19/03/2024

FT: Τσουνάμι ξένου χρήματος «απειλεί» την Κίνα

Η ένταξη της Κίνας σε μεγάλους δείκτες ομολόγων θα μπορούσε να παρέχει στη χώρα εισροές ύψους 779 δισ. δολαρίων. Τα βήματα του Πεκίνου για το άνοιγμα της αγοράς σε ξένους επενδυτές και τα σενάρια.

του Steve Johnson
Financial Times 

Οι ξένες επενδύσεις σε κινεζικά ομόλογα σημείωσαν άνοδο 50% τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι υπερπόντιοι επενδυτές εκμεταλλεύτηκαν τις κινήσεις του Πεκίνου για να ανοίξει την εκτιμώμενη σε 73 τρισ. γουάν (11 τρισ. δολάρια) αγορά σταθερού εισοδήματος.

Ομως αν πιστέψουμε κάποιους σχολιαστές, ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα.

Παρά το αγοραστικό ξεφάντωμα, οι ξένοι κατείχαν μόνο 921 δισ. γουάν κινεζικών ομολόγων τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών και της Citi, όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα.

Με μόλις 1,86% της αγοράς, αυτό είναι μικρότερο μερίδιο (μιας ομολογουμένως ταχέως αναπτυσσόμενης αγοράς) από ό,τι στις αρχές του 2015. Αλλά η ένταξη στους κυριότερους παγκόσμιους δείκτες ομολόγων, κάτι για το οποίο ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι περισσότερο θέμα του «πότε» παρά του «εάν», θα μπορούσε να είναι καταλύτης για πολύ μεγαλύτερες ροές.

Οι αναλυτές στη Citi εκτιμούν ότι η ένταξη της Κίνας στο «JPMorgan Government Bond Index-Emerging Markets», στο «Bloomberg Global Aggregate» και στο «London Stock Exchange Group’s World Government Bond Index», θα οδηγούσε σε πρόσθετες εισροές ύψους 779 δισ. δολαρίων μέχρι το 2025.

Περίπου 250 δισ. δολάρια εξ αυτών θα προέρχονταν από παθητικούς επενδυτές, των οποίων η συμπεριφορά είναι πιο εύκολο να προβλεφθεί, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

Ο Rob Drijkoningen, επικεφαλής ομολόγων αναδυόμενων αγορών στην εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Neuberger Berman, βλέπει πιθανότητα τουλάχιστον 250 δισ-300 δισ. δολάρια να πλημμυρίσουν την Κίνα, αν και όταν συμπεριληφθεί στους δείκτες, σημειώνοντας ότι «ορισμένοι ξένοι επενδυτές κοιτούν για μεγαλύτερες κατανομές από αυτές που θα παρείχαν οι δείκτες».

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με την ευκαιρία που δίνει η Κίνα. Είναι προτεραιότητα πολιτικής (για το Πεκίνο) να ανοίξει τις κεφαλαιαγορές», προσθέτει ο κ. Drijkoningen, ο οποίος λέει ότι η Neuberger Berman προσλαμβάνει επί του παρόντος αναλυτές πίστωσης για να ενισχύσει την ομάδα σταθερού εισοδήματος στη Σανγκάη, σε ετοιμότητα για το λανσάρισμα ενός fund το επόμενο έτος.

Η σταδιακή προσέγγιση της Κίνας στο άνοιγμα της αγοράς ομολόγων της αντανακλάται στο γεγονός ότι οι μετοχές της ενδοχώρας πρόκειται να ενσωματωθούν στον πανίσχυρο δείκτη MSCI Emerging Markets για πρώτη φορά τον Μάιο, αν και με σχετικά χαμηλό αρχικό βάρος.

Σε ορισμένες ξένες τράπεζες δόθηκε πρόσβαση στην εσωχώρια διατραπεζική αγορά ομολόγων το 2010. Τον Φεβρουάριο του 2016, το Πεκίνο προχώρησε ένα βήμα περισσότερο, όταν επέτρεψε σε μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους ξένους θεσμικούς επενδυτές, αναγνωρισμένους από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, να κάνουν συναλλαγές χωρίς προηγούμενη έγκριση ή περιορισμούς με ποσοστώσεις.

Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα σύνδεσης ομολόγων Σανγκάης-Χονγκ Κονγκ, επιτρέποντας στους διαχειριστές των ξένων funds να πραγματοποιούν συναλλαγές στη διατραπεζική αγορά ομολόγων, χωρίς να χρειάζεται να δημιουργούν εσωχώριους λογαριασμούς.

Ο κ. Drijkoningen αναφέρει ότι 200 funds χρησιμοποιούν ήδη δεσμούς ομολόγων, αριθμός που αναμένει να αυξηθεί «εκθετικά», ενώ 282 ξένες «εμπορικές οντότητες» και 63 κρατικά επενδυτικά ταμεία και κεντρικές τράπεζες δραστηριοποιούνται στη διατραπεζική αγορά.

Μέχρι στιγμής, όμως, αυτές οι πρωτοβουλίες δεν έχουν συνοδευτεί από υποσχέσεις ένταξης στους δείκτες από τους θεματοφύλακες των μεγάλων παγκόσμιων δεικτών ομολόγων.

Το Bloomberg και η Citi, που προηγουμένως «έτρεχαν» τον Δείκτη Παγκόσμιων Κυβερνητικών Ομολόγων που λειτουργεί τώρα ο LSE, επέλεξαν αντ’ αυτού την «οδυνηρή» προσέγγιση, σύμφωνα με τα λόγια του κ. Drijkoningen, για τη δημιουργία πρόσθετων δεικτών αναφοράς που περιλαμβάνουν την Κίνα. Ωστόσο, λόγω της αδράνειας της βιομηχανίας διαχείρισης κεφαλαίων, «πολύ λίγοι [επενδυτές] θα επιλέξουν λογικά το [νέο] σημείο αναφοράς», λέει ο κ. Drijkoningen.

Το Bloomberg αναφέρει ότι δεν είναι σε θέση να πει πόσα χρήματα παρακολουθούν τον νέο του δείκτη «Global Aggregate + China και EM Local Government + China».

Ο όμιλος LSE λέει ότι επειδή ο δείκτης WGBI-Extended, ο οποίος περιλαμβάνει την Κίνα, είναι ένας νέος δείκτης, «δεν έχουμε πολλά δημόσια στοιχεία για τις εισροές AUM (υπό διαχείριση ενεργητικού) στο παρόν στάδιο».

Η JPMorgan συμπεριλαμβάνει την Κίνα στον δείκτη CEMBI Broad Diversified Index, ο οποίος παρακολουθείται από ενεργητικό 90 δισ. δολαρίων και καλύπτει εταιρικό χρέος εκπεφρασμένο σε δολάρια, αλλά μόνο επειδή τα ομόλογα αυτά εκδίδονται βάσει μη εγχώριου νόμου, τελούν υπό διαπραγμάτευση εκτός Κίνας και διακανονίζονται από διεθνή συστήματα εκκαθάρισης.

Εντούτοις, τα κινεζικά ομόλογα εξακολουθούν να εξαιρούνται από τον ευρύτερο δείκτη GBM-EM Global Diversified της JPMorgan, αν και βρίσκονται στο «Index Watch» για επανεκτίμηση επιλεξιμότητας το 2018.

Η JPM λέει ότι ενώ η σύνδεση των ομολόγων ήταν ένα «θετικό βήμα στην παροχή πρόσβασης των εξωχώριων επενδυτών στην τοπική αγορά… η πλατφόρμα πρέπει να αποκτήσει ένα ιστορικό που να επαρκεί για τους ειδικούς διαχειριστές, ώστε να μπορούν να αναπαράγουν πιθανή έκθεση στον δείκτη», πριν η Κίνα θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο GBI-EM.

Οι επενδυτές θέλουν επίσης οι κινεζικές αρχές να «διερευνήσουν τρόπους για να καταστήσουν την αγορά βατή στους ξένους επενδυτές», προσθέτει η τράπεζα.

Ο όμιλος LSE, ο οποίος σκοπεύει να προσθέσει την Κίνα στους δείκτες «EM Bond και Asian Government Bond» τον Φεβρουάριο, δήλωσε ότι δεν έχει «καθορισμένο χρονοδιάγραμμα» για να επανεξετάσει την ένταξη της χώρας στον εμβληματικό «WGBI», αλλά προσθέτει ότι το θέμα «διατηρείται υπό εξέταση σε συνεννόηση με τους πελάτες» και ότι «πιθανότατα θα υπάρξει και άλλη διαβούλευση το 2018».

Η πρόβλεψη για εισροές από παθητικούς επενδυτές λόγω εισαγωγής στον δείκτη

Πηγή Citi

Ο κ. Drijkoningen ελπίζει ότι η Κίνα θα μπει σε μια από τις ναυαρχίδες των δεικτών μέχρι το τέλος του 2018 ή στα μέσα του 2019, αν και σε μικρή βαρύτητα, που θα αυξηθεί σταδιακά, σε ένα διάστημα έξι με δώδεκα μήνες. «Εχοντας δει τις διάφορες μεταρρυθμίσεις στην Κίνα, είμαστε στο στάδιο όπου τα σκληρά κριτήρια έχουν λίγο ή πολύ καλυφθεί», σημειώνει.

«Εάν παραμένεις αυστηρά κολλημένος στους κανόνες, μπορεί να σκεφτείς ότι επίκειται άμεσα η εισαγωγή, αλλά οι διαχειριστές των δεικτών βασίζονται πολύ στην πληροφόρηση που έχουν από τους επενδυτές. Θέλουν να δουν ότι οι υποδομές που υπάρχουν είναι απόλυτα λειτουργικές και χρησιμοποιούνται».

Παρά αυτή την ανακοπή, ο κ. Drijkoningen λέει ότι όταν ένας από τους μεγάλους παρόχους δεικτών αποφασίσει ότι η Κίνα έχει κάνει την πρόοδο, «θα είναι δύσκολο» για τους άλλους να αντισταθούν, εννοώντας ότι οι εξωτερικές εισροές κεφαλαίων θα μπορούσαν να γίνουν χιονοστιβάδα.

Η συμπερίληψη της Κίνας θα μπορούσε να δημιουργήσει χαμένους και κερδισμένους, με δεδομένο ότι η προσθήκη μιας τόσο βαριάς αγοράς θα μπορούσε να μειώσει τη στάθμιση άλλων κρατών, εννοώντας ότι θα μπορούσαν να δουν ξένους επενδυτές να περιορίζουν την έκθεσή τους, καθώς επαναπροσδιορίζουν τα βιβλία τους.

Η Κίνα έχει στάθμιση 5,3% στο «Bloomberg Global Aggregate+ China Index», που περιλαμβάνει 155 κινεζικά ομόλογα και 232 ομόλογα που εκδόθηκαν από τις κρατικές τράπεζες «χάραξης πολιτικής», με συνδυαστική εμπορική αξία της τάξεως των 2,8 τρισ. δολαρίων.

Χωρίς να προκαλεί έκπληξη, η στάθμιση της Κίνας στο Bloomberg EM Local Currency Government + China Index είναι ακόμη υψηλότερη, στο 37,8%, παραγκωνίζοντας μικρότερες χώρες.

Την ώρα που η ασιατική τίγρης αντιστοιχεί στο 8,1% του JPMorgan CEMBI Broad Diversified Index, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτελέσει το 10% του JPM GBI-EM (το μάξιμουμ που επιτρέπεται), αν και όταν κερδίσει είσοδο στον δείκτη.

Η Βραζιλία και το Μεξικό, οι δύο χώρες που είναι ήδη στο όριο 10%, μάλλον θα διατηρήσουν τη βαρύτητά τους, εννοώντας ότι οι χώρες που θα «πονέσουν» θα είναι αυτές ακριβώς κάτω από αυτό, όπως η Ινδονησία (9,6%), η Πολωνία (9%) και η Ταϋλάνδη (8,1%).

«Η ολοκληρωτική ένταξη (της Κίνας) θα μείωνε ουσιαστικά τη στάθμιση άλλων περιοχών και χωρών στον δείκτη αναφοράς», αναφέρει η JPMorgan.

Euro2day.gr 

=========================================

Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News – © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023