26/04/2024

Τσεχία: Ισχυρός ο ευρωσκεπτικιστικός παράγοντας στις ευρωεκλογές

European Council On Foreign Relations

 

Η προσέλευση στις ευρωεκλογές στην Τσεχία είναι παραδοσιακά μεταξύ των τριών χαμηλότερων στην ΕΕ. Αυτή τη φορά αναμένεται να είναι λίγο υψηλότερη από το 20% και οριακά μόνο υψηλότερη από ό,τι το 2014. Τα μεταναστευτικά ζητήματα μπορεί να έχουν επίδραση και να κινητοποιηθούν οι ψηφοφόροι. Αλλά την ίδια στιγμή, ίσως να έχουν βαρεθεί από τις προσφυγές στην κάλπη: το 2018 έπρεπε να ψηφίσουν ξανά για προεδρικές, και τοπικές εκλογές, και για τη γερουσία. Η χαμηλή προσέλευση ευνοεί συνήθως τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, των οποίων οι υποστηρικτές ενδιαφέρονται σχετικά για τα ευρωπαϊκά θέματα. Μπορεί επίσης να κινητοποιήσει μικρότερα κόμματα (όπως το φιλοευρωπαϊκό κεντροδεξιό ΤΟΡ 09, το οποίο αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να κατορθώνει να ξεπεράσει το όριο για την είσοδο στη Βουλή, να κερδίσουν κάποια έδρα εάν επενδύσουν στην προεκλογική εκστρατεία.

Οι κύριες μάχες το 2019
Ένας ισχυρός ευρωσκεπτικιστικός παράγοντας θα εμφανιστεί στις ευρωεκλογές του 2019 στην Τσεχία, χάρη στην παρουσία του ακροδεξιού κόμματος Ελευθερία και Άμεση Δημοκρατία, στη Βουλή της Τσεχίας, και μια άνοδος συνολικά του αντί-μεταναστευτικού αισθήματος σε όλη τη χώρα. Η μετανάστευση θα αποτελέσει το πιο αμφιλεγόμενο ζήτημα της εκστρατείας, οδηγώντας ίσως τους πολιτικούς να το συνδέσουν με την ασφάλεια και τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Άλλα ζητήματα τα οποία θα ήθελαν να επισημάνουν οι ευρωσκεπτικιστές, περιλαμβάνουν την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη, καθώς και το “Czechxit”. Και πάλι το ΑΝΟ 2011, το κόμμα του πρωθυπουργού Andrei Babis, θα είναι λογικά ο ξεκάθαρος νικητής των εκλογών (παρά τις κατηγορίες για διαφθορά που υπάρχουν εναντίον του πρωθυπουργού). Αναμένεται να πραγματοποιήσει εκστρατεία με ένα φιλό-ευρωπαϊκό προφίλ, ιδιαίτερα μετά από τα πρόσφατα σημάδια συνεργασίας μεταξύ του Babis και του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron.

Οι συστημικοί
Η φιλοευρωπαϊκή συστημική σκηνή στη Δημοκρατία της Τσεχίας, κυριαρχείται επί του παρόντος από το ΑΝΟ 2011 (μέλος της Ομάδας των Φιλελεύθερων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), το οποίο μπορεί να κερδίσει τις διπλάσιες ψήφους το 2019 από οποιοδήποτε άλλο κόμμα και να αποκτήσει εννέα έδρες ως αποτέλεσμα. Ο Babis κέρδισε τις γενικές εκλογές του 2018 με υποσχέσεις να ορθώσει το ανάστημά του στις Βρυξέλλες και να καταπολεμήσει την παράνομη μετανάστευση. Αλλά έχει μετριάσει την στάση του έκτοτε, τασσόμενος υπέρ της αρχής της ελεύθερης μετακίνησης, επιδιώκοντας παράλληλα ισχυρότερους ελέγχους στα σύνορα της ΕΕ. Τα δύο συστημικά κόμματα της τσεχικής φιλό-ευρωπαϊκής σκηνής -οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες- μπορεί να λάβουν μία μόλις έδρα το κάθε ένα. Το φιλοευρωπαϊκό Τσεχικό Πειρατικό Κόμμα (μέλος των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), θα τερματίσει λογικά στη δεύτερη ή στην τρίτη θέση, λαμβάνοντας τρεις ή τέσσερις έδρες.

Οι ευρωσκεπτικιστές
Διάφοροι βαθμοί ευρωσκεπτικισμού είναι ορατοί στην τσεχική πολιτική σκηνή. Στην ακροδεξιά, το Ελευθερία και Άμεση Δημοκρατία του Tomio Okamura πιθανώς θα κάνει προεκλογική εκστρατεία εναντίον της μετανάστευσης, της ένταξης στην ευρωζώνη και της συμμετοχής της Τσεχίας στην ΕΕ γενικά. Υποστηριζόμενος από το 8%-9% των ψηφοφόρων, προβλέπεται να κερδίσει μία ή δύο έδρες. Έχει ενδιαφέρον ότι παρόμοια μηνύματα (και ένας αντίστοιχος φιλό-ρωσικός προσανατολισμός) θα κάνουν την εμφάνισή τους στην προεκλογική εκστρατεία του ακροαριστερού Κομμουνιστικού Κόμματος της Βοημίας και της Μοραβίας, το οποίο ίσως κερδίσει μία έδρα. Εκτός από αυτά τα δύο ριζοσπαστικά κόμματα, το συντηρητικό Αστικό Δημοκρατικό Κόμμα (μέλος των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στο Ευρωκοινοβούλιο), θα ζητήσει την επιστροφή των αρμοδιοτήτων στα κράτη-μέλη, καθώς και να εξαιρεθεί η Τσεχία από την κοινή πολιτική ασύλου της ΕΕ και την ένταξη στην ευρωζώνη. Καθώς εμφανίζεται δεύτερο στις δημοσκοπήσεις, θα πρέπει να λάβει τέσσερις έδρες. Και πάλι, το κόμμα μπορεί να μετατοπιστεί πιο κοντά στην ευρωπαϊκή συστημική σκηνή εάν μετά από τις εκλογές του 2019, προσχωρήσει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Capital.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024