01/05/2024

Οι σχέσεις Μπάιντεν Νετανιάχου με φόντο τις εκλογές των ΗΠΑ

Η διαμάχη του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει φτάσει σε «ένα επικίνδυνο νέο επίπεδο», σύμφωνα με τον ισραηλινό αναλυτή του Al Monitor, Μπεν Κάσπιτ, μετά την αποχή των Ηνωμένων Πολιτειών από την ψηφοφορία επί ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε κατάπαυση του πυρός, μια κίνηση στην οποία ο Νετανιάχου απάντησε ακυρώνοντας μια προγραμματισμένη  επίσκεψη  δύο ανώτερων συμβούλων του στην Ουάσινγκτον.

Ο Νετανιάχου έχει υποχωρήσει έκτοτε με ανακοινώσεις ότι η επίσκεψη επαναπρογραμματίζεται. Ο αγώνας αντιπαράθεσης Μπάιντεν-Μπίμπι  δεν μείωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Χαμάς.

Ο Μπάιντεν ζήτησε δημόσια περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια, αυτοσυγκράτηση σε μια εκκρεμή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα και υποστήριξη για ένα παλαιστινιακό κράτος. Ο Νετανιάχου δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται. Οι περισσότεροι Ισραηλινοί είναι ευθυγραμμισμένοι με τον πόλεμο και την ανάγκη για μια επιχείρηση στη Ράφα για την επίτευξη «ολικής νίκης» επί της Χαμάς. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν Κνεσέτ ή συνασπισμοί βάσης που να φωνάζουν για αυτοσυγκράτηση στη Ράφα, για επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα ή για να καταστήσουν ένα μεταπολεμικό παλαιστινιακό κράτος προτεραιότητα του Ισραήλ.

Υπάρχουν άλλοι λόγοι που πολλοί Ισραηλινοί μπορεί να είναι απογοητευμένοι με τον Νετανιάχου ή να θέλουν να φύγει, αλλά η συμπεριφορά του στον πόλεμο, ή τουλάχιστον τα ζητήματα που θέτει η κυβέρνηση Μπάιντεν, δεν είναι μεταξύ αυτών.

Ενώ οι  Ισραηλινοί απεχθάνονται μια διαμάχη με την Ουάσιγκτον, ειδικά με έναν αφοσιωμένο φίλο όπως ο Μπάιντεν, ο ακροδεξιός συνασπισμός του Νετανιάχου είναι μέχρι στιγμής σταθερός στη στάση του απέναντι στις αμερικανικές απαιτήσεις.

«Η πρόκληση του Νετανιάχου στον Μπάιντεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει έναν άλλο σκοπό», γράφει ο Κάσπιτ. «Ο Νετανιάχου υπόσχεται στους Ισραηλινούς «ολική νίκη» επί της Χαμάς, αν και γνωρίζει ότι η πλήρης υποταγή της ομάδας είναι μια πολύ πιο περίπλοκη προσπάθεια από την εξάλειψη του Sinwar και τη διάλυση των υπόλοιπων μαχόμενων δυνάμεών του στη Ράφα. Ως εκ τούτου, ο Νετανιάχου θεωρεί ήδη ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εμποδίζει τη νίκη του Ισραήλ επί της Χαμάς».

Επομένως, το κοινό-στόχος του Μπάιντεν σε όσα λέει δεν είναι οι Ισραηλινοί. Αντίθετα, είναι πιο πιθανό να μιλάει στο δικό του κόμμα και στη δική του εκλογική  βάση με το βλέμμα του στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Μια δημοσκόπηση της Gallup αυτή την εβδομάδα δείχνει ότι μόνο το 18% των Δημοκρατικών και το 29% των Ανεξάρτητων υποστηρίζουν την ισραηλινή στρατιωτική δράση στη Γάζα.

Ο Μπάιντεν αυτή τη στιγμή ακολουθεί τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στις περισσότερες εθνικές δημοσκοπήσεις και στις επτά βασικές πολιτείες του πεδίου μάχης, σύμφωνα με το RealClear Politics. Στο Μίσιγκαν, υπάρχουν πάνω από 211.000 Άραβες πολίτες στο 2,1% του πληθυσμού, η μεγαλύτερη συγκέντρωση στη χώρα. Η κοινότητα είναι εξοργισμένη για την υποστήριξη του Μπάιντεν στο Ισραήλ. Ο Μπάιντεν κέρδισε το Μίσιγκαν με 154.000 ψήφους το 2020 και επί του παρόντος υπολείπεται του Τραμπ κατά 3,5% στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών τον περασμένο μήνα, περισσότεροι από 100.000 ψηφοφόροι του Μίσιγκαν (13% όσων ψήφισαν) ψήφισαν «αδέσμευτοι», πολλοί πιθανότατα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο. Στη Μινεσότα, μια άλλη πιθανή ανατροπή, σχεδόν 46.000 ψηφοφόροι των Δημοκρατικών προκριματικών (19% των ψήφων), επέλεξαν επίσης το “αδέσμευτο”

Οι δηλώσεις Μπάιντεν δεν σημαίνουν νέους όρους ή πίεση στις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ. Οι συμβουλές  των ΗΠΑ για αυτοσυγκράτηση είναι ουσιαστικές και συνεχείς, αλλά σε επίπεδα κάτω από τον Νετανιάχου.

Η υποστήριξη των ΗΠΑ στην πολεμική προσπάθεια του Ισραήλ παραμένει «σιδηρά», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο αυτή την εβδομάδα με τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ.

Ο Γκάλαντ, μέλος του Κόμματος Λικούντ, είχε μερικές φορές σκληρές σχέσεις με τον Νετανιάχου. Η θερμή υποδοχή του στον Λευκό Οίκο και στο Πεντάγωνο ενόχλησε  τον Νετανιάχου αλλά καθησύχασε το Ισραήλ για την ακλόνητη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σηματοδότησε επίσης αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ, θεωρώντας τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι δεν παραβιάζει το ανθρωπιστικό δίκαιο ή δεν αναστέλλει την ανθρωπιστική βοήθεια «αξιόπιστους», καθώς αναμένει μια έκθεση με εντολή του Κογκρέσου.

Στη Ράφα, όπου ο Μπάιντεν κάποια στιγμή είχε χαράξει μια «κόκκινη γραμμή», οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν λένε ότι μια επιχείρηση είναι εκτός τραπεζιού, αλλά συμβουλεύουν μια πιο συγκρατημένη στρατιωτική επιχείρηση, αναφέρει η Wall Street Journal.

Οι εκλογές σπάνια αφορούν την εξωτερική πολιτική και ο Νοέμβριος απέχει επτά μήνες. Ο Μπάιντεν δεν θα θέσει όρους για τη βοήθεια  των ΗΠΑ στο Ισραήλ, αλλά άφησε να γίνει γνωστό ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός λογοδοτεί. Για εκείνους τους Δημοκρατικούς που θεωρούν τον πόλεμο προτεραιότητα, ο Μπάιντεν φαίνεται να ελπίζει ότι θα εντυπωσιαστούν από  τη γρήγορη στροφή προς την υπεράσπιση ενός παλαιστινιακού κράτους μετά τον πόλεμο. Η ελπίδα στο στρατόπεδο Μπάιντεν είναι ότι αυτό θα είναι αρκετό για να εμποδίσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους να μείνουν στο σπίτι ή να ψηφίσουν τον Τραμπ.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024