27/04/2024

Η επιρροή της Ρωσίας εξασθενεί στον Καύκασο (ΗΠΑ και Αρμενία έρχονται πιο κοντά)

"Eagle 2023" Armenian-American exercises

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αρμενία ξεκίνησαν συνδυασμένες στρατιωτικές ασκήσεις αυτή την εβδομάδα με σκοπό την εκπαίδευση αρμενικών στρατευμάτων για συμμετοχή σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας.

 

Η άσκηση, που ονομάστηκε “Eagle Partner”, περιλαμβάνει 85 αμερικανούς και 175 Αρμένιους προσωπικού και διεξάγεται για 10 ημέρες σε εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις έξω από την πρωτεύουσα Ερεβάν. (Τα αμερικανικά στρατεύματα που εκπαιδεύονται στην Αρμενία προέρχονται από την 101η μεραρχία αεροπορικής επίθεσης, μία από τις δύο επίλεκτες αερομεταφερόμενες μονάδες του Αμερικανικού Στρατού.)

 

Γιατί έχει σημασία: Οι εντάσεις μεταξύ της Αρμενίας και του γειτονικού Αζερμπαϊτζάν εκτινάσσονται στα ύψη. Και οι δύο πλευρές έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη για δημιουργία στρατευμάτων κοντά στο αμφισβητούμενο έδαφος του Καραμπάχ.

 

Η αποστολή στρατιωτικής εκπαίδευσης των ΗΠΑ βάζει το δάχτυλο της Ουάσιγκτον στη ζυγαριά καθώς προσπαθεί να αμβλύνει τις επιδρομές της Ρωσίας στον Καύκασο και εν μέσω μιας ευρύτερης προσπάθειας για προσέγγιση με την Τουρκία.

 

Η Αρμενία βασίζεται σε μια ομάδα ρωσικών ειρηνευτικών στρατευμάτων από τον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020, αλλά ο Πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν τους κατηγόρησε ότι απέτυχαν να προστατεύσουν την πλευρά του από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και να μετριάσουν τον αποκλεισμό του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από το Μπακού.

 

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, ο Πασινιάν έφτασε στο σημείο να πει ότι η κυβέρνησή του είχε κάνει ένα «στρατηγικό λάθος» να στηριχθεί στη Ρωσία για αμυντικούς δεσμούς, επικαλούμενος την ανάγκη της ίδιας της Μόσχας για πυρομαχικά εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

 

Ρωσική αντίδραση: Η Μόσχα κάλεσε τον πρεσβευτή της Αρμενίας Vagharshak Harutyunyan σε ένδειξη διαμαρτυρίας την Παρασκευή.

 

Την Τρίτη, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσπάθησε να υποβαθμίσει το ρήγμα τονίζοντας τους μακροχρόνιους δεσμούς της Ρωσίας με την Αρμενία. «Δεν έχουμε προβλήματα με τον πρωθυπουργό Πασινιάν, καθώς επικοινωνούμε τακτικά», είπε.

 

Η Ρωσία παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αρμενίας από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

 

Ευρύτερο πλαίσιο: Την περασμένη εβδομάδα, η Αρμενία διεξήγαγε εκλογές στο αμφισβητούμενο έδαφος σε μια κίνηση που καταδικάστηκε από το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα των εκλογών.

 

Ταυτόχρονα με τις στρατιωτικές ασκήσεις, την Κυριακή η κυβέρνηση Μπάιντεν επανέλαβε την έκκλησή της προς το Αζερμπαϊτζάν να ανοίξει δύο διαδρόμους για να επιτρέψει στις ανθρωπιστικές προμήθειες να φτάσουν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το οποίο βρίσκεται υπό ακρωτηριαστικό αποκλεισμό από τον Δεκέμβριο.

 

«Η χρήση βίας για την επίλυση διαφορών είναι απαράδεκτη», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δελτίο τύπου.

 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν περαιτέρω ότι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι η ειρήνη, ο διάλογος και η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του άλλου», αναφέρεται.

 

Οι αρμενικές αρχές στο Καραμπάχ ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι ένας από τους δρόμους, ο διάδρομος Λατσίν, θα ανοίξει για να επιτραπεί η ροή των προμηθειών από το Μπακού, απόφαση που επιβεβαίωσε το Αζερμπαϊτζάν.

 

Ο αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων του Μπακού επισκέφθηκε την Άγκυρα για να συναντηθεί με τον νέο αρχηγό Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ τη Δευτέρα.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024