28/04/2024

Η Γαλλία ερευνά τον ύποπτο ρόλο της Ρωσίας στα γκράφιτι με το αστέρι του Δαβίδ στο Παρίσι

Rina Bassist
Al Monitor 

Η γαλλική αστυνομία διερευνά εάν τα αστέρια του Δαβίδ ζωγραφισμένα με σπρέι σε κτίρια, που ανακαλύφθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου σε γειτονιές και προάστια του Παρισιού, ήταν μέρος των προσπαθειών αποσταθεροποίησης που σχεδίασε η Ρωσία, μετέδωσε το ραδιόφωνο France Info την Τρίτη.

Οι εισαγγελείς του Παρισιού ξεκίνησαν επίσημη έρευνα στις 31 Οκτωβρίου μετά την ανακάλυψη περισσότερων από 200 Αστέρων του Δαβίδ, όλα πανομοιότυπα σε μορφή και χρώμα, ψεκασμένα σε κτίρια κατοικιών, καταστήματα και τράπεζες. Βρέθηκαν κυρίως στο 14ο διαμέρισμα του Παρισιού, αλλά και στο 10ο και 15ο διαμέρισμα και στα προάστια Vanves, Fontenay-aux-Roses, Aubervilliers και Saint-Ouen. Στο Saint-Ouen, τα αστέρια συνοδεύτηκαν από δηλώσεις όπως «Από τη [Μεσόγειο] Θάλασσα στον [Ιορδανία] Ποταμό, η Παλαιστίνη θα νικήσει», ένα σύνθημα που φώναξαν σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία τις τελευταίες εβδομάδες.

Το γραφείο του εισαγγελέα ανέφερε σε δήλωση της 31ης Οκτωβρίου ότι η αστυνομία του Παρισιού ερευνά «ζημία σε περιουσία άλλων που επιδεινώθηκε από το γεγονός ότι διαπράχθηκε για λόγους καταγωγής, φυλής, εθνικότητας ή θρησκείας».

Τα αστέρια με γκράφιτι προκάλεσαν σάλο σε όλη τη Γαλλία, αναζωογονώντας μνήμες από τις διώξεις των Εβραίων στη Γαλλία και την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. «Αυτή η πράξη του στένσιλ θυμίζει τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν στη δεκαετία του 1930 και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, που οδήγησαν στην εξόντωση εκατομμυρίων Εβραίων», ανέφερε σε δελτίο τύπου ο δήμος του 14ου διαμερίσματος.

Τα αντισημιτικά επεισόδια στη Γαλλία αυξήθηκαν δραματικά μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ και την επακόλουθη ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία στη Λωρίδα της Γάζας. Την Κυριακή, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin δήλωσε ότι περισσότερα από 1.000 αντισημιτικά περιστατικά αναφέρθηκαν τον περασμένο μήνα και 486 άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Λίγο μετά την ανακάλυψη του γκράφιτι, η αστυνομία συνέλαβε έναν 33χρονο άνδρα και μια 29χρονη γυναίκα, ύποπτους ότι ζωγράφιζαν με σπρέι τα αστέρια σε κτίρια στο 14ο διαμέρισμα και πιθανώς και αλλού. Το ζευγάρι — και οι δύο υπήκοοι της Μολδαβίας που διέμεναν στη Γαλλία παράνομα αλλά δεν ήταν σε γαλλική λίστα παρακολούθησης που παρακολουθούσε ύποπτη ριζοσπαστικοποίηση — ισχυρίστηκε ότι λειτουργούσαν με οδηγίες από ένα «άτομο στη Ρωσία» και πληρώθηκαν για να συμμετάσχουν στην επισήμανση. Οι νομικές διαδικασίες εναντίον του ζευγαριού έχουν έκτοτε σταμάτησε, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, λόγω «μιας άλλης κύρωσης», μια αναφορά στην προγραμματισμένη απέλαση του ζευγαριού πίσω στη Μολδαβία. Δεν είναι σαφές εάν έχουν ήδη απελαθεί από τη Γαλλία.

Λίγες μέρες μετά τη σύλληψη του ζευγαριού, η αστυνομία εντόπισε μέσω βίντεο παρακολούθησης ένα άλλο ζευγάρι που σημάδεψε κτίρια με τα αστέρια του Δαβίδ. Αυτό το ζευγάρι, ωστόσο, διέφυγε από τη Γαλλία πριν προλάβει η αστυνομία να τους συλλάβει. Σύμφωνα με το France Info, η αστυνομία πιστεύει ότι τα δύο περιστατικά συνδέονται.

Ανώτερη αστυνομική πηγή είπε στο γαλλικό BFM TV, «Υπάρχουν πολλά ανησυχητικά στοιχεία σε αυτή την υπόθεση που παραπέμπουν σε εξωτερικό τρίτο μέρος, που συνδέεται με ρωσικά συμφέροντα». Η έρευνα παραμένει σε εξέλιξη.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024