28/04/2024

Πνίγοντας την Κίνα

Image by kjpargeter on Freepik

 

Γράφει ο Άγγελος Χωριανόπουλος
Αμυντικός Αναλυτής

Πώς οι ΗΠΑ μπορούν να αδρανοποιήσουν την λειτουργία του Κινεζικού Κράτους σε μία ημέρα

Εν έτη 2023, το Κινεζικό Κράτος στηρίζει την κατανάλωση αγροτικών προϊόντων, λιπάσματος και σιτηρών σε ποσοστό άνω του 43% από εισαγωγείς του εξωτερικού. To 50% των ενεργειακών αναγκών της Κίνας καλύπτονται από εισαγωγή ενέργειας από χώρες της Μέσης Ανατολής, ενώ το άλλο 46% από χώρες ασταθείς πολιτικά και χρηματοπιστωτικά χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Τα ποσοστά αυτά καλούνται να θρέψουν περίπου 1.4 δισεκατομμύρια κατοίκους απλωμένους σε μία έκταση μέχρι την Σιβηρία. Τα λιμάνια μέσω των οποίων ‘’ρέει’’ περίπου το 68% της ενέργειας προς την Κίνα βρίσκονται σε 8 πολύ συγκεκριμένες τοποθεσίες στα Νότια της Χώρας πλησίον στην Πρώτη Αλυσίδα Νήσων στην Νότια Σινική Θάλασσα. Το 61% των γεωργικών προϊόντων και σιτηρών εισέρχονται από 7 λιμάνια που βρίσκονται πάλι στην Πρώτη Αλυσίδα Νήσων. Όλες οι παραπάνω εμπορικές και ενεργειακές ροές καλούνται να περάσουν από τα «Στενά της Μαλάκκα» στα οποία υπάρχει τεράστια Αμερικανική, Βρετανική και Ινδική στρατιωτική παρουσία ειδικά στο κομμάτι συνοδείας εμπορικών και ενεργειακών πλοίων.

Διπλωματία των Tomahawk και AUKUS

Όλες οι προαναφερθείσες Κινεζικές Εγκαταστάσεις, είτε μας αρέσει είτε όχι, βρίσκονται ΕΝΤΟΣ της εμβέλειας των Αμερικανικών βλημάτων Tomahawk πoυ βρίσκονται σε υπηρεσία σε τρία Σώματα Στρατού των ΗΠΑ, σε δύο Σώματα της Ιαπωνίας, στο Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό, στο Αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό και στο Καναδικό ΠΝ. Μαζί με την συμφωνία ΑUKUS (κάτι που δεν ακούστηκε στην Ελλάδα), υπογράφετε και σύμβαση παροχής τουλάχιστον 400 βλημάτων Tomahawk Block V (σε διαπραγμάτευση και η VΑ). Πιο συγκεκριμένα, οι κατηγορίες Tomahawk πoυ βρίσκονται διάσπαρτες σε ναυτικές βάσεις Νότια της Κίνας και είναι ικανές να εμπλέξουν τα Κινεζικά λιμάνια είναι η κατηγορία Tomahawk Block V (A modernized TACTOM with upgraded navigation and communication), Block VA: (Block V that can strike moving targets at sea) και Block VB: (Block V, with a joint multi-effects warhead that can hit more diverse land targets).

Όπως είναι πολύ εύκολα αντιληπτό, το πολιτικό και στρατιωβιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ έχει κάνει μία εκτενέστατη διαφοροποίηση και στον τρόπο πλεύσης/κρούσης μέσω του Βλήματος Tomahawk αλλά και στο πλήθος κεφαλών που φέρει στο εμπρόσθιο μέρος. Έχουν διαμορφωθεί ικανότητες κρούσης κινητών πλατφορμών που εφοδιάζουν την Κίνα, ικανότητες κρούσης χερσαίων εγκαταστάσεων που στηρίζουν την ενεργειακή, την υδροηλεκτρική και την γεωργική παραγωγή προϊόντων στην Κίνα αλλά και ικανότητες αδρανοποίησης του συνόλου των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων στις οποίες στηρίζει την λειτουργία ολόκληρη η Κεντρική-Ανατολική και Νότια Κίνα. Το σημαντικότερο όλων δεν είναι αυτό. Το σημαντικό όλων είναι πως η Κίνα βιώνει έντονη κρίση στο κομμάτι εύρεσης και αξιοποίησης νερού για να θρέψει περίπου 1.4 δισεκατομμύρια κατοίκους. Σύμφωνα με μελέτη της UNICEF περίπου 450 εκατομμύρια Κινέζοι ‘’δεν έχουν πρόσβαση σε βιώσιμες ποσότητες νερού’’ ενώ οι υπόλοιποι 750 εκατομμύρια ‘’έχουν πρόσβαση μόνο μέσω ορισμένων υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων οι οποίες βρίσκονται εντός αστικού ιστού στην Νότια και Κεντρική Κίνα’’. Όλες οι προαναφερθείσες εγκαταστάσεις βρίσκονται και αυτές με την σειρά τους εντός της εμβέλειας αμερικανικών βλημάτων (δεν συζητάω καν για τα μελλοντικά βλήματα PrSM) ενώ δεν διαθέτουν ουσιαστικές κυβερνοαμυντικές δομές ακθιστόντες ευάλωτες ακόμα και σε κυβερνοεπιθέσεις.

Παράδειγμα καταστροφής: Πριν από τέσσερα χρόνια, η Κίνα αντιμετώπισε τη χειρότερη περίπτωση αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF) που έχει καταγραφεί ποτέ. Εξαπλώθηκε στον πληθυσμό των χοίρων σαν πυρκαγιά, με αποτέλεσμα τη θανάτωση τεράστιων ποσοτήτων ζώων και την δημιουργία τεράστιων ποσοτήτων μολύνσεων στον πληθυσμό. Έκτοτε, το CCP έχει περιορισμένες αναφορές για κρούσματα και δοκιμές για ASF. Τι σημαίνει λοιπόν αυτό για την επισιτιστική ασφάλεια της Κίνας; Το μόνο άλλο σχετικό τρόφιμο που παράγει η Κίνα και βρίσκεται σε σχετική ασφάλεια εν καιρό πολέμου (και δεν εισάγει) είναι το ρύζι. Δυστυχώς για αυτούς, το φωσφορικό λίπασμα που χρειάζεται το ρύζι για να αναπτυχθεί αντιμετωπίζει ήδη τεράστιες ελλείψεις λόγω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Η Κίνα ήταν κάποτε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φωσφορικών αλάτων, αλλά άρχισαν να περιορίζονται καθώς αυξάνεται η πιθανότητα έλλειψης τροφίμων.

Απώτερος σκοπός της παραπάνω ανάλυσης είναι να μεγιστοποιηθεί η κατανόηση της βαρύτητας του όρου «Resilience» ή αλλιώς «ανθεκτικότητα». Αυτός είναι ο βασικός πυλώνας ισχύος τον οποίο χτίζουν οι ΗΠΑ με την μεταφορά εργοστασίων ημιαγωγών στα μητροπολιτικά τους εδάφη αλλά και ο βασικός κρατικός όρος ο οποίος λείπει από το κινεζικό κράτος. Δευτερεύον σκοπός είναι να γίνει κατανοητή η πραγματική κατανομή ισχύος στην περιοχή μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ χωρίς να εμπλέκονται άμεσα τρίτα κράτη στο πλαίσιο ανάλυσης. Τρίτον, να σταματήσουμε να ασχολούμαστε επιτέλους με υπεραπλουστευμένες αναλύσεις από εγχώριους αναλυτές που ξαφνικά είδαν το νέο τρεντ και τρέχουν να το «αναλύσουν». Οι νόμοι στην ζωή είναι απλή.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024