26/04/2024

Τι πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα  από το ουκρανικό πεδίο

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

 

Τι πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα  από το ουκρανικό πεδίο όπου οι μάχες είναι σε εξέλιξη:

1.Οι πόλεμοι όπως αρκετές φορές αναφέρω στο Geopolitics and Daily News έχουν αλλάξει. Ουδείς ενδιαφέρεται για βουνά, λαγκάδια, κοιλάδες και περάσματα γεφυρών. Ειδικά οι τελευταίες καταστράφηκαν για να γίνουν ξανά από αλλού με μηχανικά τμήματα σε χρόνο dt. Όλες οι μάχες γίνονται σε αστικό περιβάλλον. Όλες. Ακόμα και τα αντιαεροπορικά μέσα πλέον εντός των πόλεων προσπαθούν για την καλύτερη προστασία και κάλυψη τους. Δυστυχώς στην Ελλάδα επιμένουμε σε μάχες ορυγμάτων στην ύπαιθρο. Εκεί που χωρίς κόστος ο αντίπαλος θα ισοπεδώσει τα πάντα σε σχέση με μια πόλη και πολίτες εντός της.

2.Οι πολίτες που έχουν εκπαιδευτεί από πριν σε όπλα και σε λειτουργικότητα ομάδας, είναι εν δυνάμει ισχυρότατο στράτευμα. Αν οι Ουκρανοί από πριν είχαν, για παράδειγμα, εκπαίδευση όπως έχουν οι Ισραηλινοί, οι Ρώσοι θα είχαν ακόμη σοβαρότερα προβλήματα.

3. Εφοδιαστική αλυσίδα. Πάντα ήταν ο εφοδιασμός ήταν ζήτημα κατά τη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων. Τώρα όμως είναι μέγιστο ζήτημα καθώς μεν η ισχύς των μέσων έχει μεγαλώσει, αλλά εξίσου έχει μειωθεί η αυτονομία τους. Φυσικοί νόμοι είναι αυτοί. Όσο δαπανάς, τόσο χρειάζεσαι. Οι ΗΠΑ το έζησαν στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και έφτιαξαν ειδικές μονάδες για αυτό.

4. Ατομικός εξοπλισμός. Στο ζήτημα του εξοπλισμού η χώρα μας χωλαίνει. Ο ατομικός εξοπλισμός δεν σε κάνει φυσικά υπέρτατο μαχητή, αλλά σε βοηθάει να μάχεσαι πιο άνετα και πιο αποτελεσματικά. Έχει σημασία να δούμε το όριο φόρτου ειδικά σε θέματα πολεμοφοδίων. Οι Ουκρανοί σταματούσαν να μάχονται διότι πολύ απλά τελείωναν οι σφαίρες τους. Με 2+1 γεμιστήρες δεν πας ούτε ως την γωνία. Και δεν θα  πιάσω καν θέματα φορέα, ιματισμού κτλ.

5. Πόλεμος της πληροφορίας. Η Ρωσία ηττήθηκε κατά κράτος στην Ουκρανία. Οι Ουκρανοί πέρασαν εικόνες και μηνύματα που ισοδυναμούν με δέκα ταξιαρχίες τεθωρακισμένων τελευταίας γενιάς. Εμφάνισαν παντού ότι ζουν με οτιδήποτε μπορούσαν. ΜΜΕ, ραδιόφωνο, ασύρματους, φυσικά κινητά και εννοείται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιήθηκαν για να τείλουν μηνύματα. Να θυμίσω πως ο Ζελένσκι δεν κράτησε ποτέ όπλο. Κράτησε ένα κινητό, έβγαζε μηνύματα από εκεί και επηρέασε και επηρεάζει έναν ολόκληρο πλανήτη. Κάποια από τα λεγόμενα του είναι όντως αληθινά, αλλά είναι τραβηγμένα κα λέγονται καθαρά για εντυπωσιασμό. Όμως η αλήθεια είναι πως έχει προκαλέσει τόσο ισχυρό πλήγμα στην Ρωσία, κάτι που δύσκολα μπορούσε να προβλέψει κάποιος πριν την έναρξη της εισβολής.  

6.Πολεμική Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό. Και τα δύο απόντα ουσιαστικά για τους Ουκρανούς, γεγονός που επιτρέπει στη Ρωσία να κάνει περίπατο ισχύ. Αυτό και μόνο αποτελεί μια ηχηρή απάντηση σε απίστετους τύπους που γκρινιάζουν για RAFALE, φρεγάτες και άλλες δαπάνες στις δυνάμεις αυτές. Το ίδιο πιστεύω ακράδαντα πως χρειάζεται και ο Στρατός Ξηράς της χώρας μας πλέον – δηλαδή να ενισχυεί σε πείσμα όσων διατείνονται ότι η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός.

7.Έγινε κατανοητό ποιοι είναι οι πρόσφυγες πολέμου. Οι γεροντότεροι και τα γυναικόπαιδα που με υπομονή περίμεναν στις ουρές να περάσουν στις γειτονικές χώρες για να σωθούν από τη φρίκη του πολέμου και όχι οι άνδρες που είχαμε δει το προηγούμενο διάστημα να πολιορκούν την Ελλάδα και να απαιτούν επιδόματα. Όπως επίσης φάνηκε πως καμία ΜΚΟ από εκείνες που είχαν δραστηριοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα στα ελληνικά νησιά με στόχο την αλλοίωση του πληθυσμού, δεν βρέθηκε ως αρωγός των ουκρανών προσφύγων στην Ευρώπη.

Τελευταίο κρατώ πως σ΄ έναν πόλεμο ποτέ δεν μπορείς να προδικάσεις το αποτέλεσμα. Αντικειμενικά ίσως η Ρωσία επικρατήσει. Αλλά δεν ήταν και δεν είναι περίπατος η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Θα είναι μια τρομακτικά οδυνηρή πύρρειος νίκη, ενώ συνάμα η Ρωσία θα το φέρει ως στίγμα πλέον σε κάθε συμμετοχή της σε  θεσμικά όργανα του παγκόσμιου χάρτη.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024