27/04/2024

Πώς βλέπουν οι Κινέζοι τη Ρωσία

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

Η αντίληψη για τη Ρωσία μεταξύ των Κινέζων πολιτών έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Η Ρωσία είναι η χώρα για την οποία οι Κινέζοι αισθάνονται πιο θετικά, σύμφωνα με την έκθεση έρευνας με τίτλο: “Chinese views of the world at the time of the Russia-Ukraine war”.

 

«Πρόκειται για μια μοναδική έρευνα που δίνει ευρείες και λεπτομερείς γνώσεις για τη στάση των Κινέζων σε μια κρίσιμη στιγμή στις διεθνείς σχέσεις, αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», δήλωσε ο  Dr Richard Q. Turcsányi, Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Παλάτσκο της Τσεχίας και διευθυντής του Ινστιτούτου CIEAS, για λογαριασμό του οποίου έγινε  έρευνα. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το κινεζικό κοινό δεν ενοχλήθηκε από τις ρωσικές κινήσεις και στην πραγματικότητα φαίνεται να υποστηρίζει τη Ρωσία στον πόλεμο», πρόσθεσε ο Turcsányi.

 

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών διεξήγαγε μια διαδικτυακή έρευνα με περισσότερους από 3.000 Κινέζους τον Μάρτιο του 2022. Η έκθεση δημοσιεύθηκε σε συνεργασία με το Κεντρικό Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ασιατικών Σπουδών (CEIAS) και παρουσιάζει τα αποτελέσματα, σε σχέση με τη στάση της Κίνας απέναντι στη Ρωσία, τις ΗΠΑ και τις διεθνείς υποθέσεις. Τα ευρήματα δείχνουν ότι το κινεζικό κοινό υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό τη Ρωσία στον πόλεμο της στην Ουκρανία, ενώ οι απόψεις για τις ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί σημαντικά.

 

Από τις 25 χώρες για τις οποίες ρωτήθηκαν οι Κινέζοι που συμμετείχαν στην έρευνα, η Ρωσία ήταν η χώρα με τη μεγαλύτερη θετική αντίληψη, ενώ οι ΗΠΑ ήταν η χώρα με την πιο αρνητική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούνταν από τους Κινέζους ως ένα προηγμένο και ισχυρό κράτος, αλλά εχθρικό προς την Κίνα, αναξιόπιστο και με τάση να αναμειγνύεται στις υποθέσεις άλλων χωρών. Αντίθετα, η Ρωσία θεωρείται ξεκάθαρα φιλική χώρα. Στο  πρόσωπο του σημερινού Ρώσου ηγέτη, οι Κινέζοι βλέπουν έναν ισχυρό κυβερνήτη

Άλλες χώρες με πολύ θετική αντίληψη μεταξύ των Κινέζων ερωτηθέντων ήταν το Πακιστάν, η Σιγκαπούρη, η Βόρεια Κορέα και η Γερμανία. Με τη σειρά τους,  αρνητικά αντιληπτές χώρες ήταν η Ινδία, η Ιαπωνία, το Βιετνάμ, η Νότια Κορέα και η Ουκρανία.

«Οι διμερείς σχέσεις είναι ένας σημαντικός παράγοντας που καθορίζει τη στάση των Κινέζων απέναντι στις ξένες χώρες. Η κινεζική εγχώρια προπαγάνδα φαίνεται να λειτουργεί», είπε ο Turcsányi.

Ειδικότερα, η στάση του κινεζικού λαού απέναντι στη Ρωσία και τις ΗΠΑ μεταβάλλεται από ζητήματα κυβερνητικής πολιτικής σε ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα και προσδοκίες. Οι Κινέζοι ερωτηθέντες θεωρούν τη Ρωσία ως τη μόνη μεγάλη δύναμη που βρίσκεται δίπλα στην Κίνα, ενώ οι εξωτερικές πολιτικές των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ιαπωνίας και της Ινδίας αντιμετωπίζονται αρνητικά.

Ταυτόχρονα, «οι τεταμένες διπλωματικές σχέσεις δεν έχουν βλάψει σημαντικά τον θαυμασμό του κινεζικού κοινού για τον αμερικανικό πολιτισμό και η πλειοψηφία των Κινέζων εξακολουθεί να θεωρεί τις ΗΠΑ πολιτιστικά ελκυστικές. Δεν βρισκόμαστε ακόμη σε έναν ολοκληρωμένο Ψυχρό Πόλεμο», δήλωσε ο Tao Wang,  Συνεργάτης στο Ινστιτούτο Κίνας του Μάντσεστερ και συν-συγγραφέας της έκθεσης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, οι Κινέζοι αντιμετωπίζουν τη Ρωσία ευνοικότερα από τις υπόλοιπες χώρες στον κόσμο:

Tο 82% των Κινέζων πιστεύει ότι η Ρωσία έχει ισχυρή επιρροή στην Κίνα, το 79% των Κινέζων πιστεύει ότι η επιρροή της Ρωσίας είναι θετική

Το 79% των Κινέζων πιστεύει ότι η στάση τους απέναντι στη Ρωσία έχει βελτιωθεί τα τελευταία 3 χρόνια. Την ίδια στιγμή, το 59% των Κινέζων έχει χειρότερη στάση απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 79% των Κινέζων θεωρεί τη Ρωσία σημαντική χώρα για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας

Το 74% των Κινέζων είναι υπέρ της φιλίας με τη Ρωσία και το 61% είναι υπέρ μιας πιο σκληρής πολιτικής έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών

Το 71% των Κινέζων θεωρεί τη Ρωσία την πιο ελκυστική χώρα για αυτούς από άποψη πολιτισμού

Το 58% των Κινέζων θεωρούν τη Ρωσία ως πιο επιθυμητή χώρα για τουρισμό

Το 52% των Κινέζων θεωρούν τη Ρωσία ως την πιο προτιμώμενη χώρα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ολόκληρη την έρευνα μπορείτε να τη δείτε ΕΔΩ

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024