27/04/2024

Προς διπλή ήττα το SPD στη Γερμανία

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος
Η αποχώρηση του SPD από την κυβέρνηση θα σηµάνει και αποχώρηση της Μέρκελ από την καγκελαρία

Οι Σοσιαλδηµοκράτες κυβερνούν την πόλη-οµόσπονδο κρατίδιο της Βρέµης εδώ και εβδοµήντα τρία χρόνια και µια ήττα τους θα ήταν φυσιολογική και αναµενόµενη.

Δυστυχώς όµως για το SPD η απώλεια της Βρέµης σε συνδυασµό µε καταγραφή στις ευρωεκλογές περαιτέρω πτώσης του παγγερµανικού ποσοστού του κόµµατος κινδυνεύει να µην είναι διαχειρίσιµη στη συνέχεια, αλλά να απαιτεί ανατροπή. Ανατροπή για το SPD στην περίπτωση αυτή δεν µπορεί παρά να είναι η αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισµό µε τους Χριστιανοδηµοκράτες.

Στην ουσία θα πρόκειται για την επάνοδο στη δήλωση του τότε επικεφαλής του κόµµατος Σουλτς το βράδυ των εκλογών της 24ης Σεπτεµβρίου ότι οι Σοσιαλδηµοκράτες περνούν στην αντιπολίτευση µια απόφαση την οποία ο ίδιος εισηγήθηκε την ανατροπή της δύο µήνες µετά, όταν οι Φιλελεύθεροι τορπίλισαν τις διαπραγµατεύσεις µε τους Χριστιανοδηµοκράτες και τους Πράσινους για τρικοµµατική κυβέρνηση. Οµως η αποχώρηση από τον Μεγάλο Συνασπισµό εµπεριέχει κινδύνους, αν και εκ πρώτης όψεως µικρότερους από αυτούς της παραµονής για τους Σοσιαλδηµοκράτες.

Τι θα κάνει το SPD στην περίπτωση που σχηµατιστεί κυβέρνηση µειοψηφίας των Χριστιανοδηµοκρατών; Θα στηρίζει κατά περίπτωση την κυβέρνηση ή θα περιχαρακωθεί στην αρνητική ψήφο παίρνοντας και την ευθύνη της πρόκλησης πρόωρων εκλογών; Είναι βέβαιο ότι οι πρόωρες εκλογές θα είναι απευκταίο σενάριο για τους Σοσιαλδηµοκράτες, οι οποίοι δεν θα προλάβουν να κεφαλαιοποιήσουν το όποιο όφελος µιας συγκροτηµένης αντιπολίτευσης, ενώ θα κινδυνεύσουν να χρεωθούν την πολιτική αποσταθεροποίηση.

Εξυπακούεται ότι µε τα σηµερινά δεδοµένα αποχώρηση των Σοσιαλδηµοκρατών από την κυβέρνηση θα σηµάνει πιθανότατα και αποχώρηση της Μέρκελ από την καγκελαρία. Με τη δέσµευσή της να αποχωρήσει έως το τέλος της θητείας της, το 2021, η καγκελάριος δεν µπορεί ούτε να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, ούτε και να γίνει αποδεκτή να ηγηθεί νέου τρικοµµατικού συνασπισµού µε τους Πράσινους και Φιλελεύθερους, ούτε πολύ περισσότερο να ηγηθεί κυβέρνησης µειοψηφίας, µειωµένης δηλαδή ισχύος.

πηγή:Έθνος

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024