26/04/2024

Αφγανιστάν: Γυναίκες στη μάχη εναντίον των Ταλιμπάν (βίντεο)

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν 

20 γυναίκες στρατιώτες του Εθνικού Στρατού του Αφγανιστάν ολοκλήρωσαν χθες την εντατική τους εκπαίδευση ως κομάντο και θα σταλούν στη ζώνη των μαχών με τους Ταλιμπάν.

Οι γυναικείες μονάδες στη Μ.Ανατολή δεν είναι κάτι καινούριο. Τις πρώτες  γυναίκες πολεμίστριες τις συναντήσαμε ανάμεσα στους μαχητές των Κούρδων. Μετά εμφανίστηκαν και τακτικές μονάδες από το Ισραήλ, την Λιβύη (επί Καντάφι), το Ιράν και άλλα κράτη.

Οι τακτικοί λόγοι για κάποια κράτη ήταν ουσιώδεις και αφορούσαν το σύνολο του πληθυσμού τους που δεν επαρκούσε για να δώσει αρκετό στρατό (π.χ. Ισραήλ). Μαζί με αυτό όμως ήταν και συμβολικοί λόγοι, καθώς μέσα στο Κοράνι αναφέρεται πώς ο θάνατος του ανδρός σε μάχη πρέπει να γίνει μόνο από άλλο ανδρικό χέρι για να τύχει εισόδου στον ισλαμικό παράδεισο. Αν σκοτωθεί από γυναίκα, τότε ο άνδρας θα χάσει αυτό το προνόμιο.

Ρεαλιστικά τώρα, η πρακτική αξία για το Αφγανιστάν είναι ελάχιστη. Η χώρα έτσι και αλλιώς έχει μαχητές ανταρτοπολέμου κοντά μισό αιώνα τώρα και μάλιστα είναι ιδιαίτερα σκληραγωγημένοι. Μια μονάδα γυναικών οι οποίες είναι «φρέσκες» σε τακτική εκπαίδευση και μηδενικής εμπειρίας μαχών, είναι περισσότερο πρόβλημα παρά πλεονέκτημα. Γι΄αυτό προσωπικά εκτιμώ πως πρόκειται περισσότερο για κίνηση υψηλού συμβολισμού.

Θυμίζω εδώ πώς οι γυναίκες του IDF (Ισραήλ)  λίγα χρόνια πριν, είχαν αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή, καθώς πιθανή σύλληψη τους ενδεχομένως να κατέληγε σε πράξεις που θα πίεζαν το ηθικό των ανδρών στο πεδίο. Παρέμειναν σε φύλαξη πόστων και διοικητικά καθήκοντα, παρότι έχουν οι συγκεκριμένες έχουν αρκετή εκπαίδευση.

Καλώς ή κακώς, ο πόλεμος παραμένει μια «ανδρική υπόθεση» και αφορά πολλούς τομείς αυτό (ειδικά σε CQB και hand-in-hand μάχες).

Βέβαια, οι συγκεκριμένες Αφγανές είναι άξιες που ρίχνονται σε μια τόσο δύσκολη μάχη και αποδεικνύουν στην πράξη πώς οι γυναίκες του Αφγανιστάν μάχονται για την χώρα τους, αλλά οι άνδρες τους το σκάνε κατά ομάδες για να βρούν καλύτερη τύχη ως παράνομοι εισβολείς σε άλλες χώρες. Σημεία των καιρών και αυτά.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024