28/04/2024

DAILY BRIEFING: Οι σημαντικότερες ειδήσεις (21/3/24)

Ερυθρά Θάλασσα: Οι αντάρτες Χούτι στην Υεμένη κατέληξαν σε συμφωνία με τη Ρωσία και την Κίνα για να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση των πλοίων τους, ανέφερε το Bloomberg, το οποίο επικαλείται άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις. Όπως προσθέτει το δημοσίευμα, σε αντάλλαγμα για την ασφαλή διέλευση είναι πιθανό ότι η Ρωσία και η Κίνα θα παράσχουν κάποιου είδους πολιτική υποστήριξη στους Χούτι, ενδεχομένως ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο και οι δύο χώρες είναι μόνιμα μέλη.

Ισραήλ: Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξουσιοδότησε τον επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα να ταξιδέψει στο Κατάρ την Παρασκευή και να συναντηθεί με τον αρχηγό της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, τον Πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι και τον αρχηγό των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου Αμπάς Καμέλ για να προωθήσουν τη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων, σύμφωνα με το γραφείο του Νετανιάχου.

Αίγυπτος: Υπουργοί  από πέντε αραβικές χώρες συναντήθηκαν την Πέμπτη στο Κάιρο με έναν Παλαιστίνιο αξιωματούχο για να συζητήσουν τον πόλεμο στη Γάζα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, πριν από τις συνομιλίες με τον κορυφαίο διπλωμάτη των ΗΠΑ.Σε κοινή δήλωση που κυκλοφόρησε από το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, οι υπουργοί ζήτησαν «μια συνολική και άμεση κατάπαυση του πυρός» και το «άνοιγμα όλων των σημείων διέλευσης μεταξύ Ισραήλ και Λωρίδας της Γάζας».

Κίνα: Αρκετές μεγάλες κινεζικές τράπεζες έχουν σταματήσει να δέχονται πληρωμές σε γιουάν από τη Ρωσία τους τελευταίους δύο μήνες λόγω των φόβων για δευτερεύουσες κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ανέφερε η ρωσική εφημερίδα Izvestia. Ο κατάλογος των τραπεζών περιλαμβάνει τις Ping An Bank, Bank of Ningbo, China Guangfa Bank, Kunshan Rural Commercial Bank, Great Wall West China Bank, Shenzhen Rural Commercial Bank, Dongguan Rural Commercial Bank και China Zheshang Bank. Ωστόσο, ο Κινέζος πρέσβης στη Μόσχα επανέλαβε τη δέσμευση της Κίνας να καλωσορίσει τις ρωσικές επιχειρήσεις, επενδύσεις και συνεργασία.

Ουζμπεκιστάν: Το Ουζμπεκιστάν και η Κίνα συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ειδική οικονομική ζώνη στην περιοχή Andijan του Ουζμπεκιστάν. Με έκταση 218 εκτάρια (540 στρέμματα), η ζώνη στοχεύει στην προσέλκυση επενδύσεων, τη στήριξη της κατασκευής προϊόντων που υποκαθιστούν τις εισαγωγές και την ενίσχυση των εξαγωγών.

Ουκρανία: Ουκρανός βουλευτής ισχυρίστηκε ότι η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης ευρωπαϊκής στρατιωτικής αποστολής στη βόρεια Ουκρανία για να απελευθερώσει τα ουκρανικά στρατεύματα που φρουρούν τα σύνορα με τη σύμμαχο της Ρωσίας, Λευκορωσία. Επικαλούμενος συνομιλίες με αδιευκρίνιστους Γάλλους συναδέλφους, ο Αλεξέι Γκοντσαρένκο είπε ότι η Γαλλία προσπαθεί να σχηματίσει συνασπισμό, πιθανότατα να περιλαμβάνει την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής. Ο αριθμός των στρατευμάτων δεν έχει αποφασιστεί, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι αφοσιωμένος στην ιδέα, είπε ο Γκοντσαρένκο.

Ουκρανικό μέτωπο: Ο διοικητής του Ρωσικού Σώματος Εθελοντών, ένοπλοι αντίπαλοι του καθεστώτος Πούτιν, δήλωσε ότι η ομάδα άνοιξε ένα δεύτερο μέτωπο στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Οι φιλοουκρανικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει τις τελευταίες ημέρες επιθέσεις στις περιφέρειες Kursk και Belgorod της Ρωσίας, πέρα από τα σύνορα από το Sumy και το Kharkiv.

Ν.Κορέα-ΗΠΑ: Ο αναπληρωτής απεσταλμένος της Νότιας Κορέας για τα πυρηνικά, Lee Jun-il, και ο Jung Pak, αναπληρωτής ειδικός εκπρόσωπος της Ουάσιγκτον για τη Βόρεια Κορέα, συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ομάδα σε επίπεδο εργασίας για την αντιμετώπιση του παράνομου λαθρεμπορίου πετρελαίου της Πιονγκγιάνγκ. Εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για τις στρατιωτικές απειλές και την εχθρότητα της Βόρειας Κορέας προς τη Νότια Κορέα. Εν τω μεταξύ, 400 στρατιώτες της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, υποστηριζόμενοι από τανκς, ελικόπτερα και drones, ξεκίνησαν πενθήμερες ασκήσεις αστικής μάχης στη συνοριακή πόλη Paju.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024