19/03/2024

Τζέιμς Μακ Κόνβιλ: το προφίλ του αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

Ο στρατηγός Τζέιμς Μακ Κόνβιλ είναι ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού. Γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου 1959. Μάλιστα προέρχεται  από στρατιωτική οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν αξιωματικός του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και έλαβε μέρος στον πόλεμο της Κορέας. Για τον Μακ Κόνβιλ ο πατέρας του ήταν πρότυπο και αυτός που τον ώθησε να ακολουθήσει καριέρα στο στρατό καθώς αποφοίτησε από το West Point, ως αξιωματικός της αεροπορίας στρατού.

Το 2004 υπηρέτησε στο αμερικανικό τμήμα της Multi National Force στο Ιράκ. Η θητεία του στο Ιράκ αποτελεί την πρώτη πολεμική του αποστολή. Ήταν διοικητής της 4ης αμερικανικής ταξιαρχίας της αεροπορίας στρατού της Multi National Force. Η μονάδα του έλαβε μέρος στη μάχη της Φαλούτζας, η οποία είναι μια από τις πιο φονικές μάχες στην ιστορία του διεθνούς συνασπισμού.  Η μονάδα του εκτέλεσε πληθώρα αποστολών, όπως αναγνωρίσεις των εχθρικών θέσεων και στοχευμένες επιδρομές .

Το 2008 υπηρετεί στην ISAF και, συγκεκριμένα, ήταν υποδιοικητής της 101ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας. Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας στο Αφγανιστάν ανέλαβε την δύσκολη αποστολή να συνδράμει στην ανοικοδόμηση της χώρας. Ειδικότερα, επέβλεψε έργα υποδομής, όπως δημιουργία δρόμων και κατασκευή σχολείων. Πρέπει να πούμε εδώ ότι η αποστολή του ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς από τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του αφγανικού λαού εξαρτιόταν σε σημαντικό βαθμό η γενικότερη αρμονική σχέση μεταξύ Αφγανών και νατοϊκών δυνάμεων.

Το 2013, ως διοικητής της 101ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, υπηρέτησε ξανά στο Αφγανιστάν και έμεινε εντυπωσιασμένος από τη μαχητική αξία και θέληση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας. Μάλιστα, στην επαρχία Κανταχάρ είχε ξεκινήσει ήδη η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από την ISAF  στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 ο Μακ Κόνβιλ έκανε μια εκτενή αναφορά για ό,τι είχε πετύχει το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν κατά το διάστημα 2001-2013 . Το Αφγανιστάν χάρη στην επέμβαση του ΝΑΤΟ είχε απαλλαχθεί από την Αλ Κάιντα, ενώ είχαν φτιαχτεί και υποδομές στα συστήματα υγείας και παιδείας. Παράλληλα, είχαν εκσυγχρονιστεί ο στρατός και η αστυνομία. Το 2013 συνεπώς ήταν μια χρονιά αισιοδοξίας για τη χώρα καθώς οι προσδοκίες της Δύσης για ένα λαμπρό μέλλον του Ααφγανικού λαού ήταν μεγάλες.

Δυστυχώς ό,τι είχε κερδίσει ο αφγανικός λαός αυτά τα 20 χρόνια διαλύθηκε το 2021 με την αποχώρηση του ΝΑΤΟ ( RSM) από τη χώρα και τη κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Τζέιμς Μακ Κόνβιλ ως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ έχει σηκώσει μέχρι σήμερα το κύριο βάρος της υποστήριξης της Ουκρανίας. Από τον  Φεβρουάριο του 2022 συνεργάζεται στενά με τους στρατηγούς Κρίστοφερ Γκαβόλι (διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη), Κρις Ντόναχιου (διοικητή του 18ου αερομεταφερόμενου σώματος) και Ντάνιελ Χόκανσον (διοικητή της εθνοφρουράς) ώστε να δοθεί η πιο ισχυρή δυνατή βοήθεια στην Ουκρανία.

Μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ έχουν παραδώσει στην Ουκρανία 33 πακέτα βοήθειας. Τα Javelin , τα Himars και τα Nasams  έχουν συμβάλλει αποφασιστικά στην αντοχή του ουκρανικού στρατού. Τα Javelin συνέβαλλαν κυρίως τις πρώτες μέρες του πολέμου της Ουκρανίας στην καταστροφή των μονάδων επιμελητείας του ρωσικού στρατού. Κορυφαίο χτύπημα ήταν η επίθεση του ουκρανικού στρατού με πυραύλους Himars στη Makiivka, όπου σκοτώθηκαν 89 Ρώσοι νεοσύλλεκτοι .

Συμπεράσματα

 Ο στρατηγός Μακ Κόνβιλ, κατά τη γνώμη μου, ανταποκρίθηκε όσο καλύτερα γινόταν σε μια αποστολή που θεωρητικά ξεπερνούσε  τις δυνατότητες του. Στο Αφγανιστάν το 2008, όσο και το 2013, υπήρχαν περιορισμένα στρατεύματα του ΝΑΤΟ και όσα έργα υποδομής και αν γινόντουσαν από τη στιγμή που δεν υπήρχε κλίμα γενικότερης ασφάλειας  δεν ήταν δυνατόν να οδηγήσουν σε θεαματική ανάπτυξη στη χώρα. Επίσης το 2013, όταν άρχισε η μετάβαση των αρμοδιοτήτων της ISAF, ο Μακ Κόνβιλ υπερεκτίμησε τις ικανότητες του αφγανικού στρατού. Αυτό φάνηκε εκ του αποτελέσματος το 2021 όταν και είχαμε την μάλλον απρόσμενη  αποχώρηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν.

Σήμερα,  στο μέτωπο της Ουκρανίας, ο αμερικανικός στρατός του οποίου ηγείται έχει κάνει σημαντική δουλειά. Χάρη στη βοήθεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ γενικότερα, η Ουκρανία συνεχίζει να αγωνίζεται, έχοντας επιφέρει σημαντικά πλήγματα στις ρωσικές δυνάμεις. Κορυφαία πρόκληση είναι πλέον η ταχύτατη εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού στα Abrams. Εδώ πρέπει να πούμε ότι τα Abrams δεν τα είχε στο παρελθόν ο ουκρανικός στρατός και αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί αρκετό διάστημα για εκπαίδευση μέχρις ότου χρησιμοποιηθούν στο μέτωπο. Συνεπώς, γίνεται κατανοητό ότι το πρόγραμμα εκπαίδευσης πρέπει να είναι γρήγορο και αποτελεσματικό, έτσι ώστε να αλλάξει η ροή του πολέμου στην Ουκρανία υπέρ του Κιέβου.

 

Κεντρική Φωτογραφία: Ο Μακ Κόνβιλ ορκίζεται Αρχηγός του Επιτελείου Στρατού από τον αναπληρωτή Γραμματέα Στρατού Ράιαν Ντ. ΜακΚάρθι, 9 Αυγούστου 2019.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023