01/05/2024

Το Ιράν απειλεί το Ισραήλ με αντίποινα

Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ για επίθεση στο συγκρότημα της πρεσβείας του στη Δαμασκό, στη Συρία, χθες, υποσχόμενο εκδίκηση και πυροδοτώντας φόβους ότι η συνεχιζόμενη περιφερειακή σύγκρουση επεκτείνεται. Τουλάχιστον επτά Ιρανοί στρατιωτικοί και έξι Σύριοι υπήκοοι σκοτώθηκαν στην επίθεση, η οποία κατέστρεψε το κτίριο του προξενείου, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν. Τρία από τα άτομα που σκοτώθηκαν ήταν ανώτεροι Ιρανοί διοικητές των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης. Αυτή ήταν η πρώτη επίθεση του Ισραήλ που έπληξε άμεσα μια ιρανική διπλωματική εγκατάσταση.

Το Ισραήλ δεν σχολίασε την επίθεση ούτε έχει αναλάβει επισήμως την ευθύνη, αλλά έχει εντείνει τις επιθέσεις εναντίον δυνάμεων που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία από την έναρξη της σύγκρουσης με τη Χαμάς. 

Ωστόσο ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο Reuters ότι αυτοί που επλήγησαν «βρίσκονταν πίσω από πολλές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών και αμερικανικών στόχων και σχεδίαζαν επιπλέον επιθέσεις». Η πρεσβεία «δεν ήταν στόχος», πρόσθεσε ο ίδιος. Επίσης, τέσσερις Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στους New York Times ότι το Ισραήλ ευθύνεται.

Η επίθεση έρχεται καθώς η Τεχεράνη επιδιώκει να μειώσει τις εντάσεις με την Ουάσιγκτον σε ολόκληρη την περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες. Μετά την επίθεση, το Ιράν κάλεσε τον Ελβετό απεσταλμένο που εκπροσωπεί τα διπλωματικά συμφέροντα των ΗΠΑ στο Ιράν. Η Ουάσιγκτον δεν είχε καμία ανάμειξη  ή προηγμένες γνώσεις για το χτύπημα, δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

 

 

Από την επίθεση σκοτώθηκαν:

 

1. Στρατηγός Mohammad Reza Zahedi, Αρχηγός του κλάδου της Δύναμης Quds του IRGC για τη Συρία και τον Λίβανο.

2. Στατηγός Hossein Aminollah, Αρχηγός του Επιτελείου του IRGC Quds Force, παράρτημα Συρίας & Λιβάνου.

3. Στρατηγός Mohammad Hajj Rahimi, στενός φίλος  του Zahedi, επίσης μέλος του κλάδου Quds Force του IRGC στη Συρία και τον Λίβανο.

Brigadier General Mohammad Reza Zahedi

 

Brigadier General Hossein Aminollah,
General Mohammad Hajj Rahimi

 

«Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει πλήγματα στη Συρία κατά του Ιράν και των συμμάχων του εδώ και χρόνια και καθ’ όλη τη διάρκεια της εξάμηνης στρατιωτικής του εκστρατείας κατά της Χαμάς στη Γάζα. Αλλά η επίθεση της Δευτέρας ξεχώρισε τόσο λόγω της τοποθεσίας της – σε ένα διπλωματικό συγκρότημα, που παραδοσιακά εξαιρείται από εχθροπραξίες – όσο και λόγω της αρχαιότητας του προφανούς στόχου», γράφουν οι Susannah George και Mohamad El Chamaa της Washington Post.

 

 


«Το χτύπημα είναι η πιο σοβαρή κλιμάκωση με εσκεμμένη πρόθεση που έχει σχεδιαστεί για να θέσει το Ιράν σε άμυνα», λέει στους Financial Times ο Sanam Vakil του Chatham House. «Ο πόλεμος του Ισραήλ δεν είναι μόνο εναντίον της Χαμάς, αλλά είναι ξεκάθαρα σχεδιασμένος για να χτυπήσει τον άξονα της αντίστασης για να αποδυναμώσει και να αποτρέψει τις πολλαπλές ομάδες».

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε σήμερα ότι το Ισραήλ «θα τιμωρηθεί» για τα πλήγματα χθες Δευτέρα εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό από τα οποία σκοτώθηκαν επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης.

«Το διεστραμμένο σιωνιστικό καθεστώς θα τιμωρηθεί από τους γενναίους άνδρες μας. Θα το κάνουμε να μετανιώσει για αυτό το έγκλημα και για άλλα», αντέδρασε ο Χαμενεΐ σε ανακοίνωσή του, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τους συγγενείς των θυμάτων.

 

 

Το Ισραήλ έχει κατηγορηθεί ότι πραγματοποιεί τακτικές αεροπορικές επιδρομές σε ιρανικούς και συνδεδεμένους στρατιωτικούς στόχους στη Συρία, αν και ο ισραηλινός στρατός σπάνια σχολιάζει τις δραστηριότητές του στο εξωτερικό. Τα χτυπήματα συνεχίζονται από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο και την επακόλουθη ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Την Παρασκευή, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,  ανέφερε ότι περισσότεροι από 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε φερόμενη ισραηλινή επίθεση σε αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπίου.

Ο Zahedi, ο οποίος αναφέρεται ότι είναι ο διοικητής της δύναμης Quds που είναι υπεύθυνος για τον Λίβανο και τη Συρία, δεν είναι ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος του IRGC που φέρεται να δολοφονείται από το Ισραήλ. Τον Δεκέμβριο, ο ανώτερος διοικητής του IRGC Sayyed Razi Mousavi σκοτώθηκε έξω από τη Δαμασκό σε μια επίθεση με πυραύλους που αποδίδεται ευρέως στο Ισραήλ. 


Ενώ η Χεζμπολάχ έχει εξαπολύσει επιθέσεις κατά του Ισραήλ τους τελευταίους έξι μήνες, έχει σκόπιμα στους στόχους της  αποφύγει έναν πλήρη πόλεμο κάτι που δεν επιθυμούν ούτε οι ηγέτες της ούτε το λιβανικό κράτος. Το Ιράν έχει υποσχεθεί μια «αιχμηρή, άμεση και αποφασιστική» απάντηση και μένει να φανεί εάν ο κύριος πληρεξούσιός του στον Λίβανο θα αναγκαστεί να αλλάξει στάση.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024