27/04/2024

Καθημερινό Σημείωμα: Οι ειδήσεις με μια ματιά (21/11)

 

 

Η Τουρκία εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές την Κυριακή εναντίον Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τα χτυπήματα, που ονομάστηκαν Επιχείρηση «γαμψό ξίφος», λέγοντας ότι ήταν απαραίτητα λόγω της αποτυχίας της Ρωσίας να απομακρύνει τους «τρομοκράτες» από την περιοχή, όπως είχε συμφωνήσει να κάνει μέσω μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Σότσι. Η εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία έχει μειωθεί από τότε που ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία. Σε ερώτηση που δέχτηκε για το αν έχει ενημερώσει τον Μπάιντεν ή τον Πούτιν για τις κινήσεις της Τουρκίας, ο Ερντογάν είπε: «Δεν είχαμε καμία συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν ή τον κ. Πούτιν σχετικά με την επιχείρηση αυτή. Αλλά τόσο ο κ. Μπάιντεν όσο και ο κ. Πούτιν γνωρίζουν ήδη ότι μπορούμε να κάνουμε τέτοια πράγματα στην περιοχή αυτή ανά πάσα στιγμή.»

Οι δυτικές χώρες συνεχίζουν να εισάγουν ενέργεια από τη Ρωσία παρά τις σκληρές κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Μόσχα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι Ευρωπαίοι έμποροι φέρεται να έχουν γεμίσει τις δεξαμενές αποθήκευσης με ρωσικό ντίζελ πριν τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο στα ρωσικά προϊόντα πετρελαίου στις 5 Φεβρουαρίου. Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα The Sunday Times αναφέρει ότι τουλάχιστον 39 αποστολές ρωσικού πετρελαίου (που έχουν καταχωρηθεί ως παραδόσεις από άλλες χώρες) αξίας 237 εκατομμυρίων δολαρίων έχουν φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ρωσία αυξάνει τις εξαγωγικές ποσοστώσεις για ορισμένους τύπους αζωτούχων λιπασμάτων. Μέχρι το τέλος του 2022, η ποσόστωση για την εξαγωγή ουρίας θα αυξηθεί κατά 400.000 τόνους, νιτρικού αμμωνίου κατά 200.000 τόνους και καρβαμιδίου-αμμωνίας κατά 150.000 τόνους. Η Ρωσία εισήγαγε ποσοστώσεις για την εξαγωγή αζώτου και σύνθετων λιπασμάτων την 1η Δεκεμβρίου 2021, για να περιορίσει τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων. Τώρα βρίσκεται στη διαδικασία διαπραγμάτευσης μιας συμφωνίας για την ενίσχυση των εξαγωγών λιπασμάτων της, οι οποίες έχουν υποχωρήσει λόγω των κυρώσεων.

Η τυχοδιωκτική αντιεπαγγελματική πολιτική ορισμένων δυτικών χωρών έχει οδηγήσει σε ανισορροπία την παγκόσμια διατροφική αλυσίδα, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε εκδήλωση για τη ρωσική κτηνοτροφία. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να ενισχύσουμε τις θέσεις μας, να επιτύχουμε απτή πρόοδο και την πιο απαραίτητη ανεξαρτησία σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα όπως ο σπόρος και το κεφάλαιο αναπαραγωγής», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Ενέργειας του Ιράν δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο συγχρονισμός του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας με τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα ηλεκτρικά δίκτυα του Ιράν και της Ρωσίας βρίσκονται ήδη σε συγχρονισμό. Το έργο στοχεύει στη σταθεροποίηση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας του Ιράν. Η Μόσχα, εν τω μεταξύ, προσπαθεί να ενισχύσει τις συνδέσεις της με μέρη όπως η Μέση Ανατολή και ο Νότιος Καύκασος καθώς η εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται,

Τεχεράνη και Μόσχα κατέληξαν σε συμφωνία για την έναρξη παραγωγής «επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών» στη Ρωσία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η Ρωσία έχει παραλάβει εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Τεχεράνη, τα οποία είχαν «θανατηφόρα αποτελέσματα» στην Ουκρανία.

Το Κατάρ ανακοίνωσε σήμερα μια συμφωνία προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με την Κίνα για 27 χρόνια, λέγοντας πως πρόκειται για τη «μεγαλύτερη διάρκεια» που έχει ποτέ καταγραφεί στη βιομηχανία αυτή, εν μέσω παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Η συμφωνία πραγματοποιήθηκε από τη Qatar Energy του Κατάρ και τη κινεζική ενεργειακή Sinopec.

Η Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ εξετάζουν μια αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, ανέφερε σήμερα η Wall Street Journal, επικαλούμενη αντιπροσώπους του πετρελαϊκού καρτέλ, οι οποίοι δεν κατονομάζονται. Μια αύξηση της παραγωγής έως 500.000 βαρέλια την ημέρα είναι υπό συζήτηση για τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Οι τιμές πετρελαίου, που κατέγραφαν ήδη μείωση σήμερα, υποχώρησαν περισσότερο από 5% -κάτω από τα 83 δολάρια το βαρέλι- μετά το δημοσίευμα.

Η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο πραγματοποιούν συνομιλίες στις Βρυξέλλες. Οι εντάσεις στην περιοχή αυξήθηκαν το καλοκαίρι λόγω του σχεδίου της Πρίστινα να καταργήσει σταδιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας που εκδίδει η Σερβία. Το Κοσσυφοπέδιο σχεδιάζει να επιβάλει τη Δευτέρα πρόστιμα 150 ευρώ για μη συμμόρφωση με το μέτρο.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις Φιλιππίνες. Σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας Φερδινάνδ Μάρκος., εξέφρασε την «ακλόνητη» δέσμευση των ΗΠΑ προς τις Φιλιππίνες, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε επίθεση στις ένοπλες δυνάμεις, τα ναυτικά πλοία ή τα αεροσκάφη τους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας θα επικαλεστεί τη Συνθήκη Αμοιβαίας Άμυνας. Οι ΗΠΑ και οι Φιλιππίνες θα ξεκινήσουν σύντομα συνομιλίες για μια πολιτική συμφωνία πυρηνικής ενέργειας που θα επιτρέψει την εξαγωγή πυρηνικού υλικού στις Φιλιππίνες. Το ταξίδι είναι μέρος των προσπαθειών των ΗΠΑ να δείξουν τη δέσμευσή τους στην Ασία-Ειρηνικό καθώς η Κίνα επεκτείνει την περιφερειακή της επιρροή.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τις Ημέρες ΝΑΤΟ, το Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιεί συναντήσεις με αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τον αναπληρωτή αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη. Το ΝΑΤΟ εργάζεται για την ενίσχυση της συνεργασίας με το Αζερμπαϊτζάν, έναν σημαντικό εταίρο της Ρωσίας στον Καύκασο.

Μετά από πέντε χρόνια πολιτικών κλειστής αγοράς υπό την ηγεσία του πρώην προέδρου, η Σρι Λάνκα επανέλαβε τις συνομιλίες με την Κίνα για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Το Πεκίνο χαιρέτισε την κίνηση, η οποία έρχεται μετά την χρεοκοπία, η οποία συνέβη τον Μάιο, της Σρι Λάνκα με ξένο χρέος δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ θα χορηγήσει βοήθεια ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον Λίβανο, για να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων αλλά και των Σύρων προσφύγων σε αυτή τη χώρα που έχει βυθιστεί σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024