26/04/2024

Ζήτημα χρόνου να τελειώσει ο Ψυχρός Πόλεμος ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος 

 

Σήµερα έχουν ωριµάσει οι συνθήκες για µια διµερή ρεαλιστική προσέγγιση Ηνωµένων Πολιτειών – Ρωσίας

Δεν χρειαζόταν η συνάντηση των Πούτιν – Λαβρόφ µε τον Ποµπέο για να διαπιστωθεί ότι η σηµερινή ψυχροπολεµική κατάσταση πραγµάτων στις διµερείς σχέσεις Ουάσιγκτον και Μόσχας αποτελεί ένα παράδοξο που η εξάλειψή του είναι ζήτηµα χρόνου. Παράδοξο καθώς η σταθεροποίηση και η επέκταση της επιρροής της Ρωσίας στη Συρία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή όχι µόνο δεν προκαλούν ανησυχία, αλλά και γίνεται δεκτή ως βήµα σταθερότητας τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τον στρατηγικό τους σύµµαχο το Ισραήλ.

Παράδοξο γιατί πέρα απ’ όλες τις επιµέρους διαφωνίες για τον έλεγχο των πυρηνικών οπλοστασίων, Ουάσιγκτον και Μόσχα φαίνεται να συµφωνούν ότι οι όποιες δεσµεύσεις θα πρέπει να αφορούν και το Πεκίνο, το οποίο εύλογα απορρίπτει την παραπάνω προσέγγιση. Ο Πούτιν έδωσε το πρώτο δείγµα γραφής καλών προθέσεων προς τις ΗΠΑ από τον Σεπτέµβριο του 2001, όταν µετά τα τροµοκρατικά πλήγµατα στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον άναψε το πράσινο φως για τη χρήση στρατιωτικών βάσεων στην πρώην σοβιετική Κεντρική Ασία για την προετοιµασία της αµερικανικής εισβολής στο Αφγανιστάν.

Σήµερα έχουν ωριµάσει οι συνθήκες για µια διµερή ρεαλιστική προσέγγιση ΗΠΑ – Ρωσίας που θα επιτρέψει στην Ουάσιγκτον να διαπραγµατευθεί συνολικά και από θέση ισχύος µε το Πεκίνο. Μια παρόµοια εξέλιξη παραπέµπει στην προσέγγιση ΗΠΑ – Κίνας που δροµολόγησαν το 1971-72 οι Νίξον – Κίσινγκερ, για να µπορέσουν στη συνέχεια να διαπραγµατευθούν από θέση ισχύος µε τη Σοβιετική Ενωση τους όρους και το πλαίσιο της ειρηνικής συνύπαρξης έτσι όπως αποτυπώθηκαν στη ∆ιάσκεψη Κορυφής στο Ελσίνκι το 1975.

Η πυκνότητα των επαφών του Ποµπέο µε τη ρωσική ηγεσία αποτυπώνει δίχως αµφιβολία την πεποίθηση του Λευκού Οίκου ότι το πόρισµα Μίλερ για τη διαπλοκή του Κρεµλίνου υπέρ του Τραµπ καταδεικνύει πως η σχετική έρευνα εξάντλησε ανεπιτυχώς κάθε προσπάθεια στοιχειοθέτησης σχετικών κατηγοριών. Τούτων λεχθέντων, υπάρχει πάντα η δαµόκλειος σπάθη της παγωµένης σύγκρουσης στην Ουκρανία η οποία ανά πάσα στιγµή µπορεί να βραχυκυκλώσει τον διάλογο Ουάσιγκτον – Μόσχας.

ΠΗΓΗ:Έθνος

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024