26/04/2024

Πομπέο – Λαβρόφ: Ραντεβού στο Ροβανιέµι

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

 

Πιο φορτωμένη ατζέντα για τη συνάντηση Ποµπέο – Λαβρόφ, που θα πραγµατοποιηθεί τις επόµενες µέρες στο Ροβανιέµι της Φινλανδίας στο περιθώριο της Συνόδου του Αρκτικού Συµβουλίου, δεν θα µπορούσε να υπάρξει.

Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα και η ανάµειξη της Ρωσίας δείχνουν πόσο πιο ασταθής είναι η µεταψυχροπολεµική εποχή σε σύγκριση µε την ψυχροπολεµική περίοδο µε σηµείο αναφοράς της σταθερότητας τις ζώνες επιρροής. Οπως αναµειγνύεσθε στην πρώην ΕΣΣ∆, έτσι και εµείς, µοιάζει να λέει η Μόσχα, έχουµε κάθε δικαίωµα να παρεµβαίνουµε στη Λατινική Αµερική.

Με άλλα λόγια, αν οι ΗΠΑ δεν δέχονται ως πρόσω εξωτερικό της Μόσχας την πρώην ΕΣΣ∆, τότε η Ρωσία δεν δέχεται ότι η Λατινική Αµερική είναι η πίσω αυλή των ΗΠΑ. Εξίσου βαρύνον µε τη συνάντηση Ποµπέο – Λαβρόφ θέµα είναι η επόµενη µέρα στη Συρία, καθώς η συγκατάθεση της Μόσχας είναι προαπαιτούµενο για την υλοποίηση της όποιας συµφωνίας Αγκυρας και Ουάσιγκτον -µε την τηλεφωνική συνοµιλία Τραµπ-Ερντογάν να φωτίζει ένα πυρετώδες διαπραγµατευτικό παρασκήνιογια το Κουρδικό στη Βορειοανατολική Συρία.

Η πρόσφατη συνάντηση στο Βλαδιβοστόκ του Πούτιν µε τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιµ Γιονγκ Ουν θα είναι και αυτή στην ατζέντα της συνάντησης του Ροβανιέµι, µε τη σταθερή δραστηριοποίηση της Ρωσίας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού να θεωρείται δεδοµένη. Και βέβαια οι δύο υπουργοί έχουν κάθε λόγο να ανταλλάξουν απόψεις για τις εξελίξεις στην Ουκρανία ώστε η εκλογή Ζελένσκι και η µεταβατική περίοδος µέχρι την αποχώρηση του Ποροσένκο τουλάχιστον να µην απειλήσει την εύθραυστη εκεχειρία στην Ανατολική Ουκρανία, µια υποτροπή που θα επηρέαζε δυσµενώς τη συνεργασία Ουάσιγκτον-Μόσχας στη διαχείριση κρίσεων µε προνοµιακό πεδίο τη Συρία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή µέχρι την Κεντρική Ασία και το Αφγανιστάν.

Πέντε χρόνια µετά την επιβολή σκληρών κυρώσεων στη Ρωσία µετά την προσάρτηση της Κριµαίας, η Μόσχα όχι µόνο δεν αποµονώθηκε, αλλά είναι όσο ποτέ παρούσα σε όλες τις εστίες συγκρούσεων και εντάσεων που θα µπορούσαν να επηρεάσουν τη διαµόρφωση περιφερειακών αλλά και των παγκόσµιων ισορροπιών.

πηγή:Έθνος

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024