27/04/2024

Προσοχή στις ορολογίες και ονομασίες σε θέματα ασφαλείας

Το κείμενο δίνεται ως σημείο αναφοράς προς γνώση όλων. Η συντόμευση που χρησιμοποιούν πάρα πολλοί σε ΜΜΕ αλλά ακόμα και μερικά παρατηρητήρια ονομάζοντας τις τζιχαντιστικές οργανώσεις των Σαλαφιστών και των Ουαχαμπιτών ως “Ισλαμικό κράτος” ή ISIL, ISIS, ISIS-K και ότι άλλο γίνεται για λόγους κατανοήσης από τον ευρύτερο κόσμο σε μια εύκολη μετάφραση στα Αγγλικά.

Ο όρος κανονικά είναι DAESH, κάτι όμως που και στο παρελθόν έχει ενοχλήσει σε απίστευτο βαθμό τους τζιχαντιστές της οργάνωσης (από αρχηγίας Abu Bakr al-Baghdadi) απειλώντας με μαρτυρικό θάνατο όσους το εκστόμιζαν. Κυρίως γιατί έτσι αφαιρούσαν την “νομιμοποίηση” του όρους “κράτος” από το συνονθύλευμα των τρομοκρατικών οργανώσεων όπως ορίζεται από την συγκεκριμένη λέξη-ακρωνύμιο.

 

Βέβαια η οργή των τζιχαντιστών προέρχεται και από την ίδια την λέξη που με διαφορετική προφορά μπορεί να συγχέεται στα αραβικά με το Dahes που σημαίνει «σπέρνω τη διχόνοια» ή ακόμα χειρότερα στο “μεγαλομανής που θέλει να επιβάλλει την άποψη τους στους άλλους”. Όπως είναι κατανοητό αυτό θα ήταν εξαιρετικά αρνητικό ως παρερμηνεία για τους οπαδούς της οργάνωσης.

Στις περισσότερες υπηρεσίες και έγγραφα με διαβάθμιση προτάθηκε επί προεδρίας Ομπάμα στις ΗΠΑ να αναφέρεται με αυτόν τον τρόπο αφού θα έπρεπε να ορίζουν ακριβώς την σύνθεση των Ισλαμιστών.

 

Παρόλα αυτά στα ΜΜΕ και γενικότερα στην καθομιλουμένη έμεινε η φράση “ισλαμικό κράτος” με προσδιορισμό γεωγραφικό ώστε να δίνεται και μια ξεχωριστή χροιά ανάλυσης.

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως το ζητούμενο είναι πώς μιλάμε για τους ίδιους φανατικούς απλά με διαφορετική ένταση ερμηνείας των διδαχών στο Κοράνι και στην Σαρία, αναλόγως των συμφερόντων της κάθε ηγεσίας και των βλέψεων τους για επικράτηση. Αυτό θα γίνει ως μοναδική Ισλαμική και “θεόπνευστη” αρχηγία ως “Χαλίφης Ισλαμικού Χαλιφάτου” και απεσταλμένος του Μωάμεθ που θα οδηγήσει το Ισλάμ στην παγκόσμια επικράτηση διά του Λόγου του Θεού ή του Ξίφους του.

DAESH και όχι Ισλαμικό Κράτος (ISIS)

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024