27/04/2024

Η Ρωσία αύξησε την προμήθεια ιρανικών drones μέσω της Κασπίας Θάλασσας

HE ALLEGED CONSTRUCTION SITE OF THE SHAHED PLANT IN TATARSTAN. MAXAR

Το Ιράν έχει μετακινηθεί από την παράδοση μικρών παρτίδων επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed στη Ρωσία αεροπορικώς σε μεγάλες αποστολές με πλοία κατά μήκος της Κασπίας Θάλασσας, λένε οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο μεταφορικός διάδρομος Βορρά-Νότου επιτρέπει στη Ρωσία να παραλαμβάνει όπλα από τις ασιατικές αγορές με λιγότερες ζημιές στο πλαίσιο παραβιάσεων των κυρώσεων, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έρχονται από το ιρανικό Αμιραμπάντ στη Μαχατσκαλά του Νταγκεστάν, στη δυτική όχθη της Κασπίας Θάλασσας.

Η Ρωσία, σύμφωνα με το Ηνωμένο Βασίλειο, επενδύει στην παραγωγή drones κρούσης και είναι πιθανό να ξεκινήσει την παραγωγή drones Shahed στο έδαφός της με τη βοήθεια του Ιράν. Νωρίτερα, οι αμερικανικές αρχές ανέφεραν ότι ένα ιρανικό εργοστάσιο drone κατασκευάζεται στην ειδική οικονομική ζώνη Alabuga στο Ταταρστάν (10 χλμ. από την Yelabuga). Η Wall Street Journal έγραψε ότι σχεδιάζουν να συναρμολογήσουν βελτιωμένες εκδόσεις του Shahed-136 με πιο ισχυρό κινητήρα.

Σύμφωνα με το Lloyd’s List Intelligence, ο αριθμός των «σκοτεινών» μεταφορών φορτίων στην Κασπία αυξάνεται από τον Σεπτέμβριο. Μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2023, περισσότερα από 2.000 «κενά» καταγράφηκαν στο σύστημα παρακολούθησης για ρωσικά και ιρανικά φορτηγά πλοία. Απενεργοποιούν τους αναμεταδότες και μπερδεύουν τις διαδρομές μεταξύ Anzali, Amirabad, Astrakhan και λιμανιών του Βόλγα.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί τακτικά drones Shahed σε επιθέσεις σε πόλεις της Ουκρανίας. Τη νύχτα της 13ης Ιουνίου, τέσσερα τέτοια UAV εκτοξεύτηκαν, ένα από αυτά καταρρίφθηκε, ανέφερε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024