26/04/2024

Ελλάδα: το μοναδικό κράτος εξισορροπιστής του Διεθνούς Συστήματος

της Δρ Άννας Κωνσταντινίδου*

Ιστορικός- Διεθνολόγος

 


Η Ελλάδα «γεννήθηκε» με ισχύ, γιατί ευλογήθηκε από τη γεωγραφία της και την ιστορία της.Σήμερα, σε λίγες ώρες, μετά από αρκετά χρόνια αναβαθμίζει και την εξοπλιστική ισχύ της.Φέτος η Πατρίδα μας έκανε ένα άλμα, που ωστόσο είναι επιβεβλημένο, να γίνει έθος στις ελληνικές κυβερνήσεις, ώστε να λάβει πνοή και η εθνική, αμυντική μας βιομηχανία: Οι εξοπλισμοί στο πλαίσιο των ΕΔ. Τον τελευταίο ένα χρόνο, η Ελλάδα αγόρασε πολεμικά αεροσκάφη, σε λίγες ώρες υπογράφει ο αρμόδιος υπουργός την αγορά πολεμικών πλοίων. Ελέγχουμε τον αέρα και τη θάλασσα.

Και όταν ένα κράτος, και θα το ξαναπούμε, έχει προηγμένα όπλα (από καράβια, αεροπλάνα, τανκς μέχρι drones κτλ) κάθε άλλο παρά όλο αυτό είναι συνυφασμένο με μία σύρραξη, αλλά σημαίνει το κύρος (το prestige) που αποκτά, ώστε να συγκαταλέγεται στους ισχυρούς!!!

Η Ελλάδα, όμως, σήμερα δείχνει και κάτι ακόμα, ένα «πρόσωπο» και μια «παρουσία» γνωστή για συμμάχους και εταίρους. Η Συμφωνία που θα υπογραφεί σε λίγες ώρες κατορθώνει να εξισορροπήσει την ένταση και δυσαρέσκεια που υφίστατο ανάμεσα σε δύο μεγάλα σε ισχύ κράτη, των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Και γιατί αυτό; Και γιατί η Ελλάδα είναι ένα από τα ελάχιστα, ίσως το μοναδικό κράτος εξισορροπιστής του Διεθνούς Συστήματος;

  1. Είναι ανάδελφο κράτος.Με τη μόνη χώρα που έχει «πρώτο» και μοναδικό βαθμό συγγενείας, είναι η Κύπρος
  2. Είναι κράτος που χαίρει οικουμενικό σεβασμό, λόγω του πολιτισμικού αποθέματός του.Είναι η χώρα γεννήτορας του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού
  3. Είναι το κράτος που η γεωγραφία το προίκισε να ενώνει κυριολεκτικά Ανατολή με Δύση και Βορρά με Νότο.

Η Ελλάδα ήταν το μόνο κράτος που οι ισχυροί θα το ήθελαν για δίαυλο και επανεκκίνηση των σχέσεών τους, γιατί εκτός των άλλων είναι μία αξιόπιστη χώρα, που επειδή είναι αυτή που «γέννησε» αρχές, αξίες και ιδεώδη, γνωρίζει να συμβαδίζει, ή πιο σωστά να έχει έρεισμα το Διεθνές Δίκαιο, σε οποιοδήποτε κίνησή της.

Και ναι, πρέπει να είμαστε χαρούμενοι που σήμερα η Ελλάδα κάνει ένα τέτοιο βήμα, γιατί εκτός των άλλων, πρέπει να δούμε το χρόνο και τις πολιτικές και διπλωματικές συνθήκες που αποφάσισε να κάνει ένα τέτοιο βήμα.

Από την περασμένη Παρασκευή μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή σε εξέλιξη βρίσκεται η διακλαδική άσκηση των ΕΔ «Παρμενίων ’21».Η σημερινή υπογραφή αμυντικής συνεργασίας με το γαλλικό κράτος στέλνει πολλαπλά μηνύματα σε συμμάχους, εταίρους και όσους θεωρούν την Ελλάδα, χώρα εχθρική.

Και πρέπει να πούμε αυτό, σε όσους διατείνονται, ότι η χώρα μας σε μία ενδεχόμενη εμπλοκή με την Τουρκία θα είναι μόνη της, καθώς κανένας σύμμαχος ή εταίρος δεν θα σπεύσει να συνδράμει. Και ρωτώ, η συνδρομή ενός κράτους σε κράτος συμμαχικό είναι μόνο όταν στέλνει καράβια, αεροπλάνα και ερπυστριοφόρα μέσα; Αυτά να ‘χαμε να τα λέγαμε πριν 25 χρόνια.Τώρα ο Πόλεμος (και οι μορφές του), όπως πλέον είναι γνωστό, αφενός έχουν υβριδικές ιδιότητες, κατά κύριο λόγο, αφετέρου οι αμυντικές συνεργασίες (και κυρίως σε διακρατικό επίπεδο) εξασφαλίζουν αυτό ακριβώς, τη συνδρομή, η οποία μπορεί να μην γίνεται με την αποστολή σμήνους αεροπλάνων ή στόλου καραβιών, αλλά με προειδοποιήσεις μέσω των προηγμένων τηλεπικοινωνιακών συστημάτων κτλ.

Η Ευρώπη από την Κυριακή γύρισε σελίδα με την αποχώρηση της Μέρκελ από την κεντρική, πολιτική σκηνή της Ένωσης. Η Γαλλία του Μακρόν είναι ένα κράτος ισχυρό που αυτήν την στιγμή θέλει χώρες με τη συνεργασία των οποίων μπορεί να ρυθμίσει πολλά από τα τεκταινόμενα στην ανατολική περιφέρεια. Η Ελλάδα είναι μία τέτοια χώρα που μπορεί να εξισορροπήσει τις καταστάσεις και να δημιουργήσει συνθήκες διαλόγου, καθώς εκτός των άλλων με όλα σχεδόν τα κράτη του Διεθνούς Συστήματος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις, και κυρίως με τις χώρες που αυτήν την στιγμή έχουν πρωταγωνιστικο ρόλο στη Διπλωματία : Κίνα, αραβικές χώρες, Ισραήλ, Ιράν, Ρωσία.

Η Ελλάδα, όσο και να φαίνεται παράξενο αυτήν την στιγμή, με αυτήν τη Συμφωνία βοηθάει τη Γαλλία να έρθει πιο κοντά σε χώρες, με τις οποίες επιδιώκει να έρθει. Και μπορεί να πει κάποιος, μα είναι δυνατόν αυτό; Ένα κράτος, όπως το γαλλικό να χρειάζεται μεσάζοντες για κάτι τέτοιο; Και η απάντηση είναι πολύ απλή: Οι χώρες δίαυλοι είναι αυτές που ουσιαστικά διαμορφώνουν τις συμμαχικές σχέσεις των ισχυρών.Η Γαλλία ήθελε και επιδίωκε την αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα, για να μπορέσει να εισχωρήσει σε διπλωματικα περιβάλλοντα, που κάτω από άλλες συνθήκες, θα έπρεπε να δώσει γη και ύδωρ.

Σήμερα και τυπικά, σε λίγες ώρες, θα επιβεβαιωθεί το σύνθημα «Ελλάς – Γαλλία, Συμμαχία»!!!

 

 

*Η Δρ Άννα Κωνσταντινίδου είναι Ιστορικός- Διεθνολόγος, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, ερευνήτρια της ίδιας Σχολής, Εξωτερική Συνεργάτιδα της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου και μέλος και ερευνήτρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.).

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024