28/04/2024

Η αναβάθμιση της Ελλάδας μέσω του India-Middle East-Europe corridor

Source: ‘India’s Arab-Mediterranean Corridor: A Paradigm Shift in Strategic Connectivity to Europe’, a paper by Michael Tanchum published by National University of Singapore and Institute of South Asian Studies. Issue No. 14, August 2021

Γιώτα Χουλιάρα
Διεύθυνση Σύνταξης 

 

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε το Σάββατο το μέγα διάδρομο ναυτιλίας και σιδηροδρομικής συνδεσιμότητας Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G20 στο Δελχί. Η ανακοίνωση έγινε παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν, του πρωθυπουργού της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και των ηγετών της Ε.Ε. Το φιλόδοξο έργο είναι μια κοινή προσπάθεια της Ινδίας, των ΗΑΕ, των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της πρωτοβουλίας Belt and Road της Κίνας.

Ο ναυτιλιακός και σιδηροδρομικός διάδρομος συνδεσιμότητας μεταξύ Ινδίας και Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή θα επιτρέψει τη μεταφορά εμπορευμάτων από την Ινδία στο λιμάνι Fujairah των ΗΑΕ και στη συνέχεια στο λιμάνι της Χάιφα στο Ισραήλ μέσω της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας. Μια σιδηροδρομική γραμμή λειτουργεί ήδη μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιορδανίας. Ως μέρος του διαδρόμου, το υπόλοιπο τμήμα θα κατασκευαστεί για να συνδέσει την Ιορδανία με το λιμάνι της Χάιφα του Ισραήλ.

Από το λιμάνι της Χάιφα, προϊόντα από την Ινδία και άλλες ασιατικές χώρες θα αποστέλλονται στην Ευρώπη. Η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία συμμετείχαν επίσης ενεργά στο έργο.

PM Modi, US President Joe Biden, Saudi Arabian Prime Minister and Crown Prince Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud and United Arab Emirates (UAE) President Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan. PHOTO: ANI-THE STATESMAN/ANN

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε Ινδία-Μέση Ανατολή-Ευρώπη «μια πραγματική μεγάλη υπόθεση»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον διάδρομο μια «πραγματική μεγάλη υπόθεση» που θα βοηθήσει τις χώρες χαμηλού μεσαίου εισοδήματος να αντιμετωπίσουν τα κενά τους στις υποδομές μόλις ολοκληρωθούν.

«Αυτό είναι μια πραγματικά μεγάλη υπόθεση. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό (Modi). One Earth, One Family, One Future – αυτό είναι το επίκεντρο αυτής της Συνόδου Κορυφής των G20. Και από πολλές απόψεις, είναι επίσης το επίκεντρο αυτής της εταιρικής σχέσης για το οποίο μιλάμε σήμερα», είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μιλώντας στην εκδήλωση της Συνεργασίας για Παγκόσμια Υποδομή και Επενδύσεις (PGII) και στην εκδήλωση του Οικονομικού Διαδρόμου της Μέσης Ανατολής Ευρώπης της Ινδίας στο περιθώριο της τη σύνοδο κορυφής της G20.

Ο διάδρομος είναι μια ιστορική και πρώτη στο είδος του πρωτοβουλία για τη συνεργασία στη συνδεσιμότητα και τις υποδομές, με τη συμμετοχή της Ινδίας, των ΗΑΕ, της Σαουδικής Αραβίας, της ΕΕ, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ.

«Περιμένω ότι, κατά την επόμενη δεκαετία, καθώς εργαζόμαστε για την αντιμετώπιση των κενών υποδομών σε χώρες χαμηλού-μεσαίου εισοδήματος, πρέπει να μεγιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο των επενδύσεών μας. Γι’ αυτό πριν από λίγους μήνες ανακοίνωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν με τους εταίρους μας για να επενδύσουν σε οικονομικούς διαδρόμους», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Απευθυνόμενος στην εκδήλωση, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είπε ότι η ισχυρή συνδεσιμότητα και οι υποδομές αποτελούν τη βάση της ανάπτυξης του ανθρώπινου πολιτισμού και αυξάνει όχι μόνο τις επιχειρήσεις αλλά και την εμπιστοσύνη.

«Η Ινδία έχει δώσει την υψηλότερη προτεραιότητα σε αυτό το θέμα…πιστεύουμε ότι η συνδεσιμότητα μεταξύ διαφορετικών χωρών αυξάνει όχι μόνο τις επιχειρήσεις αλλά και την εμπιστοσύνη μεταξύ τους…προωθώντας την πρωτοβουλία συνδεσιμότητας, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τηρούμε τις φιλοσοφίες…δηλαδή, τήρηση των διεθνών κανόνων, σεβασμός την κυριαρχία και την περιφερειακή ακεραιότητα όλων των εθνών…», είπε ο Ινδός πρωθυπουργός.

Ο ρόλος της Ελλάδας

Κατανοείτε, λοιπόν, ότι η πρόσφατη επίσκεψη Μόντι στην Ελλάδα αμέσως μετά τη σύνοδο των BRICS στη Νότια Αφρική δεν ήταν ούτε τυχαία ούτε κενού περιεχομένου.

Η Ινδία είναι η χώρα δύναμη που όλοι διεκδικούν τη δεδομένη χρονική στιγμή. Οι καλές σχέσεις της με τη Δύση (Επαφές με ΗΠΑ και η συνεργασία της με την ομάδα Quad), η αντιπαράθεση με την Κίνα και οι καλές σχέσεις της χώρας μας με όσους εμπλέκονται στο συγκεκριμένο σχέδιο αλλάζουν τα γεωπολιτικά δεδομένα των ισορροπιών στη περιοχή της Νοτιο- ανατολικής Μεσογείου.

Τα παραπάνω έχουν τη δική τους σημασία ιδιαίτερα μετά την απόφαση της Ρωσίας να ην επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά και την υποβάθμιση της Τουρκίας.

Η χώρα μας, η οποία μπορεί να γίνει η γέφυρα μεταφοράς, οφείλει να κινηθεί άμεσα σε ό,τι αφορά το δίκτυο της, να αποκαταστήσει τις ζημιές και να παρέχει ασφάλεια (γεγονός που σημαίνει ότι δήθεν ευπαθείς ομάδες, όπως οι Τσιγγάνοι, που κλέβουν χαλκό στις σιδηροδρομικές γραμμές, πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα και με πυγμή).

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024