26/04/2024

Σεπτέμβριος 2012: Η επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη

The U.S. Consulate in Benghazi is seen in flames during a protest by an armed group said to have been protesting a film being produced in the United States in this September 11, 2012 file photo. Ahmed Abu Khatallah, a key suspect in the 2012 attack on the U.S. diplomatic compound in Benghazi, Libya, is being held on a U.S. ship following his capture over the weekend by U.S. special operations forces, a U.S. official said on June 17, 2014. The official, speaking on condition of anonymity, said the suspect was apprehended on the outskirts of Benghazi in a secret operation. He will be brought to the United States, the official added. REUTERS/Esam Al-Fetori/Files (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

 

Η επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη το 2012 αποτελεί ίσως την  πιο μαύρη σελίδα της προεδρίας  του Μπαράκ Ομπάμα στις ΗΠΑ. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν παίξει το 2011 καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι όπως και όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ.

Το 2012 διορίζεται πρέσβης των ΗΠΑ στη Λιβύη ο πολύ έμπειρος διπλωμάτης Κρις Στίβενς. Οι ΗΠΑ είχαν  τρεις  (διπλωματικές) παρουσίες  τότε στη Λιβύη,  κάτι που δείχνει πόση σημασία που έδιναν σε αυτή τη χώρα.

1) Την αμερικανική πρεσβεία στην Τρίπολη

2) Το αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη

3) Και μια βάση της CIA στη Βεγγάζη

Οι αποστολές αυτές  είχαν ελάχιστα μέτρα ασφαλείας. Ο πρόεδρος Ομπάμα,  αλλά και η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, πίστευαν ότι αν είχαν οργανωμένα μέτρα ασφαλείας στο προξενείο και την  πρεσβεία ( πεζοναύτες, τεθωρακισμένα οχήματα κλπ) πιθανώς αυτό θα προκαλούσε  επεισόδια, κυρίως λόγω αντίδρασης του ντόπιου πληθυσμού. Και τότε  οι ΗΠΑ, αναγκαστικά,  θα έμπαιναν σε  χερσαίο πόλεμο,  κάτι που κάνεις δεν ήθελε. Τη βάση της CIA φρουρούσα 6 πρώην καταδρομείς του αμερικανικού στρατού του αμερικανικού ναυτικού και των πεζοναυτών, η λεγόμενη ομάδα GRS. Αρχηγός τους ήταν ο Ταϊρόν Γούντς ( με το παρατσούκλι Ρον ), βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν έχοντας πάρει μέρος σε πάνω από 20 πολεμικές επιχειρήσεις.

H αποστολή του κλιμακίου  της CIA ήταν η αγορά όπλων από ένοπλες ομάδες,  οι οποίες λεηλατούσαν σε καθημερινή βάση το οπλοστάσιο του στρατού του Μουαμάρ Καντάφι και στη συνέχεια η καταστροφή τους. Το  Φεβρουάριο του 2012 ανέλαβε πρέσβης των ΗΠΑ  ο διπλωμάτης Κρις Στίβενς, ενώ  τον Αύγουστο του ίδιου έτους  η κατάσταση στη χώρα άρχισε να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο με τις πολεμικές επιχειρήσεις να ξεκινάνε και πάλι. Παρόλα αυτά, ο Στίβενς  δεν επέτρεψε την εκκένωση των χώρων και  ην απομάκρυνση του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2012 ο μουσουλμανικός κόσμος ξεσηκώνεται, καθώς στις ΗΠΑ κυκλοφορεί ένα βίντεο που προσβάλλει με έντονο τρόπο το Μωάμεθ. Πρόκειται για την ταινία “Η αθωότητα των Μουσουλμάνων”  (Innocence of Muslims) 14 λεπτών η οποία πρόσβαλλε βάναυσα τον ηγέτη τους.

Έτσι, στις 21:40 το βράδυ,  40 μαχητές της Αλ Κάιντα επιτίθενται στο αμερικανικό προξενείο. Η διπλωματική ασφάλεια διασκορπίζεται  και ο Σκότ Γούικλαντ (προσωπικός φρουρός του πρέσβη) φυγαδεύει τον  Κρις Στίβενς και τον τεχνικό υπολογιστών  Σον Σμίθ  στον ασφαλή χώρο εντός  του προξενείου. Εν τούτοις, οι τρομοκράτες της Αλ Σαρί  (παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Λιβύη) εισέβαλαν στο προξενείο και έφτασαν  έξω από το καταφύγιο του πρέσβη. Εκεί, θα βάλουν στην είσοδο βενζίνη, την οποία στη συνέχεια θα πυροδοτήσουν.  Ο  πυκνός καπνός κάνει την ατμόσφαιρα αφόρητη. Την ίδια στιγμή,  η ομάδα  GRS  τέθηκε σε απόλυτη ετοιμότητα.  Ο Κρις Παρόντο, το πιο προβεβλημένο μέλος της ομάδας κατηγορεί σήμερα τη διοίκηση της CIA  στη Βεγγάζη ότι ήταν ανίκανη να διαχειριστεί την  κατάσταση. Οι Αμερικανοί έφτασαν μισή ώρα μετά την επίθεση. Η ομάδα GRS πολέμησε με απίστευτη γενναιότητα και κατάφερε να σώσει τους 5 φρουρούς του Κρις Στίβενς. Οι φρουροί του Αμερικανού πρέσβη έφυγαν από το προξενείο, ενώ την ίδια στιγμή οι μάχες συνεχίζονταν . Στη διαδρομή έπεσαν σε ενέδρα μαχητών της Αλ Κάιντα, όπου με πολλές δυσκολίες κατάφεραν να φτάσουν στη βάση της CIA. Λίγο αργότερα επιστρέφει στη βάση της CIA και η GRS  ( η ώρα είναι 23:00 το βράδυ)  και  τότε όλοι ετοιμάστηκαν για την επερχόμενη επίθεση κατά της βάσης της CIA. Στις 24:00 τα μεσάνυχτα ο Γκλεν Ντοχέρτι, πρώην βατραχάνθρωπος των Navy Seals που βρισκόταν την ώρα την επίθεσης  στην αμερικανική πρεσβεία στην  Τρίπολη,  φτάνει στο αεροδρόμιο της Λιβυκής πρωτεύουσας . Λίγη ώρα μετά ξεκινάει η πολιορκία της βάσης της CIA από την Αλ Κάιντα . Οι Αμερικανοί καταδρομείς απέκρουσαν 2 επιθέσεις  προκαλώντας  σημαντικές  απώλειες στην Αλ Κάιντα. Στις 03: 00 το πρωί γίνονται γνωστά τα τραγικά νέα: ο πρέσβης Κρις Στίβενς, αν και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από ομάδα Λίβυων, δεν μπόρεσε να σωθεί και κατέληξε, λόγω του κανπού που είχε εισπνεύσει κατά το προηγούμενο διάστημα.

Στις 06:00 το πρωί φτάνει η ομάδα του Γκλεν Ντοχέρτι στη βάση της CIA. Λίγο αργότερα οι Λίβυοι τρομοκράτες επιτίθενται με όλμους. Από την επίθεση σκοτώνονται οι βατραχάνθρωποι Γκλεν Ντοχέρτι , και Ταϊρόν Γούντς , ενώ τραυματίζεται ο δεύτερος φρουρός του Κρις Στίβενς, Ντείβιντ Άμπεν. Οι άντρες της ομάδας Δ σπεύδουν στην  κορυφή του κτιρίου. Στις 07:30 η ώρα φτάνει ο νόμιμος λιβυκός στρατός,  ο οποίος βοηθά στην ασφαλή απομάκρυνση  των Αμερικανών  διπλωματών και στρατιωτικών, οι οποίοι μεταφέρονται στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης . Οι διπλωμάτες θα φύγουν άμεσα. Η ομάδα GRS θα αποχωρήσει με λιβυκό αεροσκάφος, αφού πάρει στα χέρια της σωρό του πρέσβη. Ήταν ο τραγικός επίλογος μια εκ των πιο μαύρων σελίδων στην ιστορία των ΗΠΑ, μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.



 

Ο πρόεδρος Ομπάμα έκανε λόγο για μια φρικτή επίθεση και υποσχέθηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να έρθουν οι ένοχοι στη δικαιοσύνη. Στις  14  Ιουνίου του 2014, η ομάδα Δ συλλαμβάνει ένα εκ των πρωτεργατών  των επιθέσεων στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη, τον  Αμπού Αλ Χατάλα. Στις 14 Οκτωβρίου η αμερικανική δικαιοσύνη απήγγειλε 17 κατηγορίες στον Χατάλα μεταξύ των οποίων και η δολοφονία διεθνώς προστατευόμενου ανθρώπου, και 3 αμερικανών αξιωματικών. Ο ίδιος αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση του με την Αλ Κάιντα,  ωστόσο παραδέχεται ότι είχε εκφράσει  το  θαυμασμό του για αυτήν. Ο ίδιος, έξη   μέρες μετά ενώπιο του δικαστηρίου θα δηλώσει αθώος,  με τους δικηγόρους του να καταγγέλλουν ότι παραβιάστηκαν βασικά δικαιώματα του.

Ο επίλογος στην υπόθεση γράφτηκε το 2018 με τη καταδίκη του Αλ Χατάλα σε 22 χρόνια κάθειρξη για οργάνωση της επίθεσης και συμμετοχή σε αυτήν.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024