26/04/2024

Σρι Λάνκα, η επιστροφή των τζιχαντιστών

Γράφει ο Γιώργος Λυκοκάπης


Το Ισλαμικό Κράτος, σε ανακοίνωση του στο προπαγανδιστικό πρακτορείο Amaq, ανέλαβε την ευθύνη για τις πολύνεκρες επιθέσεις στην Σρι Λάνκα. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών, εις βάρος εκκλησιών και τριών πολυτελών ξενοδοχείων. Ανάμεσα στην εκατόμβη των θυμάτων, υπάρχουν πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες. Η άψογη οργάνωση των επιθέσεων, η στόχευση, όπως και η πρόθεση των τρομοκρατών να προκαλέσουν θύματα στις τάξεις των αμάχων, όντως θυμίζει την αιματηρή δράση της οργάνωσης.

Οι αρχές της χώρας κατηγορούν την εγχώρια ισλαμική οργάνωση National Thowheeth Jama’ath (NTJ). Όμως η υπόθεση περιπλέκεται μετά την αποκάλυψη πως η κυβέρνηση έδειξε πρωτοφανή αδράνεια, αν και είχε πληροφορίες ότι επίκειται πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η χώρα έχει παράδοση τρομοκρατίας, η οποία δεν συνδέεται απαραίτητα με τους ισλαμιστές.

Το 1971 ο στρατός έπνιξε στο αίμα μία εξέγερση φοιτητών, δολοφονώντας και βασανίζοντας χιλιάδες άτομα. Η Οριάνα Φαλάτσι είχε τότε μιλήσει για μία νέα «σφαγή του Ηρώδη». Οι κυβερνήσεις της Σρι Λάνκα, κυριαρχούμενες από τους βουδιστές Σιναλέζους, έχουν ιστορικό καταπίεσης και διακρίσεων, εις βάρος της μειονότητας των ινδουιστών Ταμίλ. Είναι ο λόγος που, από το 1983, ξεκίνησε η τρομοκρατική δράση της αυτονομιστικής οργάνωσης «Τίγρεις των Ταμίλ».

Η συγκεκριμένη οργάνωση κατέφυγε στις επιθέσεις αυτοκτονίας, πριν από τις ισλαμικές τρομοκρατικές ομάδες. Η αιματηρή σύγκρουση των «Τίγρεων» με τον στρατό της Σρι Λάνκα έληξε το 2009, με την νίκη του δεύτερου. Από τότε η δράση της οργάνωσης έχει περιοριστεί, δεν έχει πλέον δυνατότητα να οργανώσει ένα χτύπημα τέτοιας έκτασης.

Το Ισλαμικό Κράτος ανασυντάσσεται στην Ασία

Πάγια στρατηγική του ISIS, είναι να αποτελέσει πηγή έμπνευσης στους «μοναχικούς λύκους» ή άλλες οργανώσεις, του εξτρεμιστικού Ισλάμ ανά τον κόσμο. Είναι όμως τέτοια η σφοδρότητα των χτυπημάτων της Σρι Λάνκα, που δεν μοιάζει ικανή να έχει πραγματοποιηθεί αποκλειστικά από τους «ερασιτέχνες» του NTJ. Στην οργάνωση αποδίδονται τρομοκρατικά χτυπήματα «χαμηλής έντασης» και ορισμένοι βανδαλισμοί βουδιστικών μνημείων.

Παρατηρούμε πως στην ανακοίνωση του το ISIS, επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάληψη ευθύνης. Η οργάνωση κατονόμασε τους 7 μαχητές της οι οποίοι, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, συμμετείχαν στην επίθεση. Μίλησε για μία «ευλογημένη επίθεση» εις βάρος της θρησκείας των «αποστατών» και εις βάρος «των υπηκόων του συνασπισμού». Αναφέρεται στις χώρες της Δύσης που συμμετείχαν στις μάχες κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία και στο Ιράκ.

Μπορεί το Χαλιφάτο να έχει ουσιαστικά συντριβεί στη Συρία και στο Ιράκ, αλλά η οργάνωση (ή άλλες ισλαμικές ομάδες που εμπνέονται από την δράση της), είναι ικανή ακόμα για πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα. Ήταν το ISIS που ανέλαβε την ευθύνη για την πρόσφατη επίθεση εις βάρος του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν, όχι οι Ταλιμπάν. Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που στοχεύει τους χριστιανικούς πληθυσμούς της Ασίας.

Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου ανέλαβε την ευθύνη για την διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε εις βάρος χριστιανικών εκκλησιών στις Φιλιππίνες. Έχοντας αποδεκατιστεί στην Μέση Ανατολή, πλέον το ISIS επικεντρώνει την δράση του στην Ασία. Μπορεί να υπολογίζει στην συνεργασία με ισλαμικές τρομοκρατικές ομάδες της Ασίας, όπως την Αμπού Σαγιάφ των Φιλιππίνων ή με αντίστοιχες του Πακιστάν.

Πρέπει να σημειωθεί πως το ISIS βρίσκεται σε σύγκρουση με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, οι οποίοι αναμένεται να κυριαρχήσουν μετά την αποχώρηση των Αμερικανών. Παραδόξως είναι οι ίδιοι οι Αμερικανοί, που προσδοκούν στους Ταλιμπάν για την συντριβή του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν.

Αδιαφορεί για μουσουλμάνους

Η μουσουλμανική κοινότητα της Σρι Λάνκα αντιστοιχεί στο 10% του πληθυσμού και δεν έχει ιστορικό τρομοκρατικής δράσης. Αντιθέτως είναι οι μουσουλμάνοι που βρίσκονται υπό διωγμό στην ασιατική χώρα. Τον Μάρτιο του 2018 σημειώθηκαν εκτεταμένες επιθέσεις εις βάρος μουσουλμάνων, με την κυβέρνηση να κηρύττει την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Τα επεισόδια είχαν υποκινηθεί από ακραίες βουδιστικές οργανώσεις, οι οποίοι κατηγορούν τους μουσουλμάνους για «προσηλυτισμό».

Πολλοί φανατικοί Βουδιστές ηγέτες επιδιώκουν έναν πογκρόμ εις βάρος των μουσουλμάνων στην Σρι Λάνκα. Μπορεί να επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν την επίθεση, θέλοντας να μιμηθούν τους ομόθρησκους τους στην (επίσης βουδιστική) Βιρμανία. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στην Βιρμανία πραγματοποιείται μία «γενοκτονία» εις βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια. Στρατός και βουδιστές μοναχοί οργανώνουν εκτεταμένες επιθέσεις εις βάρος των Ροχίνγκια, που περιλαμβάνουν βιασμούς και εκτελέσεις.

Για τον υφυπουργό Άμυνας της Σρι Λάνκα, οι επιθέσεις ήταν μία «εκδίκηση» του ISIS για την αιματηρή επίθεση που πραγματοποίησε ο ακροδεξιός Τάραντ σε τζαμιά στην Νέα Ζηλανδία. Ο κυβερνητικός αξιωματούχος μοιάζει να έχει δίκιο. Στην ανακοίνωση του o ISIS, δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στην καταπίεση των μουσουλμάνων στην Σρι Λάνκα ή στην Βιρμανία.

Όπως είδαμε δεν χτύπησε βουδιστικούς ναούς ή τα γραφεία εθνικιστών βουδιστικών κομμάτων. Χτύπησε χριστιανικές εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία, στοχεύοντας πρωτίστως δυτικούς πολίτες. Στην πραγματικότητα ο ISIS ουδόλως ενδιαφέρεται για τους μουσουλμάνους της Σρι Λάνκα, ή για τους Ροχίνγκια, οι διώξεις των οποίων αναμένεται να ενταθούν μετά την πολύνεκρη επίθεση.

Με την πολύνεκρη επίθεση στην Σρι Λάνκα, το Ισλαμικό Κράτος έδειξε πως έχασε την μάχη στη Συρία, αλλά όχι τον πόλεμο. Είναι προφανές πως η Ασία θα αποτελέσει το νέο πεδίο δράσης της οργάνωσης, κάτι που πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα τις κυβερνήσεις της Δύσης. Ο ISIS εξακολουθεί να καλεί σε «πόλεμο θρησκειών» και η δράση του αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλά τζιχαντιστικά στοιχεία που βρίσκονται στις κοινότητες των μουσουλμάνων στην Ευρώπη.

 

SLPress.gr

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024