Η πόλη είχε δεχτεί σφοδρή επίθεση από τους Ταλιμπάν  σε πολλά σημεία . Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας πολέμησαν πολύ γενναία και χαρακτηριστικό της σκληρότητας της μάχης ήταν το γεγονός ότι μέχρι τις 15 Αυγούστου 2018 είχαν σκοτωθεί 100 Αφγανοί στρατιώτες και αστυνομικοί.

Η Ressolute Support Mission ανέθεσε στον έμπειρο Πόππας την εκδίωξη των Ταλιμπάν από την πόλη. Ο Πόππας έστειλε  την ομάδα επίλεκτων αλεξιπτωτιστών του. Η αποστολή τους ήταν να εντοπίζουν θέσεις και σημεία δράσης των Ταλιμπάν και να δίνουν συντεταγμένες στο αεροπορικό τμήμα του διεθνούς συνασπισμού. Η στρατηγική του Πόππας ήταν απόλυτα επιτυχημένη, καθώς οι Ταλιμπάν οδηγήθηκαν σε άτακτη σύμπτυξη,  χάνοντας περισσότερους από 140 μαχητές τους.

Στις 30 Ιουνίου 2022, ο στρατηγός Άντριου Πόππας ανέλαβε τη διοίκηση της FORSCOM. Είχε υπό τις διαταγές του 750.000 Αμερικανούς στρατιώτες. 

Επίσης, ο Πόππας αποτελεί ένα εξαιρετικά ενεργό μέλος της ελληνικής ομογένειας. Συμμετέχει ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις της ελληνικής ομογένειας, όπως για παράδειγμα  στην επέτειο του ΟΧΙ. Φέτος στην εκδήλωση του ιδρύματος  «Όχι DAY Fountation»  η ελληνική ομογένεια τίμησε το πατέρα του ελληνοαμερικανού στρατηγού, τον Τζώρτζ Πόππας, ο οποίος ήταν βετεράνος του πολέμου της Κορέας .Ο Άντριου έχει σαν πρότυπο το πατέρα του καθώς του έμαθε τί σημαίνει να έχεις τιμή  και αξιοπρέπεια, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει.

Συμπεράσματα: Ο Άντριου Πόππας κατά την εκτίμηση μου είναι ένας αξιωματικός που πάντα προσπαθούσε στο πεδίο της μάχης να έχει τις λιγότερες δυνατές απώλειες.  Ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικός στο Ιράκ, αλλά όχι τόσο στο  Αφγανιστάν.  Αυτό οφείλεται στη κακή τακτική της Ressolute Support Mission από το 2014-2022 όπου εκτελούσε μόνο αεροπορικές επιδρομές και περιορισμένες ειδικές επιχειρήσεις. Αυτή η στρατηγική επέφερε σημαντικά πλήγματα στους Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος, αλλά δεν συνοδεύτηκε από σημαντικά εδαφικά κέρδη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας . Αυτή η στρατηγική ήταν μια από τις αιτίες που έχασε το ΝΑΤΟ το πόλεμο του Αφγανιστάν.

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024