27/04/2024

Νταβίντ Μπαρνέα: Ο επικεφαλής της Μοσάντ που βρίσκεται αντιμέτωπος με την 11η Σεπτεμβρίου του Ισραήλ

Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

Ο Νταβίντ Μπαρνέα βαρύνεται με τον αιφνιδιασμό που υπέστη ο ισραηλινός κρατικός μηχανισμός την 7η Οκτωβρίου. Ο ρόλος του εκείνη τη μέρα είναι αρκετά σκο τεινός και αμφιλεγόμενος. Μένει να αποδειχτεί στο μέλλον κατά πόσο πραγματικά η αδράνεια του ήταν αποτέλεσμα κακής εκτίμησης της κατάστασης ή υπάρχουν άλλοι βαθύτεροι λόγοι.  

Ο Μπαρνέα γεννήθηκε το Μάρτιο του 1965.  Λόγω των συνεχών πολεμικών συγκρούσεων στις οποίες εμπλέκονταν το Ισραήλ αποφάσισε να προσφέρει στην πατρίδα του και για το λόγο αυτό εντάχθηκε στη Μοσάντ το 1996.

 

Ο Μπαρνέα με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζ. Σάλιβαν

 

Τον Ιούνιο του 2021 ο Μπαρνέα ανέλαβε διοικητής της Μοσάντ σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο.  Το πολιτικό σκηνικό στο Ισραήλ ήταν ρευστό, κυρίως λόγω των σκανδάλων διαφθοράς στα οποία εμπλέκονταν ο Πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου.  Στις 12 Σεπτεμβρίου 2022 ο Μπαρνέα ανακοίνωσε ότι η Μοσάντ απέτρεψε δεκάδες ιρανικές επιθετικές ενέργειες τόσο στην ισραηλινή επικράτεια όσο και σε χώρες που έχουν μια καλή σχέση με το Ισραήλ,  χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

 Στις 7 Οκτωβρίου 2023 το Ισραήλ γνώρισε την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του μετά το ολοκαύτωμα. 1200 τρομοκράτες  της Χαμάς επιτέθηκαν σε πάνω από 20 σημεία της ισραηλινής επικράτειας. Ο Μπαρνέα από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να βρει αποδείξεις για την εμπλοκή του Ιράν στο συμβάν.  Η Μοσάντ πιστεύει ότι η Χαμάς ετοίμαζε την επίθεση αυτή σε συνεργασία με το Ιράν, τουλάχιστον ένα χρόνο πριν την διεξαγωγή της. Παράλληλα, ο Μπαρνέα ερευνά μέχρι και σήμερα πού οφείλεται ο αιφνιδιασμός των ισραηλινών υπηρεσιών. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη.

Στις 30 Οκτωβρίου 2023 ο Νταβίντ Μπαρνέα βρέθηκε για πρώτη φορά στο Κατάρ, όπου συναντήθηκε με τοπικούς και Αμερικανούς αξιωματούχους. Καίριο θέμα συζήτησης, όπως ήταν φυσικό, αποτέλεσε η υπόθεση των ομήρων.  Το Ισραήλ ζητούσε από τους συνομιλητές του την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση όλων των ομήρων.  Στις αρχές Νοεμβρίου 2023 ο Μπαρνέα συναντήθηκε με τον επικεφαλής της CIA Γούιλιαμ Τζόζεφ Μπέρνς, με σημαντικότερο θέμα συζήτησης τη συνεργασία τους στο θέμα της απελευθέρωσης των ομήρων.

Την ίδια στιγμή, δύο από τους ομήρους, η Hannah Katzir, 77 ετών και ο Yagil Yaakov, 13 ετών μίλησαν σε προπαγανδιστικό βίντεο της Χαμάς στο οποίο κατηγορούσαν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νετανιάχου για την πολιτική της στη Γάζα, ενώ παράλληλα έκαναν θετική αναφορά στην ανθρώπινη συμπεριφορά της Χαμάς απέναντι τους.

Στις 23 -11- 2023, Ισραήλ και Χαμάς, μετά από παρέμβαση των ΗΠΑ και του Κατάρ, κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής ομήρων.

Στις 28-11-2023 ο Νταβίντ Μπαρνέα έφτασε ξανά στο Κατάρ. Εκεί, διαπραγματεύεται σκληρά την παράταση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας. Το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικό σε οποιαδήποτε παράταση της εκεχειρίας. Τόσο η ηγεσία της Μοσάντ όσο και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων φοβούνται αναδιοργάνωση της Χαμάς, αλλά και ενδεχόμενη διαφυγή ανώτερων στελεχών της.  Την 1η Δεκεμβρίου 2023 ήρθε στο φως από τους New York Times ένα άρθρο που προκάλεσε σοκ.  Το Ισραήλ σύμφωνα με την εφημερίδα γνώριζε εδώ και ένα χρόνο ότι επίκειται τέτοιου μεγέθους επίθεση. Το έγγραφο καθόριζε την ακριβή ημερομηνία της επίθεσης, αλλά και τα σημεία που θα γίνονταν η επίθεση.

 

Συμπεράσματα

 Ο ρόλος του Μπαρνέα στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου προκαλεί πολλά ερωτηματικά όπως αποδεικνύεται και από το έγγραφο των New York Times, ο Μπαρνέα δεν έλαβε καθόλου υπόψη του τον όγκο των πληροφοριών που είχε συλλέξει η Μοσάντ για την επικείμενη επίθεση από τη Χαμάς εδώ και ένα χρόνο. Κατά την εκτίμηση μου, αυτό οφείλεται στην υποτίμηση της Χαμάς. Πίστευε ότι η Χαμάς μετά τη δολοφονία του Κασέμ Σολεϊμανί και ειδικά μετά τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού το 2021 δεν ήταν σε θέση να διεξάγει τόσο μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις. Θεωρώ βέβαιη την απομάκρυνση του μετά το τέλος του πολέμου, διότι η Μοσάντ αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων.

 

Κεντρική Φωτογραφία:

Prime Minister Benjamin Netanyahu with outgoing Mossad chief Yossi Cohen and incoming Mossad chief David Barnea at a farewell event for Cohen, May 31, 2021. Prime Minister Benjamin Netanyahu with outgoing Mossad chief Yossi Cohen and incoming Mossad chief David Barnea at a farewell event for Cohen,
(photo credit: KOBY GIDEON/GPO)
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024