30/04/2024

Ο Ερντογάν βρήκε άλλο τρόπο να στείλει Σύρους πρόσφυγες στην Ευρώπη

Γράφει ο Πέτρος Κράνιας

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διέταξε τους δημόσιους οργανισμούς να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την εκπλήρωση των κριτηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκολύνοντας τη διαδικασία έκδοσης θεωρήσεων στους Τούρκους, δήλωσε την Τετάρτη το κρατικό πρακτορείο Anadolu. 

“Προκειμένου να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση της ελευθέρωσης του καθεστώτος βίζα για τους πολίτες μας, είναι απαραίτητο να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για την εκπλήρωση των κριτηρίων που περιλαμβάνονται στον Xάρτη Πορείας για την Απελευθέρωση της βίζας και να εξασφαλιστεί η συνέχεια των προσπαθειών που επιβεβαιώνονται ότι έχουν εκπληρωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”, ανέφερε μια εγκύκλιος που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας. 

Η εγκύκλιος ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των θεωρήσεων με το μπλοκ θα διευθύνονται από τη Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με την υποστήριξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο αριθμός των Σύρων που έχουν άλλωστε λάβει την τουρκική υπηκοότητα δεν ξεπερνούσε τις 92.000 στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, και έκτοτε φέρεται να έχει ανέλθει στις 102.000. Μεταξύ αυτών σημειώνεται πως είναι και περίπου 45.000 παιδιά. Ο αριθμός των Σύρων, από την άλλη, που έχουν λάβει άδεια εργασίας στην Τουρκία είναι ακόμη μικρότερος, καθώς άλλοι τον τοποθετούν κοντά στις 31.000 και άλλοι κοντά στις 65.000. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι Σύροι που εργάζονται “μαύρα” σήμερα στην Τουρκία είναι πολλαπλάσιοι. Το ινστιτούτο Brookings ενδεικτικά τους υπολογίζει ανάμεσα σε 500.000 και 1 εκατομμύριο.

Η ελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες αποτέλεσε βασικό στοιχείο της συμφωνίας προσφύγων ΕΕ-Τουρκίας το 2016, η οποία στόχευε στη μείωση του αριθμού των προσφύγων από τη Συρία που έφτασαν στην Ευρώπη μέσω των ελληνικών νησιών κοντά στην ηπειρωτική Τουρκία.

Η Τουρκία πρέπει να πληροί 72 κριτήρια της ΕΕ για τους Τούρκους υπηκόους να τους επιτρέπεται να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στο μπλοκ.

Το προσφυγικό “εργαλειοποιήθηκε” γεωπολιτικά στα χέρια του Ερντογάν, επιτρέποντάς του να εκβιάσει την Ευρώπη την περίοδο 2015-2016. Στο πρόσωπα των προσφύγων από τη Συρία ο Ερντογάν είδε όμως παράλληλα και “στρατιές” από πιθανούς νέους ψηφοφόρους, ψηφοφόρους που θα μπορούσαν ενδεχομένως να λειτουργήσουν και ως “αντίβαρο” ή ως “ανάχωμα” απέναντι στο κουρδικό στοιχείο στα νοτιοανατολικά της χώρας. Υπήρχε μια περίοδος στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, κατά την οποία ο Ερντογάν εμφανιζόταν εν μέσω τυμπανοκρουσιών να θέλει να δώσει δικαίωμα ψήφου στους Σύρους. Πολλοί μάλιστα τότε υποστήριζαν ότι εκείνος ίσως επιχειρούσε μέσω των Σύρων να αλλοιώσει δημογραφικά και τις πλειοψηφικά κουρδικές περιοχές στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας. Είναι γεγονός ότι εάν εξαιρέσει κανείς την Κων/πολη, οι περισσότεροι Σύροι πρόσφυγες ζουν σήμερα στις νοτιοανατολικές επαρχίες Γκαζιαντέπ, Χατάι, Κιλίς και Σανλιούρφα κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

πηγή:Capital.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024