21/09/2024

DAILY BRIEFING: Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας (1/4/24)

ΤΟΥΡΚΙΑ: Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας προηγείται στις δημαρχιακές εκλογές στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας μετά τις εθνικές τοπικές εκλογές της Κυριακής. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα έχει κερδίσει 49 από τους 81 δήμους, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας και της Σμύρνης. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγνώρισε ότι τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Η τουρκική λίρα, εν τω μεταξύ, υποχώρησε κατά 0,2% μετά την είδηση.

ΡΩΣΙΑ-ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ: Ο αριθμός των Τατζίκων μεταναστών εργαζομένων που εγκαταλείπουν τη Ρωσία μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Δημαρχείο του Κρόκου κοντά στη Μόσχα αυξάνεται, σύμφωνα με τις αρχές του Τατζικιστάν. Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας του Τατζικιστάν είπε ότι έχουν αναφερθεί παρενόχληση πολιτών του Τατζικιστάν στη Ρωσία και ότι το τοπικό γραφείο του Υπουργείου Εργασίας έλαβε απειλητικά μηνύματα. Η ρωσική εφημερίδα Vedomosti ανέφερε ότι οι ρωσικές αρχές συζητούν τη δημιουργία ενός νέου τμήματος που θα είναι υπεύθυνο για τις διεθνικές σχέσεις και τη μεταναστευτική πολιτική – το οποίο θα αναφέρεται απευθείας στον πρόεδρο.

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ: Η Βόρεια Κορέα σχεδιάζει να επεκτείνει το διαστημικό της πρόγραμμα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας της, Πακ Κιόνγκ Σου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις, η Β.Κορέα θα εκτοξεύσει αρκετούς αναγνωριστικούς δορυφόρους φέτος, έχοντας βάλει τον πρώτο του κατασκοπευτικό δορυφόρο σε τροχιά τον περασμένο Νοέμβριο. Πρόσθεσε ότι η Πιονγκγιάνγκ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει δορυφόρους για διάφορους σκοπούς, όπως η γεωργία, η διαχείριση της γης και η πρόληψη καταστροφών.

ΗΠΑ-ΝΙΓΗΡΑΣ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σχεδιάζουν επί του παρόντος να αποστρατεύσουν τους 1.100 στρατιώτες των ΗΠΑ που εξακολουθούν να βρίσκονται στον Νίγηρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υποστράτηγος Πατ Ράιντερ. Οι δηλώσεις αυτές ακολούθησαν δηλώσεις της στρατιωτικής χούντας του Νίγηρα ότι οι ΗΠΑ αναμενόταν να υποβάλουν ένα σχέδιο για το πώς θα απομακρύνουν τους στρατιώτες τους από τη χώρα αφού η κυβέρνηση της Νιγηρίας τερμάτισε τη στρατιωτική της συμφωνία με την Ουάσιγκτον τον Μάρτιο. Ο Ράιντερ είπε ότι οι συνομιλίες για το θέμα ήταν ακόμη σε εξέλιξη. Σχετικά, ο ηγέτης της χούντας του Νίγηρα συζήτησε τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα.

ΣΟΜΑΛΙΑ: Η ημιαυτόνομη περιοχή Puntland της Σομαλίας ανακάλεσε την αναγνώρισή της από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο Μογκαντίσου μετά την υιοθέτηση νέου συντάγματος από τον Σομαλό πρόεδρο το Σαββατοκύριακο. Το νέο έγγραφο αυξάνει τις εξουσίες της εκτελεστικής εξουσίας και δίνει στον πρόεδρο την εξουσία να διορίζει τον πρωθυπουργό της χώρας. Η αποσχισθείσα περιοχή της Σομαλιλάνδης έχει επίσης απορρίψει τις αλλαγές.

ΜΟΛΔΑΒΙΑ: Η Μολδαβία φιλοξενεί κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρουμανία. Οι ασκήσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 19 Απριλίου, πραγματοποιούνται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας και της Ρωσίας.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024