26/04/2024

State Department: Επικήρυξη δύο ανώτερων μελών της Αλ Κάιντα

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

Ο Michael Evanoff, βοηθός γραμματέας στον τομέα της αμερικάνικης διπλωματικής ασφάλειας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το State Department ανακοίνωσε την επικήρυξη δύο ανώτερων μελών της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο. Προσφέρει 6 εκατομμύρια δολάρια αμοιβής για πληροφορίες σχετικά με τον Sa’ad bin Atef al-Awlaki και έως και 4 εκατομμύρια δολάρια για τον Ibrahim Ahmed Mahmoud al-Qosi. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίζονται ότι τα δύο μέλη της τρομοκρατίας ενθάρρυναν το σύνολο του δυναμικού της οργάνωσης. να κάνει επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των πολιτών της.

Ο Al-Qosi είναι Σουδανός υπήκοος, ο οποίος ήταν ο οδηγός και ο μάγειρας του Οσάμα Μπιν Λάντεν από το 2006 έως το 2010. Συνελήφθη αρχικά από αμερικανικές δυνάμεις και φυλακίστηκε στον κόλπο του Γκουαντάναμο, όπου καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκισης. Στην συνέχεια απελευθερώθηκε στο Σουδάν τον Ιούλιο του 2012 σε αντάλλαγμα για τη συνεργασία του. Ο Al-Awlaki είναι ανώτερος διοικητής του AQAP, ο οποίος ήταν επίσης διοικητής πεδίου για την καταπολέμηση της AQAP που προκάλεσε την εισβολή της Υεμένης στη Σαουδική Αραβία. Μια λεπτομέρεια που δείχνει και την ικανότητα του να διεξάγει πόλεμο με αρκετή επιτυχία.

Ο Ibrahim Ahmed Mahmoud al-Qosi δεν είναι οποιοσδήποτε διοικητής πεδίου ή μαχητής, τουλάχιστον όχι ότι συγκριτικά με αυτούς που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απελευθερώσει κατά καιρούς. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η υλική στήριξη της τρομοκρατίας δεν είναι έγκλημα πολέμου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να διωχθεί υπό τα στρατιωτικά δικαστήρια του Γκουαντάναμο, αλλά δεν αμφισβήτησε τις προηγούμενες καταδίκες του. Αντίθετα, αποφάσισε υπέρ των κατηγοριών που του αποδίδονται για την υποστήριξη σε επιθέσεις εναντίον Αμερικανών υπηκόων και αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων παγκοσμίως, οι οποίες τον έφεραν στο στόχαστρο του State Department.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024