19/03/2024

Η Αυτόματη Σκέψη των ‘Τουρκολόγων’

Γράφει ο Παπανικολάου Λεωνίδας
http://leonidaspapanikolaou.blogspot.com/

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT), είναι μια αρκετά εμπειρική, επιστημονικά μετρήσιμη, και εφαρμόσιμη προσέγγιση της ψυχολογίας.

Ισχυρίζεται ότι όλες οι διαταραχές είναι αποτέλεσμα δυσλειτουργικών γνωσιακών συλλογισμών, έτσι ώστε η θεραπεία να βασίζεται στην γνωστική αναδόμηση του ασθενή (Beck, 2011). Οι δυσλειτουργίες εκφράζονται μέσω των αυτομάτων σκέψεων, η ανάλυση των τελευταίων οδηγεί στις ενδιάμεσες πεποιθήσεις, ενώ μέσω αυτών, εκφράζονται οι προβληματικές πυρηνικές πεποιθήσεις που είναι δύο κατηγοριών: αβοηθησίας και ανεπάρκειας για αγάπη (Beck, 1991). Όλα αυτά, κατά την εφαρμογή της, μετριούνται και αξιολογούνται ανάλογα.

Π.χ., ένας ασθενής που έχει διαγνωστεί με βάση το DSM-V (APA, 2013), ότι πάσχει από αγοραφοβία, σε μια ψυχοπιεστική κατάσταση, θα του έρθει η αυτόματη σκέψη: ‘είναι χάλια να είμαι ανάμεσα σε κόσμο’. Εάν αναλυθεί το γιατί νιώθει έτσι, τότε ίσως εκφράσει μια ενδιάμεση πεποίθηση, όπως: ‘διότι, είναι κάτι που δεν μπορώ να ελέγξω και θέλω να έχω να έχω τον έλεγχο’. Έτσι, η ερώτηση: ‘τι σημαίνει για εσένα να μην το ελέγχεις;’, ίσως, οδηγήσει στην πυρηνική πεποίθηση, που μπορεί να εκφραστεί κάπως έτσι: ‘διότι τότε θα είμαι αδύναμος και αβοήθητος’. Οι πυρηνικές πεποιθήσεις, είναι γενικές και μη αντικειμενικές. Έχουν δύο κατηγορίες: πρώτον η αβοηθησία, δεύτερον η ανεπάρκεια για αγάπη. Προφανώς, το παράδειγμα εμπεριέχεται στην πρώτη κατηγορία. Το παράδειγμα είναι πολύ συνοπτικό και πρόχειρο, δείχνει όμως ότι η διαταραχή έχει να κάνει με γνωστική διαστρέβλωση, όσον αφορά τον έλεγχο.

Οι αυτόματες σκέψεις, οι ενδιάμεσες πεποιθήσεις και φυσικά οι πυρηνικές πεποιθήσεις, λειτουργούν εν αγνοία του ασθενή και συνειδητοποιούνται, ελέγχονται και μετατρέπονται μόνο κατά την εφαρμογή της CBT (Beck, 2011). Όλοι οι άνθρωποι κάνουν αυτόματες σκέψεις, συνέχεια.

Έπειτα, μια από τις συνηθισμένες τεχνικές της CBT, είναι η ανάλυση του χειρότερου σεναρίου (συχνά υπό την μορφή αυτόματων σκέψεων). Αυτό, φανερώνει τον φόβο του ασθενή. Φυσικά, συνήθως το χειρότερο σενάριο είναι μη ρεαλιστικό, δεν έχει αντικειμενικές αποδείξεις, με αποτέλεσμα μέσω της CBT να καταρριφθεί και να παύσει να επηρεάζει την συμπεριφορά του ασθενή (Boyes, 2008). Άρα, πρέπει να εντοπιστεί η αυτόματη σκέψη για να υπάρξει περαιτέρω ανάλυση όπως προηγουμένως.

Φυσικά, οι εχθροί, εύχονται συνήθως το χειρότερο σενάριο ο ένας για τον άλλον. Έτσι, στην σύγχρονη εποχή, ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την άποψη του (γνώμη θα έλεγε ο Πλάτων). Μάλιστα, υπάρχουν και κάποιοι που αυτοπροσδιορίζονται ως ‘τουρκολόγοι’ και βγαίνουν στα κανάλια να εκφράσουν τις αστειότητες τους, που τις διαδίδουν εδώ και δεκαετίες.  Όλη τους η ερμηνεία βασίζεται σε μια προσδοκία: την διάλυση της Τουρκίας. Έτσι, αυτή είναι η αυτόματη σκέψη σε οποιοδήποτε σχετικό ερέθισμα, είτε είναι το πραξικόπημα, είτε η αγορά S-400 και F-35, είτε η εισβολή στην Συρία και στο Ιράκ, μεταξύ άλλων γεγονότων.

Ας αναλυθεί λοιπόν η αυτόματη σκέψη που δεσπόζει στο κεφάλι τους, μα και στα κανάλια φυσικά, αλλά και στην βιβλιογραφία όπου εντοπίζεται: ‘Η Τουρκία θα διαλυθεί!’.


ΟΙ ΗΠΑ και τα Υπόλοιπα Κράτη

Υπάρχουν 195 χώρες στον κόσμο. 54 στην Αφρική, 48 στην Ασία, 44 στην Ευρώπη, 33 στην Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, 14 στην Ωκεανία και 2 στην Βόρεια Αμερική (1).

Φυσικά, η πλειοψηφία αυτών, είναι φαντασιακά κατασκευάσματα, αποτελέσματα πτώσεων αυτοκρατοριών και συνομοσπονδιών, όπως στην Ευρώπη τα Σκόπια και η Βοσνία μετά τον αφανισμό της Γιουγκοσλαβίας, σχεδόν όλες οι χώρες της Αφρικής μετά την πτώση της Βρετανικής και της Γαλλικής Αυτοκρατορίας, η Συρία και το Ιράκ στην ΜΑ που είναι κατασκευάσματα των δύο προηγουμένων πάνω στο πτώμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μεταξύ πολλών άλλων.

Ανάμεσα στις 195 χώρες, οι ΗΠΑ, ως η ισχυρότερη – προς το παρόν – δύναμη, καλούνται να πάρουν κάποιες από αυτές στα σοβαρά. Το να  υπολογίζεται μια χώρα στην εξωτερική πολιτική, σημαίνει τι αντίκτυπο θα είχαν οι αρνητικές συνέπειες που θα μπορούσαν να ασκήσουν σε μία άλλη χώρα. Συνεπώς, υπολογίσιμη χώρα, δεν είναι μια που έχει καλές σχέσεις (και τι θα πει ‘καλές’ για μικρές χώρες, τάχα ‘διμερείς’, εκτός από οικειοθελή υποδούλωση;), όπως  ΗΠΑ-Ελλάδα, ή που είναι καλοί πελάτες και οικονομικοί συνεργάτες (ΗΠΑ-Σαουδική Αραβία).

Υπολογίσιμη χώρα είναι αυτή που σε περίπτωση που φθαρούν οι σχέσεις, θα υποβαθμιστούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, όπως επίσης, αυτή που μπορεί να βλάψει την ακεραιότητα της, να περιορίσει την σφαίρα επιρροής της και να βλάψει την οικονομία της.

Ας μην συγχέεται η σοβαρότητα με την υπολογισιμότητα. Η Ελβετία, η Ολλανδία και η Νορβηγία, μεταξύ άλλων, είναι σοβαρές χώρες, αλλά δεν είναι υπολογίσιμες με την έννοια που αναφέρεται εδώ. Ούτως ή άλλως, από την κρίση του Σουέζ (1956-7) και μετά, Αγγλία και Γαλλία για τις ΗΠΑ, είναι μη υπολογίσιμες χώρες, που απλώς πρέπει να εκτελούν εντολές στο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και να πολεμούν κάποιον εχθρό όταν τους ζητηθεί. 

Από τις 195, οι 186 είναι μη υπολογίσιμες.  Μόνο 9 χώρες υπολογίζουν οι ΗΠΑ: Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Ιαπωνία, Βόρεια Κορέα, Ισραήλ, Ιράν, Αφγανιστάν και φυσικά Τουρκία, που είναι το βασικό θέμα του άρθρου αυτού.

 

Κίνα           

Έχει ξανααναφερθεί εδώ, πως, σύμφωνα με το ΔΝΤ, σε μία δεκαετία, η Κίνα θα είναι η πρώτη οικονομία στον κόσμο (2). Μετά το τέλος του Β’ ΠΠ, οι ΗΠΑ παρήγαγαν σχεδόν το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Σήμερα είναι κάτω του 23%.  Επιπλέον, η Κίνα είναι μια αυτοκρατορία με πολιτισμό 4000 ετών, όπου ουσιαστικά, αναπτύχθηκε χωρίς ιδιαίτερες παρεμβολές. Οι πολεμικές συγκρούσεις ήταν υπό την μορφή εμφυλίων πολέμων, ενώ όταν κάποιος βάρβαρος εισέβαλε με επιτυχία στην Κίνα, τότε αφομοίωνε αμέσως το μεγαλείο του Κινεζικού πολιτισμού (όπως οι Μόγγολοι). Ακόμα και όταν ταπεινώθηκε από την Δύση στους πολέμους του οπίου, η Κίνα είχε μεγαλύτερη οικονομία από την Βρετανική Αυτοκρατορία, συνεπώς και από την Γαλλική (Gelber, 2009; Kissinger, 2011). Ως εκ τούτου, επειδή η οικονομική ιστορία δείχνει πως η Κίνα ήταν ανέκαθεν η πιο πλούσια αυτοκρατορία στον κόσμο, ψυχολογικά, ένας Κινέζος, ερμηνεύει την άνοδο της ως πρώτη οικονομική δύναμη του κόσμου, ως μια επιστροφή στην κανονικότητα. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που έχουν μια ανιστόρητη εξωτερική πολιτική. Αυτή η ανιστόρητη προσέγγιση, είναι αυτονόητη συμπεριφορά για μια χώρα που υπάρχει λιγότερο από την διάρκεια κάθε δυναστείας της Κίνας. Η Κίνα, ανταγωνίζεται με τεράστια επιτυχία την οικονομία της Αμερικής, κατέχοντας τεράστιο ποσό του αμερικανικού χρέους.

Με λίγα λόγια, οι Κινέζοι, υπήρχαν χιλιετίες πριν την ίδρυση των ΗΠΑ. Προφανώς, θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά την πτώση της Δύσεως.

 

Ρωσία

Και μόνο του ότι η Ρωσία διαθέτει τις περισσότερες πυρηνικές κεφαλές στον κόσμο (3), δηλαδή 7850 (1600 σε λειτουργικότητα), και θα μπορούσε να αφανίσει εκατομμύρια Γιάνκηδων μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, είναι ένα βασικό στοιχείο που οι ΗΠΑ θα την πάρουν στα σοβαρά (Plochij, 2015).

Αυτό είναι που ονομάζεται Mutual Assured Destruction (MAD): σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, η μία πλευρά θα προλάβει να καταστρέψει σ ί γ ο υ ρ α την άλλη (Mansbach, Kirsten & Rafferty, 2008). Συνεπώς, αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ο ψυχρός πόλεμος δεν εξελίχθηκε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα, σύμφωνα με τους μελετητές (Lamy, Masker, Baylis, Smith & Owens, 2019). Ισορροπία του τρόμου.

Όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Οι ΗΠΑ ηττήθηκαν στην Συρία από τους Ρώσους. Έτσι, ο Άσαντ, διατηρείται αποκλειστικά χάρη του Πούτιν, όπου προστάτευσε τα ρωσικά συμφέροντα και η χώρα θα αποτελεί την ρωσική έξοδο στο Αιγαίο.

Επίσης, στην κρίση της Κριμαίας, όχι μόνο κατάφερε να πάρει την περιοχή υπό ρωσική επιρροή, αλλά οι κυρώσεις των ΗΠΑ φαίνεται ότι δεν έχουν τα αποτελέσματα που περίμεναν (4). Αντίθετα, η οικονομική συνεργασία με την Κίνα έχει αυξηθεί (5), ενώ είναι γνωστές οι ενεργειακές σχέσεις Ρωσίας- ΕΕ, και ειδικά με την Γερμανία, που αγγίζει το επίπεδο εξάρτησης (6).

Έπειτα, ο πόλεμος στο Donbass της Ουκρανίας, που αποκρύπτουν τα ΜΜΕ, εξελίσσεται σταθερά προς το μέρος της Ρωσίας (7). Φαίνεται πως δεν θα αργήσουν πολύ αυτές οι περιοχές να ενσωματωθούν επίσημα στην Ρωσική Συνομοσπονδία. Όπως έχει ξαναγραφεί εδώ στο παρελθόν, η ραγδαία άνοδος της Κίνας πιθανόν να φέρει την Ρωσία πιο κοντά στην Δύση. Όμως, είτε η Ρωσία πάει με την Δύση είτε όχι, οι ΗΠΑ θα την υπολογίζουν.

 

 

Ινδία

Η Ινδία του Ασόκα

Σε αντίθεση με την Κίνα, η Ινδία δεν ήταν ποτέ ενοποιημένη αυτοκρατορία, ούτε υπήρξε ποτέ Ινδική εθνική ταυτότητα (Toynbee, 1974). Είναι δυτικό κατασκεύασμα. Η ένωση σχεδόν όλης της Ινδίας από τον Ασόκα τον Μέγα και η διοίκηση της από τον διάδοχο του Τσαντρακούπτρα, στην παράλληλη εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των διαδόχων του, δεν πέρασε στην μνήμη της Ινδίας, ούτε κράτησε πολύ (Smith, 2017). Αντίθετα, η ενοποίηση της περιοχής υπό την Βρετανική Εταιρεία Ινδιών έδωσε μια ψευδαίσθηση ‘Ινδικής’ ταυτότητας, που δεν υπήρξε ποτέ. Παρ΄όλα αυτά, σύμφωνα με το PWC (8), την δεκαετία του 2050 η Αυτοκρατορία της Ινδίας θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε οικονομία, ενώ ήδη έχει τον τέταρτο μεγαλύτερο στρατό στον κόσμο σύμφωνα με το GFP (9), δηλαδή ανώτερο από κάθε ευρωπαϊκό κράτος.

Σε μια μελλοντική σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας, θα είναι αδύνατον για τις ΗΠΑ να επιβληθούν στην Κίνα χωρίς την Ινδία. Ως εκ τούτου, η Ινδία είναι μια αυτοκρατορία που οι ΗΠΑ χρειάζονται και υπολογίζουν. Έμφαση δίνεται στο να μην περάσει υπό την επιρροή των Ρώσων, γι’ αυτό και αντιδρούν αρνητικά στην πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού από την Ρωσία (10).

Ιαπωνία

Ένας αρχαίος πολεμικός λαός, που μεταμορφώθηκε ραγδαία μέσα σε λίγες δεκαετίες και κατάφερε να νικήσει την Ρωσική αυτοκρατορία (1904-5), να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία σχεδόν 2.000.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έπειτα να καταστραφεί ολοκληρωτικά με δύο ατομικές βόμβες και να ανακάμψει άμεσα, είναι υπολογίσιμη χώρα (Totman, 2000). Σήμερα,  η Ιαπωνία είναι 6ή στρατιωτική δύναμη στον κόσμο (11) Δηλαδή, περνάει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, πλην της Γαλλίας, για μια θέση. Επίσης, σύμφωνα με το ΔΝΤ είναι η 3η οικονομία στον κόσμο (12), δηλαδή πλουσιότερη από κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ χωρίς την Ιαπωνία, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την Κίνα. Έτσι, την υπολογίζουν και την θέλουν ως σύμμαχο στην περιοχή, όσο καμία άλλη χώρα.

 

Βόρεια Κορέα

Χωρίς πυρηνικά, ο Κιμ θα ήταν ήδη νεκρός. Τώρα κλείνει συμφωνίες
.

Το ότι η οικονομία δεν παίζει κυρίαρχο ρόλο στο να γίνει υπολογίσιμη μια χώρα, αποδεικνύεται εύκολα με την Βόρεια Κορέα. Η δημιουργία πυρηνικών όπλων από ένα κομμουνιστικό απολίθωμα, αυτομάτως έκανε τις ΗΠΑ να ασχοληθούν με μια βιώσιμη λύση. Το αν οι πύραυλοι του Κιμ Γιόνγκ Ουν μπορούν να φτάσουν ως τις ΗΠΑ, έχει αμφισβητηθεί. Όμως, σίγουρα μπορούν να φτάσουν στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας (25.600.000 με την μητρόπολη) και της Ιαπωνίας (38.000.000 με την μητρόπολη). Αυτά τα εκατομμύρια πιθανών νεκρών, καθιστούν την Βόρεια Κορέα ως μια υπολογίσιμη δύναμη, όχι οι οικονομικές αναλύσεις.

 

Ισραήλ

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες χώρες (πλην της Βόρειας Κορέας), το Ισραήλ έχει πολύ μικρό πληθυσμό. Όμως, το στρατιωτικό του φρόνημα, η κατοχή πυρηνικών όπλων, η οικονομική του άνοδος, η γεωπολιτική του αξία αλλά και το υπερδραστήριο εβραϊκό λόμπυ στις ΗΠΑ, είναι χαρακτηριστικά που οι ΗΠΑ σέβονται, με αποτέλεσμα να το υπολογίζουν σοβαρά. Έτσι, δεν είναι  υπερβολή, όταν μελετητές αναφέρουν πως το Ισραήλ συμπεριφέρεται ως υπερδύναμη (Mansbach & Rafferty, 2008). Η σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ είναι θεμέλιο για τον έλεγχο της ΜΑ και τα αιτήματα των Iσραηλινών πρέπει να υλοποιούνται, για να υπάρχει αυτός ο έλεγχος.

Ιράν

Το Ιράν, ένας πρώην χρήσιμος σύμμαχος των ΗΠΑ, έχει στραφεί πλήρως εναντίον της Αμερικής. Χρηματοδοτώντας την τρομοκρατία κατά του Ισραήλ, συνεργάζοντας στενά με τους πρώην εχθρούς τους, τους Ρώσους, και ίσως πάνω από όλα, απειλώντας το πετροδολλάριο με αγοραπωλησίες πετρελαίου σε διαφορετικό νόμισμα (ο Καντάφι και ο Σαντάμ πέθαναν για αυτό), έχει πλήξει τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Φυσικά, προσπαθεί να αναπτύξει και πυρηνικά όπλα. Έτσι, οι ΗΠΑ, επιδιώκουν την βελτίωση των σχέσεων με το Ιράν, είτε με την αλλαγή καθεστώτος, είτε με μια μελλοντική προσέγγιση (όπως στην Βόρεια Κορέα). Παρ’όλα αυτά, το Ιράν καταφέρνει να υπολογίζεται.

Αφγανιστάν

Το Αφγανιστάν είναι το κλειδί για όποιον κυριαρχεί στην Ευρασία (Marshall, 2016). Ιστορικά, μόνο δύο ξένοι λαοί κατάφεραν να ελέγξουν την περιοχή. Οι Έλληνες με τον Αλέξανδρο (τουλάχιστον 200+ χρόνια παρουσίας μετά τον θάνατο του), αλλά και οι Μόγγολοι του Τζένγκις Χαν. Πάντως, πολιτισμό δημιούργησαν μόνο οι Έλληνες. Απλή απόδειξη όχι απλώς η αρχαιολογία του Αφγανιστάν, αλλά και το σημερινό λογότυπο της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν, που στο κέντρο περιλαμβάνει την φράση ‘Βασιλέως Μεγάλου Ευκρατίδου’, ως φόρο τιμής, διότι πριν τον Αλέξανδρο και τους διαδόχους-επιγόνους του, δεν υπήρχε οργανωμένη νομισματική οικονομία στην περιοχή.

Η τράπεζα του Αφγανιστάν
.

Στο Αφγανιστάν, πλην τον Αλέξανδρο και τον Τζένγκις Χαν, χάνουν όλοι. Καταρχάς, έχασε η Βρετανική Αυτοκρατορία στο  λεγόμενο ‘The Great Game’, όταν ανταγωνιζόταν την Ρωσία τον 19ο αιώνα. Έπειτα έχασαν οι Σοβιετικοί, μετά από 10 έτη πολέμου. Πράγματι, 10 χρόνια πολέμου, οδήγησαν σε σοβιετική ήττα, στην αύξηση του χρέους, οπότε και στην επιρροή της καταστροφής της ΕΣΣΔ.

Οι Αφγανοί, λόγω γεωγραφίας και ιστορικών εμπειριών, έχουν έντονο το αίσθημα της αυτονομίας. Αρνούνται ανέκαθεν να υποδουλωθούν σε ξένους. Αυτή όμως η σύνοψη δύο χιλιετιών, δεν σημαίνει τίποτα για τον Γιάνκη, που θα ήταν χρήσιμη για την δημιουργία ενός πραγματικού σχεδίου. Έτσι ήρθε η σειρά των ΗΠΑ, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.

Ήδη από την αρχή της (δικαιολογημένης) εισβολής, δεν είχαν μεγάλες επιτυχίες. Όμως, με την κυβέρνηση Ομπάμα, ο πόλεμος χάθηκε ολοκληρωτικά. Άρα, ο Τραμπ, κληρονόμησε μια αποτυχημένη εξωτερική πολιτική και ένα μέτωπο, καταδικασμένο να αποτύχει. Ούτως ή άλλως, οι Γιάνκηδες, ακόμα και να νικούσαν, δεν θα είχαν κάποιο σχέδιο περί διαδοχής-όπως φάνηκε στην Λιβύη.

Ως εκ τούτου, μια φτωχή χώρα, που ζει τον πόλεμο 40 χρόνια, είναι  υπολογίσιμη από τους Γιάνκηδες, ως ένα νέο και χειρότερο Βιετνάμ. Μάλιστα έχει σχεδόν την ίδια διάρκεια και θα την ξεπεράσει.

 

Τουρκία

Μεταξύ αυτών των σημαντικών χωρών, υπάρχει και η Τουρκία. Μάλιστα, η γεωπολιτική της θέση, αλλά και η ταχύτατη άνοδος της, όπως επίσης, η συνέχεια της ρωμαϊκής διπλωματίας, την καθιστά ανεκτίμητη.

Ας αναφερθούν μερικά παραδείγματα ‘αντιρησειών συνείδησης’. Ο Καντάφι, που πήγε να συνεργαστεί με την Κίνα στην εξαγωγή πετρελαίων, σε δικό του νόμισμα ενάντια στο πετροδολάριο, το πλήρωσε με την ζωή του. Μάλιστα, σύμφωνα με το ‘Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων΄ του ΟΗΕ,  του έβαλαν μαχαίρι στον πρωκτό (13), ενώ η Κυρία Κλίντον δήλωσε αργότερα (παραφράζοντας τον Καίσαρα), ‘πήγαμε, είδαμε, πέθανε’ ξεσπώντας σε γέλια (14).

Ίσως είναι πιο αστείο, το γεγονός, ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν σχεδιάσε ποιός θα διαδεχθεί τον Καντάφι, αφού τον σουβλίσουν.

Το χιούμορ της Κυρίας Κλίντον.

Τέλος, ο Σαντάμ, πρώην βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ, που πήγε να ανακτήσει το Κουβέιτ, μια χώρα του Ιράκ πλούσια σε πετρέλαια (πράξη που θα τον βοηθούσε να ξεπληρώσει το χρέος του), είδε την χώρα του να καταστρέφεται, πριν τον κρεμάσουν με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο Ερντογάν, είναι ο μόνος ηγέτης που προσβάλει ανοιχτά τις ΗΠΑ εδώ και χρόνια, και όχι μόνο δεν τον βλάπτουν, αλλά επιδιώκουν και την συμφιλίωση.

Ισχυρίζεται ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν φάει οθωμανικό χαστούκι (15),  λέει ότι οι Αμερικανοί είναι εγκληματίες που υποστηρίζουν το Ισραήλ και τους κατονομάζει ως φονιάδες. Αγοράζει S-400 και τους κοροϊδεύει, λέγοντας ότι όταν η Ελλάδα αγόραζε S-300 δεν είπαν τίποτα. Εισβάλει στην Συρία και πολεμάει τους Κούρδους τρομοκράτες που στηρίζουν ανοιχτά οι ΗΠΑ. Επίσης, εισβάλει και κατέχει εδάφη στο Ιράκ αυξάνοντας έτσι την διπλωματική του θέση με την επέκταση στα εδάφη αυτά. Προσβάλει και παραβιάζει σε καθημερινή βάση, ‘συμμάχους’ των ΗΠΑ, την Ελλάδα και την Κύπρο, δειλές χώρες που ασχολούνται με το ‘Διεθνές Δίκαιο’ του Παυλόπουλου. Απειλεί τους Ευρωπαίους πως θα τους στείλει 4 εκατομμύρια ξένους και λέει ότι η ειρήνη στην Ευρώπη οφείλεται στην Τουρκία (15). Αφού τους βρίζει και τους κάνει τον δύσκολο, μετά λέει ότι θα ενταχθεί στην Ευρώπη (16), ενώ την επόμενη μέρα, λέει το αντίθετο. Ούτως ή άλλως, όπως είπε πρόσφατα ο ίδιος, η Ευρώπη χρειάζεται πολύ παραπάνω την Τουρκία, απ’ότι η Τουρκία την Ευρώπη (17). Σαφώς και έχει δίκιο, γιαυτό και το εκμεταλλεύεται στο έπακρο. Έτσι, τους εκβιάζει για να του δώσουν λεφτά για το λαθρομεταναστευτικό, και αφού πάρει ένα μερίδιο, τους κατηγορεί πως τον παράτησαν ζητώντας παραπάνω χρήματα (18).

Στην εξωτερική πολιτική (όπως και στην ζωή άλλωστε), υπολογίσιμος είναι αυτός που μπορεί να βλάψει τον άλλον. Έτσι, αφού πρώτα έριξε ρωσικό αεροπλάνο χωρίς κανέναν σοβαρό λόγο, έσκυψε το κεφάλι και άρχισε να περνάει σταδιακά υπό την ρωσική επιρροή. Συνεχίζοντας την ρωμαϊκή τάση, αλλάζει γρήγορα συμμάχους, στρέφει τον έναν εναντίον του άλλου έτσι ώστε να συγκρουστούν μεταξύ τους (όχι στρατιωτικά, αλλά διπλωματικά), αυξάνοντας την χρησιμότητα του. Συνεπώς, πρόκειται για μια μελετημένη ψυχολογική κίνηση, που φυσικά περιλαμβάνει ρίσκο.

Το να μην πάρει τα F-35 που έχει ήδη πληρώσει και οι πιλότοι του εκπαιδεύονται κανονικά από τις ΗΠΑ, από μόνο του καταρρίπτει την αυτόματη σκέψη που αναλύεται. Ακόμα και να γινόταν αυτό, θα έριχνε το κύρος των Αμερικανών, όπως και κάθε κράτους, κάθε επιχείρησης, που δεν θα ολοκλήρωνε την παραγωγή και την παράδοση αφού έχει πληρωθεί γιαυτό. Έτσι, η Ρωσία θα ήταν πιο αξιόπιστος προμηθευτής.

Επιπροσθέτως, ακόμα και να μην τα προμηθευτεί τώρα, θα το κάνει αργότερα η χώρα του, διότι Τουρκία δεν είναι ο Ερντογάν. Το θέμα δεν είναι πότε, αλλά το αν θα τα πάρει η χώρα. Συνεπώς, η Τουρκία θα αποκτήσει τα αεροπλάνα, είτε με, είτε χωρίς τον Ερντογάν. Προφανώς, αυτά δεν πέρασαν από τις διάνοιες που είναι βέβαιοι ότι ‘η Τουρκία θα διαλυθεί’. Όσον αφορά τους ρωσικούς πυραύλους, ισχύουν όσα αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Έπειτα, δημογραφικές μελέτες δείχνουν ότι το 2050 θα πλησιάζουν τα 100.000.000 (19). Ενώ η τουρκική λίρα αντιμετωπίζει δυσκολίες, ήδη είναι σύμφωνα με το ΔΝΤ 19ή οικονομία στον κόσμο. Επίσης, σύμφωνα με το PWC, στον τομέα της οικονομίας, το 2050 θα είναι στην 11ή θέση παγκοσμίως, πίσω από το ΗΒ και πάνω από χώρες όπως  η Γαλλία, η Ιταλία και ο Καναδάς (20). Είναι που καταρρέουν! Φυσικά, οι οικονομικές αναλύσεις, δεν είναι έγκυρες απολύτως. Όμως, εάν γίνουν σωστά, δείχνουν την  τάση που επικρατεί στο παρόν.

Προφανώς, υπήρξε το πραξικόπημα του 2016. Οι ίδιοι οι Τούρκοι πολιτικοί κατηγόρησαν τις ΗΠΑ για ανάμειξη, κλείνοντας επίσης το ηλεκτρικό ρεύμα στην βάση του Ιντζιρλίκ. Το κατά πόσο ισχύουν όλα αυτά, θα φανεί στο μέλλον. Σίγουρα δεν αποκλείεται. Η ουσία, είναι ότι, ακόμα και να ισχύει ότι το οργάνωσε η κυβέρνηση Ομπάμα, καθιστά ακόμα πιο αξιοθρήνητη την κατάσταση.

Η Γερμανία ήταν πολύ κοντά στο να νικήσει τον Α’ ΠΠ. Πρώτος εναέριος βομβαρδισμός, πρώτη βύθιση μέσω υποβρυχίου, πρώτη χρήση δηλητηριωδών αερίων, ήταν όλα γερμανικές εφευρέσεις (Ferguson, 2008). Πάντως έχασαν, η χώρα διαμελίστηκε μεταξύ γειτονικών κρατών και τουλάχιστον 3.000.000 Γερμανοί βρέθηκαν εκτός γερμανικού κράτους. Όμως, παρόλες τις μεγάλες απώλειες, δεν εξαφανίστηκαν δημογραφικά. Συνεπώς, δημιουργήθηκε στον γερμανικό λαό, η ιδέα της Sudetenland, που εξέφρασε λίγα χρόνια αργότερα ο Χίτλερ στο βιβλίο του. Δηλαδή, η επανενσωμάτωση των γερμανικών αυτών λαών, στο Τρίτο Ράιχ.

Παρόμοια Sudetenland χτίζει και ο Ερντογάν στην Ελλάδα και στην Βουλγαρία.

Το 1933, υποσχέθηκε ότι θα καταφέρουν πάρα πολλά πράγματα και θα ενσωματώσουν στο Ράιχ όλες τις γερμανόφωνες περιοχές μέσα σε 6 χρόνια. Έτσι έγινε. Δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι τον υποδεχόντουσαν θεαματικά, αν αναλογιστεί κανείς, ότι στην Τσεχοσλοβακία μόνο, ένας στους τέσσερεις ήταν Γερμανός. Η διάλυση έρχεται μόνο μέσω του δημογραφικού, όπως στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα (εκτός και αν οι Ευρωπαίοι σοβαρευτούν και το αντιμετωπίσουν).

Εν κατακλείδι, στρατιωτικά, δημογραφικά και οικονομικά, η Τουρκία έχει μόνο άνοδο. Ακόμα και μια αλλαγή καθεστώτος, δεν φαίνεται να επηρεάζει αυτήν τη κατάσταση αρνητικά μακροπρόθεσμα. Προφανώς, αυτή η άνοδος σημαίνει και επέκταση συνόρων, μια αναγκαία διαδικασία κάθε αυτοκρατορίας, διότι η επέκταση και η ανάπτυξη έχουν άμεση συσχέτιση με την αύξηση πετρελαίου και την ένταξη φθηνού εργατικού χεριού. Η προετοιμασία για ‘τα σύνορα της καρδιάς μας’ του Ερντογάν, βασίζεται σε τρεις παραμέτρους. Πρώτον, ισχυρή ηγεσία. Δεύτερον,  αύξηση στρατιωτικής ισχύος. Τρίτον, δημογραφική άνοδος. Ειδικά το τελευταίο, σημαίνει ότι αυξάνει την σφαίρα επιρροής μέσα σε άλλες χώρες, γειτονικές και  μη, όπως τότε η Γερμανία.

Όσα δηλαδή, λείπουν από την Ελλάδα και την Ευρώπη. ‘Η Τουρκία θα διαλυθεί!’, κραυγάζουν οι διαλυμένοι μέσω των αυτόματων σκέψεων, που φαίνεται να οδηγούν σε πυρηνικές πεποιθήσεις, που ανήκουν στην κατηγορία της αβοηθησίας.

 

 ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

American Psychiatric Association. (2013).Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed.). Washington, DC: Author.

Beck, A. (1991).Cognitive Therapy and the Emotional Disorders. New York: Penguin

Beck, J. S. (2011).Cognitive behavior therapy: Basics and beyond. New York: The Guilford Press.

Boyes, C. (2008).Cognitive Behavioural Therapy. London: Collins.

Butcher, J. N. (2013).Abnormal psychology: International edition. Place of publication not identified: Pearson.

Ferguson, N. (2008).Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος Αθήνα: Ιωλκός

Gelber, H., K. (2009).Ο Δράκος της Ασίας: Η Κίνα και ο Κόσμος από το 1100 π.Χ. έως Σήμερα. Αθήνα: Ψυχογιός

Kissinger, H. (2011).On China. New York: Penguin

Lamy, S. L., Masker, J. S., Baylis, J., Smith, S., & Owens, P. (2019).Introduction to global politics. New York: Oxford University Press.

Mansbach, R. W., & Rafferty, K. L. (2008).Introduction to Global Politics. Abingdon, Oxon: Routledge.

Marshall, T. (2016).Prisoners of Geography: Ten Maps That Tell You Everything You Need to Know About Global Politics. London: Elliott and Thompson Limited.

Plochij, S. (2015).The last empire the final days of the Soviet Union. London: Oneworld Publ.

Smith, V. A. (2015).Asoka: The Buddhist Εmperor of India. London: Forgotten Books.

Totman, C. D. (2000).A history of Japan. Malden, MA: Blackwell.

Toynbee, A. (1974).A Study of History. Oxford: Oxford University Press.

Vaïsse, J., & Porter, C. (2018).Zbigniew Brzezinski: America’s Grand Strategist. Harvard University Press.

1) http://www.worldometers.info/geography/how-many-countries-are-there-in-the-world/

2)https://www.imf.org/en/News/Articles/2018/07/25/na072618-chinas-economic-outlook-in-six-charts

3https://fas.org/issues/nuclear-weapons/status-world-nuclear-forces/

4)https://www.forbes.com/sites/shelliekarabell/2017/08/14/why-russian-sanctions-havent-worked/#230c965434d8

5)https://www.scmp.com/news/china/diplomacy/article/3007883/china-and-russia-forge-stronger-eurasian-economic-ties

6) https://www.forbes.com/sites/annalisagirardi/2018/12/12/growing-dependent-on-russia-the-gas-routes-in-europe/#323ff3fe62b0]

7) https://www.themoscowtimes.com/2019/04/25/russias-passport-offer-to-east-ukrainians-slammed-in-kiev-washington-a65376

8) https://www.pwc.com/gx/en/issues/economy/the-world-in-2050.html

9)https://www.globalfirepower.com/countries-listing.asp

10) https://www.bbc.com/news/world-asia-india-45757556

11)https://www.globalfirepower.com/countries-listing.asp

12)http://worldpopulationreview.com/countries/countries-by-gdp/

13) https://www.independent.co.uk/news/world/africa/the-final-hours-of-gaddafi-8215767.html

14) https://www.youtube.com/watch?v=mlz3-OzcExI

15) https://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/europi/397936-erntogan-i-eiropi-exei-eirini-xari-stin-tourkia

16) https://www.naftemporiki.gr/story/1473751/t-erntogan-i-tourkia-tha-kataferei-na-entaxthei-pliros-stin-ee

17) https://ahvalnews.com/eu-turkey/eu-needs-turkey-more-turkey-needs-eu-erdogan

18)http://www.kathimerini.gr/1023201/article/epikairothta/kosmos/erntogan-xwris-thn-toyrkia-h-ee-den-8a-mporesei-na-prostateysei-tis-8emeliwdeis-arxes-ths

19)https://www.populationpyramid.net/turkey/2050/

20) https://www.pwc.com/gx/en/issues/economy/the-world-in-2050.html

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023