26/04/2024

Γιατί ο Ερντογάν ανακοίνωσε προκλητικά τώρα την πρόθεση για απόκτηση πυρηνικών;

του Δημήτρη Τσαϊλά,
Υποναυάρχου ε.α.


Ενώ την τελευταία δεκαετία η Τουρκία προσπαθεί με μυστικότητα να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, πλέον έχει αλλάξει και έχει οδηγήσει τον Ερντογάν να αναφέρεται προκλητικά με ερωτήματα του τύπου: γιατί δεν μπορεί η Τουρκία να αποκτήσει πυρηνικούς πυραύλους;

Γιατί τονίζει τώρα το Ισραήλ, δεδομένου ότι το Ισραήλ δεν είναι επιχείρημα για να δικαιολογήσει μια πυρηνική επιλογή για την Τουρκία πριν από μια δεκαετία; Επιπλέον, υπάρχουν τα πολύ γνωστά παραδείγματα για το πώς η Ινδία και το Πακιστάν έγιναν πυρηνικές δυνάμεις. Σε αντίθεση με τον Ερντογάν, οι ηγέτες τους δεν δήλωσαν ποτέ στον κόσμο τις προθέσεις τους να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα και σχετικούς βαλλιστικούς πυραύλους κρατώντας τα προγράμματά τους μυστικά μέχρι τις πρώτες πυρηνικές δοκιμές τους το 1998. Γιατί ο Ερντογάν κάνει το αντίθετο; Ποιος είναι ο σκοπός του να διακηρύξει τον σκοπό του τόσο πρόωρα, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν έχει καν ξεκινήσει κάποια παραγωγή; Οι απαντήσεις μάλλον βρίσκονται στη “γεωπολιτική μέγγενη” στην οποία βρίσκεται σήμερα η Τουρκία.
Αν το μήνυμα του Ερντογάν ληφθεί σοβαρά υπόψη, οι αντιδράσεις που θα προκαλέσει δεν μπορούν να βοηθήσουν την Τουρκία να ξεφύγει από τη γεωπολιτική μέγγενη της. Αντίθετα, όλες οι χώρες και οι συμμαχίες που θα μπορούσαν να δουν μια πυρηνική Τουρκία ως απειλή, θα αρχίσουν, χωρίς αμφιβολία, το στενό μαρκάρισμα και με περισσότερες υποψίες. Με αυτό το πλαίσιο δυσπιστίας, αυξανόμενη άμεση ή σιωπηρή πίεση, η απομόνωση και οι απειλές κυρώσεων κατά της Τουρκίας προφανώς θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αστάθεια και διαταραχή τόσο στην Τουρκία όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

 

Διαβάστε επίσης:Η Τουρκία επιθυμεί να γίνει πυρηνική δύναμη;

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024