27/04/2024

DAILY BRIEFING: Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας (28/3/24)

Ρωσία- Βόρεια Κορέα: Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας, Σεργκέι Ναρίσκιν, επισκέφθηκε την Πιονγκγιάνγκ για συνομιλίες με τον βορειοκορεάτη υπουργό κρατικής ασφάλειας. Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, η συνάντηση επικεντρώθηκε σε διεθνή και περιφερειακά ζητήματα ασφάλειας. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι Financial Times ανέφεραν ότι η Μόσχα άρχισε πρόσφατα να προμηθεύει πετρέλαιο απευθείας στη Βόρεια Κορέα, με τουλάχιστον πέντε βορειοκορεατικά δεξαμενόπλοια από τις 7 Μαρτίου να φαίνονται σε δορυφορικές εικόνες να ελλιμενίζονται στο λιμάνι Vostochny της Ρωσίας για να παραλαμβάνουν αποστολές.

Ρωσία- Καζακστάν: Η Ρωσία και το Καζακστάν, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησαν να επεκτείνουν μια συμφωνία, η οποία είχε αρχικά υπογραφεί το 2014, για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου στην Κίνα. Το Καζακστάν αναμένει να κερδίσει 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια από τη συμφωνία, η οποία θα δει τις προμήθειες από τη Ρωσία να αποστέλλονται μέσω της επικράτειας του Καζακστάν για άλλα 10 χρόνια. Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας του Καζακστάν δήλωσε την Τετάρτη ότι το Καζακστάν εξετάζει τρόπους για να διαφοροποιήσει τις οδούς εξαγωγής πετρελαίου του και να μειώσει την εξάρτησή του από την Κοινοπραξία Caspian Pipeline, η οποία μεταφέρει προμήθειες από την Κασπία Θάλασσα στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας, Novorossiysk, για εξαγωγή στο εξωτερικό. Σχετικά, ο πρόεδρος του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev μίλησε για τη σχέση της χώρας του με την Κίνα κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στην ολομέλεια του Φόρουμ του Boao για την Ασία στην Κίνα.

ΗΠΑ: Ένα σχεδιαζόμενο έργο αγωγού Πακιστάν-Ιράν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κυρώσεις από τις ΗΠΑ εάν προχωρήσει, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο αγωγός, ο οποίος αντιμετωπίζει καθυστερήσεις εδώ και χρόνια, θα μεταφέρει ιρανικό φυσικό αέριο στο Πακιστάν. Ο Μίλερ προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον δεν υποστήριξε το έργο και ότι οποιαδήποτε οικονομική προσπάθεια με το Ιράν διατρέχει τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

ΗΠΑ – Κίνα: Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς ηγέτες των ΗΠΑ την Τετάρτη στο Πεκίνο. Δεσμεύτηκε να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Κίνα για να παρέχει ευρύτερο χώρο ανάπτυξης για επιχειρήσεις από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Είπε επίσης ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ μοιράζονται όλο και περισσότερο συμφέροντα που σχετίζονται με την οικονομία, το εμπόριο και τη γεωργία, καθώς και με αναδυόμενους τομείς, όπως η κλιματική αλλαγή και η τεχνητή νοημοσύνη.

Ιράκ: Το Ιράκ ανακοίνωσε τον θάνατο τρομοκράτη του ISIS. Η Κοινή Διοίκηση Επιχειρήσεων του Ιράκ δήλωσε ότι ο Samir Khader Sharif Shihan Al-Nimrawi σκοτώθηκε σε επιχείρηση. Ο Nimrawi ήταν υπεύθυνος για τη μεταφορά μαχητών, όπλων και εκρηκτικών μεταξύ του Ιράκ και της Συρίας, ανέφερε η διοίκηση σε ανακοίνωσή της. Η διοίκηση δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου του τόπου που σκοτώθηκε . Τον περιέγραψαν ως έναν από τους “τρομοκρατικούς ηγέτες των οποίων τα χέρια είναι βαμμένα με αίμα αθώων στο Ανμπάρ” – αναφερόμενοι στην επαρχία στο δυτικό Ιράκ. Η Ανμπάρ συνορεύει με τη Συρία και την Ιορδανία.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024