05/05/2024

Η Κίνα ανακοίνωσε «στρατηγική συνεργασία» με τη Συρία

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε μια «στρατηγική συνεργασία» με τη Συρία την Παρασκευή κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος αναζητά οικονομική υποστήριξη για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης χώρας του.

Οι ηγέτες συναντήθηκαν την παραμονή της τελετής έναρξης των Ασιατικών Αγώνων, στην οποία ο Άσαντ θα παραστεί ως μέρος της πρώτης επίσκεψής του στην Κίνα από το 2004.

Η Κίνα είναι μία από τις λίγες χώρες εκτός Μέσης Ανατολής που έχει επισκεφτεί ο Άσαντ από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου το 2011 που σκότωσε περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, εκτόπισε εκατομμύρια και έπληξε τις υποδομές και τη βιομηχανία της Συρίας.

Ο Άσαντ είναι ο τελευταίος σε μια σειρά ηγετών που εξοστρακίστηκαν από τη Δύση που υποδέχτηκε το Πεκίνο, με τον ηγέτη της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και τον Πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι να επισκέπτονται φέτος, καθώς και κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους.

«Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Σύρος ομόλογός του Μπασάρ αλ Άσαντ ανακοίνωσαν από κοινού την Παρασκευή τη δημιουργία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-Συρίας», σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Οι δυο ηγέτες πλαισιώθηκαν ο καθένας από εννέα βοηθούς σε ένα μεγάλο ορθογώνιο ξύλινο τραπέζι, όπως έδειξε ένα βίντεο CCTV, καθώς δύο σημαίες από κάθε χώρα ήταν τοποθετημένες μπροστά από έναν κινέζικο πίνακα στην αίθουσα συνεδριάσεων.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών «έχουν αντέξει στη δοκιμασία των διεθνών αλλαγών», είπε ο Σι.

«Η Κίνα υποστηρίζει τη Συρία στην αντίθεση της ξένης παρέμβασης, την αντίθεση στον μονομερή εκφοβισμό, τη διασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας», πρόσθεσε ο Κινέζος ηγέτης.

Ο Άσαντ, με τη σειρά του, «ευχαρίστησε την κινεζική κυβέρνηση για ό,τι κάνατε για να σταθείτε δίπλα στον συριακό λαό στην υπόθεση και τις δίκες του», σύμφωνα με δημοσίευμα του συριακού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων SANA.

«Αυτή η επίσκεψη είναι εξαιρετικά σημαντική λόγω του χρόνου και των συνθηκών της, διότι σήμερα σχηματίζεται ένας πολυπολικός κόσμος που θα αποκαταστήσει την ισορροπία και τη σταθερότητα στον κόσμο», είπε.

«Ελπίζω ότι η σημερινή μας συνάντηση θα θέσει τα θεμέλια για ευρεία και μακροπρόθεσμη στρατηγική συνεργασία σε όλους τους τομείς», πρόσθεσε.

Η Κίνα θέλει να βοηθήσει τη Συρία να επιτύχει μια πολιτική διευθέτηση, να ανοικοδομήσει, να συμφιλιωθεί με τους Άραβες γείτονές της και να βελτιώσει τις αντιτρομοκρατικές της ικανότητες, είπε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Χανγκζού. Ο Σι πρότεινε επίσης καλύτερη διμερή συνεργασία στον τομέα της γεωργίας και της τεχνολογίας. Επιπλέον, οι δύο κυβερνήσεις ανακοίνωσαν τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης και υπέγραψαν αρκετές συμφωνίες συνεργασίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Πεκίνου είπε ότι η επίσκεψη του Άσαντ θα χρησιμεύσει για να φέρει τους δεσμούς σε «νέο επίπεδο».

Το Πεκίνο έχει από καιρό παρέχει στη Δαμασκό διπλωματική υποστήριξη, ιδιαίτερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η Κίνα είναι μόνιμο μέλος.

Οι αναλυτές λένε ότι η επίσκεψη του Άσαντ αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς την επιστροφή στο διεθνές μαντρί μετά από χρόνια απομόνωσης του καθεστώτος του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Ο πόλεμος στη Συρία ξεκίνησε μετά την καταστολή διαδηλώσεων από τον Άσαντ που κλιμακώθηκε σε μια θανατηφόρα σύγκρουση που τράβηξε ξένες δυνάμεις και τζιχαντιστές.

Το ταξίδι του Άσαντ έρχεται επίσης καθώς η Κίνα επεκτείνει τη δέσμευσή της στη Μέση Ανατολή.

Φέτος, το Πεκίνο μεσολάβησε σε μια συμφωνία που οδήγησε τους μακροχρόνιους περιφερειακούς αντιπάλους της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν που υποστηρίζει τη Δαμασκό να συμφωνήσουν να αποκαταστήσουν τους δεσμούς και να ανοίξουν ξανά τις αντίστοιχες πρεσβείες τους.

Τη ύφεση ακολούθησε η επιστροφή της Συρίας στο αραβικό μαντρί σε μια σύνοδο κορυφής στη Σαουδική Αραβία τον Μάιο, δίνοντας τέλος στην περιφερειακή απομόνωση για περισσότερο από μια δεκαετία.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024