26/04/2024

Διστακτική η Μόσχα για την τουρκική εισβολή στη Συρία

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 


Καμία πρόοδος στη συνάντηση Λαβρόφ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα για το ζήτημα της επισιτιστικής κρίσης και για την τουρκική επέμβαση στη Συρία, όπως φαίνεται όχι μόνο από τις δηλώσεις των δυο πολιτικών αλλά και από τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σύμφωνα με ρωσικά και τουρκικά ΜΜΕ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ δήλωσε: «Δίνουμε σημασία στις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας στη Συρία και εργαζόμαστε από κοινού για την απέλαση των τρομοκρατών.»

Και συνέχισε: «Λαμβάνουμε υπόψη την ευαισθησία της Τουρκίας σε απειλές από ξένες δυνάμεις στα σύνορά της. Οι ΗΠΑ τροφοδοτούν παράνομα ορισμένους οργανισμούς εδώ. Το καταλαβαίνουμε γιατί οι εξωτερικές δυνάμεις έχουν κάνει το ίδιο στα σύνορά μας.»

Από την πλευρά της, η Τουρκία αναμένει ότι η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εκπληρώσουν τις συμφωνίες που είχαν συναφθεί νωρίτερα με την Άγκυρα για να καθαρίσουν τη Συρία από τους τρομοκράτες. Αυτό, τουλάχιστον, δήλωσε την ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Σεργκέι Λαβρόφ.

«Είμαστε υπέρ της συνέχισης του έργου της διαδικασίας της Αστάνα για τη Συρία. Θεωρούμε απαραίτητο να απελευθερώσουμε τον κουρδικό πληθυσμό από τους τρομοκράτες που είναι παρόντες στο βόρειο τμήμα της χώρας. Οι δυτικές χώρες, κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζουν αυτούς τους τρομοκράτες στοιχεία στη βόρεια Συρία. Αναμένουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία θα εκπληρώσουν τις συμφωνίες για την εκκαθάριση αυτών των περιοχών από τρομοκράτες», είπε. Φυσικά όλοι γνωρίζουν πως όταν η Τουρκία μιλάει για απελευθέρωση από τρομοκράτες εννοεί να αιματοκύλισει τους κουρδικούς πληθυσμούς της περιοχής και να δημιουργήσει τετελεσμένα χρησιμοποιώντας τις ζώνες ασφαλείας που ισχυρίζεται ότι φτιάχνει ως buffer zone όπου θα εγκαταστήσει Τουρκόφωνους και Τουρκμένους. 

Το Κρεμλίνο έκλεισε μεν το μάτι στην Άγκυρα για το ζήτημα της Συρίας, αλλά με διπλωματικό τρόπο θέλησε να την αποτρέψει να κάνει κάποια κίνηση που θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή της Συρίας, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουμε εξελίξεις που χαροποιούν τόσο τον Άσαντ όσο και τη Μόσχα.

Διότι η είδηση που μεταδόθηκε από την τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak, πριν από δυο μέρες πως η σημαία της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας υψώθηκε στο Τελ Ριφάατ είναι δείγμα της συμφωνίας των Κούρδων με τη συριακή κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) ότι είναι έτοιμες να συντονιστούν με την κυβέρνηση της Δαμασκού για να αποτρέψουν οποιαδήποτε πιθανή τουρκική επίθεση και να προστατεύσουν τα συριακά εδάφη είναι αυτό που η Μόσχα πάντα ήθελε να ακούσει.

 

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και ο Συριακός Στρατός είχαν συνάντηση όπου επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την τουρκική επιχείρηση στη Συρία εφόσον πραγματοποιηθεί

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή τη φορά οι Κούρδοι υποσχέθηκαν στη συριακή κυβέρνηση ή/και στη Ρωσία βοήθεια για τον περιορισμό της Τουρκίας. Προφανώς αυτή η αλλαγή στάσης έχει να κάνει με την αποχώρηση των ΗΠΑ το 2019.

Παρά την φαινομενική ηρεμία της Μόσχας στις αρχές Ιουνίου, ο αναπληρωτής επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου για τη Συμφιλίωση των Αντιμαχόμενων Μερών στη Συρία, Αντιναύαρχος Όλεγκ Ζουράβλεφ δήλωσε: «Στο φόντο των δηλώσεων της τουρκικής ηγεσίας για την έναρξη μιας νέας στρατιωτικής επιχείρησης στο βόρειο τμήμα της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας στη ζώνη αποκλιμάκωσης της Ιντλίμπ, έχει σημειωθεί αύξηση των δραστηριοτήτων παράνομων ένοπλων ομάδων με στόχο την επιδείνωση της κατάστασης».

Αξιοσημείωτο πως μερικές  ημέρες νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο RT Arabic, ο Σεργκέι Λαβρόφ ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα δεν είχε δει πρόσφατα «προκλήσεις από το εσωτερικό του Ιντλίμπ κατά των θέσεων του συριακού στρατού και των βάσεων μας στη Συρία». Έτσι, τα λόγια του αντιναυάρχου Ζουράβλεφ μπορούν να ληφθούν ως υπενθύμιση προς την τουρκική πλευρά: πριν κατηγορήσετε τη Μόσχα ότι δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της για τους Κούρδους, ασχοληθείτε με το Ιντλίμπ.

Τόσο η τουρκική ηγεσία όσο και ο Ερντογάν είχαν ποντάρει πολλά στη στρατιωτική επέμβαση, όπως ονομάζουν την εισβολή στη Συρία την οποία ήθελαν να παρουσιάσουν ως επιτυχία στο εσωτερικό της χώρας την ώρα που η οικονομική κρίση χτυπά αλύπητα το μέσο Τούρκο πολίτη.

Στον αντίποδα ας μην μας εκπλήξει αν κλιμακωθεί η ένταση της τουρκικής πλευράς εναντίον της Ελλάδας, ως αντιστάθμισμα της αδυναμίας του Ερντογάν να πάρει πράσινο φως για να επέμβει στη Συρία.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024