02/05/2024

DAILY BRIEFING: Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας (29/3/24)

ΗΠΑ- Μέση Ανατολή: Μιλώντας σε έρανο στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φέρεται να είπε ότι τα αραβικά κράτη είναι έτοιμα να αναγνωρίσουν πλήρως το Ισραήλ ως μέρος μιας μελλοντικής συμφωνίας για την επίλυση της σύγκρουσης στη Γάζα. Εν τω μεταξύ, το Politico ανέφερε ότι η Αίγυπτος ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες πολλές φορές τους τελευταίους μήνες να παράσχουν βοήθεια για να εξασφαλίσουν τα σύνορά της με τη Γάζα πριν από την προγραμματισμένη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα. Το Κάιρο ζήτησε συγκεκριμένα κεφάλαια και νέο στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως συστήματα ασφαλείας και ραντάρ.

Κίνα – Ουζμπεκιστάν: Ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Shavkat Mirziyoyev είχε συνομιλίες με κινεζική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον κυβερνήτη της βορειοδυτικής περιοχής Xinjiang της Κίνας, όπου κατοικεί η τουρκόφωνη μειονότητα των Ουιγούρων. Συζήτησαν τη συνεργασία σε καινοτόμες τεχνολογίες, τη γεωργία και τη διαχείριση των υδάτων, τις μεταφορές και την επιμελητεία, τον χρηματοοικονομικό τομέα και ένα νέο κοινό σιδηροδρομικό έργο. Εν τω μεταξύ, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών φαίνεται να αυξάνεται, καθώς οι εισαγωγές από το Ουζμπεκιστάν κινεζικών επιβατικών αυτοκινήτων διπλασιάστηκαν τους πρώτους δύο μήνες του τρέχοντος έτους.

Κίνα- Ταϊβάν: Η Κίνα παραμένει προσηλωμένη στην «ειρηνική επανένωση» με την Ταϊβάν, δήλωσε ο ανώτατος εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Έκανε το σχόλιο αφού μια κυβερνητική έκθεση  που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα παρέλειψε τον όρο «ειρηνική» όταν αναφερόταν στην επανένωση με το αυτοδιοικούμενο νησί, οδηγώντας ορισμένους να εικάσουν ότι το Πεκίνο είχε σκληρύνει τη στάση του για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Κίνα «δεν θα επιτρέψει ποτέ να χωριστεί η Ταϊβάν από την πατρίδα».

ΗΠΑ- Ταϊβάν:  Στο μεταξύ ο διοικητής του ναυτικού της Ταϊβάν, Τανγκ Χούα, θα επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες την επόμενη εβδομάδα για να παραστεί σε στρατιωτική τελετή στη Χαβάη, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Αναμένεται να έχει συνομιλίες με αξιωματούχους των ΗΠΑ για την ενίσχυση της ναυτικής συνεργασίας. Θα συμμετάσχει επίσης στη διάσκεψη Sea-Air-Space κοντά στην Ουάσιγκτον τον Απρίλιο, και οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με μια πιθανή συνάντηση με την Ναύαρχο Lisa Franchetti, την αρχηγό ναυτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ.

Ρωσία: Σε μια ευρεία συνέντευξη στη ρωσική εφημερίδα Izvestia, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι οι σχέσεις της Μόσχας με την Ευρώπη έχουν επιδεινωθεί σε σημείο που οι ευρωπαίοι πρεσβευτές δεν θα συναντηθούν μαζί του. Ο Λαβρόφ είπε ότι η ρωσική διπλωματία επικεντρώνεται τώρα σε αυτό που αποκάλεσε «παγκόσμια πλειοψηφία», συμπεριλαμβανομένων εταίρων στον Οργανισμό Συλλογικής Συνθήκης Ασφάλειας, την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση και τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης. Σημείωσε επίσης τις προσπάθειες της Κίνας να προωθήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, αν και αυτές οι προσπάθειες έχουν μέχρι στιγμής αποφέρει περιορισμένα αποτελέσματα.

Τουρκία-ΗΠΑ: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 9 Μαΐου, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας, προετοιμάζοντας το έδαφος για την πρώτη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στον Λευκό Οίκο στη διάρκεια της προεδρίας Μπάιντεν.Η επίσκεψη στην Ουάσινγκτον θα είναι η πρώτη που θα πραγματοποιήσει ο Ερντογάν από το 2019, όταν συναντήθηκε με τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο είχε καλές προσωπικές σχέσεις.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024