26/04/2024

Ημέρα μνήμης της θυσίας ενός ήρωα με αγνό πατριωτισμό

Ταχυδρομική κάρτα των αρχών του 20ου αι. με τον Παύλο Μελά

Γράφει ο Αριστείδης Ρούνης*

H ημέρα που ξημερώνει σήμερα είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή. Αυτό διότι σαν σήμερα πριν 117 έτη θυσιάστηκε για την ελευθερία της πατρίδας Ελλάδας μια ηγετική φυσιογνωμία. Ένας ήρωας, που είχε σημαντικό ρόλο στην σύγχρονη ιστορία του ελληνικού έθνους. Ο Παύλος Μελάς χάνει την ζωή του, έπειτα από θανάσιμο τραυματισμό του από εχθρικά πυρά. Ο ήρωας που αποτέλεσε το σύμβολο του Μακεδονικού Αγώνα, θα είναι το σύμβολο του αγώνα καθενός για τα ιδανικά του έθνους.

Ας αναφερθούμε αρχικά όμως στον βίο του ήρωα. Γεννήθηκε στη Μασσαλία της Γαλλίας. Ήταν υιός του Μιχαήλ Μελά. Επέλεξε τη στρατιωτική καριέρα, γι’ αυτό το 1886 εισήλθε στη Σχολή Ευελπίδων και εξήλθε το 1891, φέροντας τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού Πυροβολικού. Τον Οκτώβριο του 1892, νυμφεύτηκε τη Ναταλία Δραγούμη με την οποία απέκτησε δύο παιδιά: τον Μιχάλη και τη Ζωή. Παρόλο που δεν πρόλαβε να διεξάγει πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις, χάρη στη στάση που κράτησε και το πάθος για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, αποτέλεσε υπόδειγμα ηγέτη στην υπηρεσία του έθνους.

Κατά το πέρασμα του στην σκλαβωμένη Μακεδονία, οραματίστηκε ένα νέο κράτος, όπου οι Έλληνες θα ήταν όχι μόνο «ελεύθεροι», αλλά και άξιοι συνεχιστές του ένδοξου παρελθόντος της ένδοξης ελληνικής ιστορίας. Έτσι, κινητοποιεί τους άνδρες του για την εκπλήρωση του «κοινού ονείρου», να αντικρίσουν την Μακεδονία ελεύθερη. Ο Μελάς είχε μεγάλη αυτοπεποίθηση και ανδρεία. Είχε αποφασιστικότητα και στόχο σημαντικό, δηλαδή να μεταβεί στην περιοχή της Μακεδονίας με σκοπό να την ελευθερώσει για πάντα. Ο πολυπρισματικός ρόλος του ήρωα αντλεί τη δύναμή του από την εξαίρετη προσωπικότητά του, υπόδειγμα γενναιότητας, αυταπάρνησης, αλλά και οικογενειάρχη.

Δεν κατάφερε όμως να επιστρέψει στην οικογένεια του, καθώς στις 13 Οκτωβρίου του 1904, όταν εισήλθε στο χωριό Στάτιστα της περιοχής της Καστοριάς για να ξεκουραστεί, τραυματίστηκε θανάσιμα. Εκτιμάται ότι αυτό έγινε κατά τη διάρκεια εχθροπραξίας με άντρες τουρκικού αποσπάσματος που κατέφθασε στην περιοχή. Το άψυχο σώμα του κατάφερε να ενταφιάσει ο τότε μητροπολίτης Καστορίας Γερμανός Καραβαγγέλης, γνωστός ως ο «Αρχάγγελος των Κορεστίων», μια ακόμα ηγετική φυσιογνωμία του Μακεδονικού Αγώνα. Ως γνωστόν η εκκλησία και ο κλήρος συνέβαλαν τα μέγιστα στον αγώνα. Εις μνήμη του Παύλου Μελά, το χωριό Στάτιστα μετονομάστηκε σε «Μελάς».

Καταλήγοντας, αξίζει να επισημανθεί ότι, όταν ένας ήρωας θυσιάζεται, αυτό γίνεται για το καλό της πατρίδας. Αυτός είναι και ο λόγος που η μορφή του θα παραμείνει παντοτινά χαραγμένη στην ψυχή καθεμιάς Ελληνίδας και καθενός συμπατριώτη μας που γνωρίζει βασικά κεφάλαια της Ιστορίας της Ελλάδας. Ας ο ήρωας αποτελέσει έμπνευση για τις νεότερες γενεές.

Αιωνία η Μνήμη σου Παύλε Μελά!

 *Ιδρυτής και αρχισυντάκτης του GreekHumans

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024