02/05/2024

Μέση Ανατολή: Φόβοι για γενικευμένη σύγκρουση

Μετά από πολιορκία 14 ημερών, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αποσύρθηκε από το νοσοκομείο al-Shifa στη Γάζα. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) περιέγραψαν την επιδρομή ως επιτυχή και ισχυρίζονται ότι απέκτησαν πληροφορίες και σκότωσαν ή συνέλαβαν εκατοντάδες τρομοκράτες της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου ενός υψηλόβαθμου ηγέτη της Χαμάς. Οι ισραηλινές δυνάμεις υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι οι τρομοκράτες της Χαμάς χρησιμοποιούσαν το νοσοκομείο ως βάση, αν και η μαχητική ομάδα αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς.

 


Ενώ το IDF είπε ότι διεξήγαγε «ακριβή επιχειρησιακή δραστηριότητα», μάρτυρες είπαν ότι το κύριο νοσοκομείο της πόλης της Γάζας έχει καταστραφεί ως επί το πλείστον και το υπουργείο Υγείας της Γάζας είπε ότι το νοσοκομείο είναι πλέον «εντελώς εκτός λειτουργίας». Η υπηρεσία υγείας των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι αρκετοί νοσοκομειακοί ασθενείς πέθαναν και δεκάδες τέθηκαν σε κίνδυνο.

 

Από την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από το νοσοκομείο, υπήρξαν επίσης κλιμακώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή. Επτά μέλη μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης επισιτιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων πολιτών από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, την Πολωνία, την Παλαιστίνη και μια διπλή υπηκοότητα από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό χτύπημα στην κεντρική Γάζα, σύμφωνα με το World Central Kitchen. Αρκετοί από τους εργαζόμενους φορούσαν προστατευτική πανοπλία με το λογότυπο της φιλανθρωπικής οργάνωσης. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι ερευνά την κατάσταση. Εν τω μεταξύ, το Ιράν έχει δεσμευτεί να απαντήσει μετά το χτύπημα του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό από ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτερου διοικητή της δύναμης al-Quds του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν. Όλα αυτά καθώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ορκίζεται να συνεχίσει την προγραμματισμένη στρατιωτική εισβολή στη Ράφα, τη νότια πόλη που φιλοξενεί περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της Γάζας.

 

Θα εισβάλει το Ισραήλ στη Ράφα;

 

Η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως στα σχέδια των IDF για εισβολή στη Ράφα, απορρίπτοντας τις προειδοποιήσεις των συμμάχων ότι μια επιχείρηση στην πόλη που φιλοξενεί ενάμιση εκατομμύριο εκτοπισμένους Παλαιστίνιους θα ήταν λάθος. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι τίποτα δεν θα σταθεί εμπόδιο στα σχέδια, «Ούτε αμερικανική πίεση, ούτε άλλη πίεση». Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος ελπίζει να αποτρέψει μια στρατιωτική εισβολή κατά τη διάρκεια μιας προγραμματισμένης συνάντησης όπου Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι ενδέχεται να συζητήσουν πιθανές εναλλακτικές λύσεις στην εισβολή.

 

Οι σχέσεις Μπάιντεν Νετανιάχου με φόντο τις εκλογές των ΗΠΑ

 

Παρά τις προειδοποιήσεις από τον Λευκό Οίκο και την ανησυχία για την εισβολή στη Ράφα, η Washington Post ανέφερε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εγκρίνουν αθόρυβα τη μεταφορά δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βόμβες και μαχητικά αεροσκάφη στο Ισραήλ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει καταστήσει σαφές, παρά τις πιέσεις, ότι ο περιορισμός ή ο τερματισμός της στρατιωτικής βοήθειας είναι εκτός συζήτησης, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί ο Νετανιάχου αγνοεί με αυτοπεποίθηση τις παραινέσεις της Ουάσινγκτον.

 

Antigovernment protests were expected to continue in Jerusalem through Wednesday. Ahmad Gharabli/Agence France-Presse — Getty Images

Πολιτικός διχασμός στο Ισραήλ

 

Καθώς ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται στη Γάζα, οι πολιτικές διαφορές στο Ισραήλ που αντιμετωπίζει ο Νετανιάχου έχουν έρθει για άλλη μια φορά στο προσκήνιο. Το Σαββατοκύριακο δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κινητοποιήθηκαν με τις οικογένειες των ομήρων για να ζητήσουν την απομάκρυνση του πρωθυπουργού. Η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια γεμάτα με νερό για να διαλύσει τους διαδηλωτές, αλλά οι προσπάθειες να τους αποτρέψει δεν απέδωσαν. Σε όλη τη χώρα, οι διαδηλωτές απαίτησαν την απελευθέρωση των 130 Ισραηλινών ομήρων και προειδοποίησαν τον Νετανιάχου ως «εμπόδιο» για μια συμφωνία.

 

Ταυτόχρονα, χωριστές διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν στην υπερορθόδοξη συνοικία Mea Shearim της Ιερουσαλήμ ζητώντας τη στρατολόγηση ανδρών Haredi στο IDF, οι οποίοι επί του παρόντος απαλλάσσονται από τη στρατιωτική θητεία. Η διαμάχη αποτελεί τη μεγαλύτερη πολιτική απειλή για τον Νετανιάχου, καθώς η δεξιά συμμαχία του από κοσμικά και υπερορθόδοξα κόμματα αδυνατεί να συμφωνήσει για το εάν το κράτος θα πρέπει να συνεχίσει να επιτρέπει στους υπερορθόδοξους νέους να αποφεύγουν τη στράτευση.

 

Καθώς η βία στη Γάζα συνεχίζεται με τους Παλαιστίνιους να εξαναγκάζονται σε λιμό και ο Νετανιάχου να παραμένει προσκολλημένος στην εξουσία, φαίνεται ότι η σκληρή σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενικευμένη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024