26/04/2024

Πόλεμος Ερντογάν Νταβούτογλου

 

 

Προβλήματα στο εσωτερικό αντιμετωπίζει ο “σουλτάνος”

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Στο Geopolitics & Daily News σας έχουμε γράψει από τις αρχές του καλοκαιριού ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Ταγίπ Ερντογάν έχει προβλήματα στην εσωτερική πολιτική σκηνή καθώς ο πρώην Πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος έχει περάσει και από την θέση του ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, συντάχθηκε με τον Αλί Μπαμπατζάν (πρώην Υπουργός Οικονομικών) που δημιούργησε νέο κόμμα με κεμαλικό πρόσημο.

Μάλιστα, χθες Σάββατο, σε ομιλία του κόμματος του (ΑΚP) στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν έκανε έντονες δηλώσεις εναντίον των πρώην συνεργατών του, Νταβούτογλου, Γκιούλ και Μπαμπατζάν.Στο επίκεντρο των δηλώσεων Ερντογάν βρέθηκε  ένα από τα πανεπιστήμια της χώρας, του οποίου ιδρυτής είναι ο Νταβούτογλου. Πρόκειται για το Şehir Üniversitesi  που θεωρείται ένα από τα πιο διάσημα πανεπιστήμια της τουρκικής ελίτ. Το Πανεπιστήμιο βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και ιδρύθηκε το 2008 ενώ στα εγκαίνεια του, που πραγματοποιήθηκαν το 2010 είχαν παραστεί ο τότε πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο Ερντογάν ως πρωθυπουργός της χώρας και ο ΥΠΕΞ Νταβούτογλου.

Για αρκετή ώρα, ο Ερντογάν προσπάθησε να εξηγήσει στο κοινό ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο δεν προέκυψαν για πολιτικούς λόγους αλλά οικονομικούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Νταβούτογλου και ο Μπαμπατζάν κάποτε ανέλαβαν κρατική ιδιοκτησία, εξαπάτησαν το κράτος, δεν πληρώνουν τα χρέη και, ως εκ τούτου, η HalkBank αποφάσισε να εισπράξει τα περιουσιακά στοιχεία για τα δάνεια από το πανεπιστήμιο.

Τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα εν αναμονή του της πολιτικής κινητοποίησης Νταβούτογλου Μπαμπατζάν οι οποίοι δραστηριοποιούνται από το καλοκαίρι σε νέο κόμμα. Φυσικά οι δηλώσεις Ερντογάν δεν έμειναν αναπάντητες από τον Νταβούτογλου, ο οποίος ζήτησε ν αρχίσουν οι αρμόδιες αρχές να ερευνούν τα περιουσιακά στοιχεία των προέδρων και πρωθυπουργών, καθώς και τις οικογένειές τους (αφήνοντας ευθέως αιχμές για τις οικονομικές συναλλαγές της οικογένειας του Ερντογάν). Ενώ συνέχισε πως είναι τιμή του η κατηγορία ότι βοηθάει ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα. Να θυμίσουμε πως μετά το “αποτυχημένο” πραξικόπημα του 2016, ο Ερντογάν είχε προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας πολλών ιδιωτικών εκπαιδευτικών οργανισμών, οι οποίοι κατηγορούνται πως είναι θετικά διακείμενοι προς το κίνημα Γκιουλέν.

Διαβάστε επίσης: Η Αλεπού επιστρέφει στο τουρκικό παζάρι

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024