26/04/2024

Ο Ερντογάν επενδύει στο Κρεμλίνο

 

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Σήμερα, Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν υποδέχεται στο Σότσι τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Η ατζέντα της συζήτησης περιλαμβάνει πολλά και άκρως σημαντικά θέματα τα οποία απειλούν τη σχέση των δυο χωρών όπως ο  εμφύλιος στη Λιβύη, η διένεξη στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και η σύγκρουση συμφερόντων μετά το πόλεμο μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Όμως μετά το «αποτυχημένο», όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ όπου δεν μπόρεσε να συνταντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο και τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ , ο οποίος τόνισε πως «από την σκοπιά μου, δεν βλέπω νέες πωλήσεις (αμερικανικών) οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, εκτός εάν υπάρξει μια δραματική αλλαγή συμπεριφοράς στο θέμα των S-400», το ταξίδι στο Σότσι μοιάζει μονόδρομος.

Αυτό φάνηκε και από την πρόσφατη συνέντευξη την οποία παραώρησε ο Ερντογάν στο NTV Haber όπου μίλησε για τη συνάντηση του με τον Πούτιν και την χαρακτήρισε ως εμπιστευτική. Πιο συγκεκριμένα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στις 23 Σεπτεμβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για τις ΗΠΑ, επαινόντας τον Πούτιν και τη Ρωσική Ομοσπονδία. Για παράδειγμα, στο θέμα του πολέμου του Καραμπάχ, αναφέρει ότι ο Πούτιν έπαιρνε αποφάσεις σαν πραγματικός πολιτικός και ότι τις πήρε με σωστό τρόπο. Τόνισε μάλιστα πως του είναι εύκολο να επικοινωνήσει  με τον Ρώσο πρόεδρο εάν είναι απαραίτητο και να συζητήσει σημαντικά ζητήματα. Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι μέχρι τώρα δεν είχε παρατηρήσει καμία λανθασμένη ενέργεια κατά της Τουρκίας από την πλευρά της Ρωσίας.

Μιλώντας για όσα συμβαίνουν στον Καύκασο ο Ερντογάν σημείωσε ότι «θετικά σήματα» προέρχονται από τον πρωθυπουργό της Αρμενίας  Νικόλ Πασινιάν σε αυτό το ζητημα. «Με αυτά τα θετικά σήματα, θα κάνουμε συγκεκριμένα βήματα. Με άλλα λόγια, ελπίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ειρήνη στην περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος. Πρόσθεσε επίσης πως «Ελπίζω ότι θα εισέλθουμε σε μια πολύ ισχυρότερη και διαφορετική περίοδο στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας».

Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση στην Τουρκία ασκεί έντονη κριτική τόσο στον ίδιο όσο και στη σύζυγό του, κυρίως για οικονομικές ατασθαλίες, λέγοντας ότι η τουρκική προεδρική διοίκηση απέτυχε να κανονίσει μια συνάντηση μεταξύ Ερντογάν και Μπάιντεν. Καθώς η απόσταση του Ερντογάν από τη Δύση λαμβάνει διαστάσεις, οι σημερινές συνομιλίες στο Σότσι κρίνονται ως ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς ο Πούτιν είναι ο μόνος σύμμαχος του Τούρκου προέδρου. Και μπορεί οι επιπτώσεις  στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις λόγω της προμήθειας των S-400 να φαίνεται πως δεν απασχολούν αυτή την στιγμή την Άγκυρα, αλλά μακροπρόθεσμα το ζλητημα θα τεθεί στο προσκήνιο ιδιαίτερα από την τουρκική αντιπολίτευση.

Μάλιστα τον δικό του ιδιαίτερο ρόλο σ΄αυτή την περίπλοκη ισορροπία δυνάμεων αναμένεται να παίξει και ο νέος Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία, Τζεφ Φλέικ ξεκαθάρισε ότι οι κυρώσεις CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) θα παραμείνουν στο τραπέζι έως ότου η Άγκυρα αποφασίσει να εγκαταλείψει οριστικά το σύστημα S-400. Επιπλέον, δεν παρέλειψε να στείλει το μήνυμα ότι οποιαδήποτε νέα μεγάλη αγορά ρωσικού αμυντικού εξοπλισμού θα οδηγήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων CAATSA. (Εδώ να τονίσουμε ότι οι κυρώσεις θυμίζουν κάπως το γνωστό μύθο του Αισώπου με τον βοσκό και τον λύκο, καθώς κυρώσεις ακούμε αλλά κυρώσεις δεν βλέπουμε).

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024