27/04/2024

Κίνα: Ανατροπές στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος;

 

Φήμες για συνομωσία μελών του ΚΚΚ εναντίον του Σι Τζίνπινγκ

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Μη επαληθευμένες ειδήσεις σχετικά με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ έχουν κατακλύσει το χώρο του διαδικτύου, καθώς τα τελευταία εικοσιτετράωρα δημοσιεύτηκαν αναφορές ότι ο Κινέζος πρόεδρος βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA), όπως ονομάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κίνας.

Πιο συγκεκριμένα, διάφορες αναρτήσεις στο twitter θέλουν τον Τζινπίνγκ να έχει τεθεί υπό την επιτήρηση του PLA, ενώ τα μέσα ενημέρωσης της χώρας δεν έχουν ακόμη προβεί σε κάποια επίσημη ανακοίνωση. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι συγκεκριμένες φήμες λαμβάνουν χώρα τρεις, μόλις, εβδομάδες πριν από το συνέδριο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος που πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια, στο οποίο ο Σι αναμενόταν να προχωρήσει σε μια τρίτη θητεία ως ηγέτης της Κίνας, κάτι που δεν έχει συμβεί με άλλον πολιτικό στο παρελθόν.

Η είδηση του περιορισμού του Τζινπίνγκ, επίσης, έρχεται μια ημέρα αφότου ένας πρώην αξιωματούχος της Κίνας καταδικάστηκε για δωροδοκία. Επρόκειτο για τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης της Κίνας, Φου Ζενγκχουά ο οποίος είχε χαρακτηριστεί ως «άπιστος» απέναντι στον Κινέζο πρόεδρο.

Οι περίεργες αναρτήσεις στο διαδίκτυο

Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου σχεδόν το 60% των πτήσεων σε όλη την Κίνα ακυρώθηκαν, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Δεν υπήρξε κάποια επίσημη εξήγηση, ενώ προβληματισμό προκάλεσε και το γεγονός ότι όλα τα εισιτήρια από τον σιδηρόδρομο υψηλής ταχύτητας του Πεκίνου αναστάλλησαν και ο σιδηρόδρομος διέκοψε την κυκλοφορία του.

Όπως έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter ο Κινέζος δημοσιογράφος και ερευνητής Zhao Lanjian, ο οποίος πλέον έχει εγκαταλείψει την Κίνα από τον Ιούλιο και ζει στις ΗΠΑ: «Αυτή η μαζική ακύρωση πτήσεων πρέπει να είναι στρατιωτική οδηγία. Η αρχή ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας αποφασίζεται από τον κινεζικό στρατό, ο οποίος με τη σειρά του δίνει οδηγίες στη διοίκηση της πολιτικής αεροπορίας. Ο εναέριος χώρος έχει παραμεριστεί έτσι ώστε τα στρατιωτικά αεροσκάφη να μπορούν να πετούν κατά βούληση. Αυτό είναι στρατιωτικός σχεδιασμός, ή τουλάχιστον με στρατιωτική προετοιμασία».

Στη συνέχεια η γνωστή Κινέζα συγγραφέας και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Jennifer Zeng δημοσίευσε ένα βίντεο στο twitter υποστηρίζοντας ότι o στρατός της Κίνας κινείται προς το Πεκίνο. Συγκεκριμένα η Zeng έγραψε: «Στρατιωτικά οχήματα κατευθύνονται προς το Πεκίνο στις 22 Σεπτεμβρίου. Ξεκινώντας από την κομητεία Χουανλάι κοντά στο Πεκίνο και καταλήγοντας στην πόλη Zhangjiakou της επαρχίας Χεμπέι, ολόκληρη η πομπή μήκους 80 χλμ. Εν τω μεταξύ, οι φήμες λένε ότι ο Τζινπίνγκ ήταν υπό σύλληψη αφού ηλικιωμένοι του κόμματος τον απομάκρυναν από τον επικεφαλής του PLA».

 

Ο Κινέζος συγγραφέας Γκόρντον Τσανγκ, που και αυτός κατοικεί στις ΗΠΑ, μοιράστηκε επίσης το ίδιο βίντεο γράφοντας: «Αυτό το βίντεο με στρατιωτικά οχήματα που κινούνται προς το Πεκίνο έρχεται αμέσως μετά την ακινητοποίηση του 59% των πτήσεων στη χώρα και τις φυλακίσεις ανώτερων αξιωματούχοι. Υπάρχει πολύς καπνός, που σημαίνει ότι υπάρχει φωτιά κάπου μέσα στο Κουμουνιστικό Κόμμα. Η Κίνα είναι ασταθής».

 

 

Στο μεταξύ, το όνομα του στρατηγού του PLA,  Li Qiaoming έχει εμφανιστεί ανάμεσα στην πολιτική κλίκα με πολυάριθμες αναφορές πως αυτός θα είναι ο διάδοχος του Τζινπίνγκ.

Ο πρώην βουλευτής Σουμπραμάνιαν Σουάμι έγραψε στο twitter: «Νέα φήμη που πρέπει να εξεταστεί: Είναι ο Σι Τζινγκπίνγκ σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Πεκίνο; Όταν ο Σι βρισκόταν πρόσφατα στη Σαμαρκάνδη, οι ηγέτες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος υποτίθεται ότι είχαν αφαιρέσει τον Σι από την αρχηγία του στρατού του Κόμματος. Στη συνέχεια ακολούθησε κατ’ οίκον περιορισμός. Έτσι ξεκινούν οι φήμες».

 

Σύμφωνα με ανάρτηση του News Highland Vision στο twitter, ο πρώην πρόεδρος της Κίνας, Χου Τζιντάο και ο πρώην πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο, όσο ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ απουσίαζε για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού της Σαγκάης, ήρθαν σε επικοινωνία με τον Σονγκ Πινγκ. Ο Πινγκ ο οποίος πλέον έφτασε τα 105 έτη, είναι συνταξιούχος υψηλόβαθμος πολιτικός. Ήταν μέλος της μόνιμης επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο ουσιαστικά κυβερνά την Κίνα. Καθώς είναι το μόνο εν ζωή μέλος της Δεύτερης Γενιάς της Κινεζικής Ηγεσίας, θεωρείται μέντορας όλων των σημερινών μελών του ΚΚΚ και σαφώς με τα λεγόμενά του μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις τους.

 

Ο Σι Τζινπίνγκ και ο στρατηγός Li Qiaoming

 

Ανατροπή στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος;

Όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην Κίνα θυμίζουν  την ανατροπή Χρουστόφ από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης τον Οκτώβριο του 1964, όταν με πρωτεργάτες τους Μπρέζνιεφ και Ποντγκόρνι, ο σοβιετικός ηγέτης εκκλήθη εσπευσμένα από τις διακοπές του στη Μαύρη Θάλασσα και βρέθηκε αντιμέτωπος με δριμεία κριτική προς το πρόσωπό του, αναγκαζόμενος να αποχωρήσει από την ηγεσία. Προηγουμένως, ο  Μπρέζνιεφ είχε φροντίσει να εξσφαλίσει την μη επέμβαση του Κόκκινου Στρατού και τη στήριξη της KGB.

Στη Κίνα λοιπόν τις τελευταίες δυο εβδομάδες πολιτικές συναντήσεις πραγματοποιούνται και παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα στις επαφές μεταξύ των μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ανεπιβεβαίωτες πηγές υποστηρίζουν ότι ο Σι Τζινπίνγκ δεν έχει αλληλεπιδράσει πρόσφατα  με τα υψηλότερα στελέχη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Εθεάθη επίσης να ταξιδεύει στο εξωτερικό για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, όταν παρευρέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της SCO στο Ουζμπεκιστάν πριν από μερικές ημέρες. Το ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, για το οποίο η Σαουδική Αραβία είχε κάνει εκτεταμένες προετοιμασίες, αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή, γεγονός που προκάλεσε έκπληξη.

Επίσης, ο Κινέζος ηγέτης δεν συμμετείχε ενεργά στη Σύνοδο του Οργανισμού της Σαγκάης αν και η Κίνα υπήρξς ένα από τα ιδρυτικά μέλη του SCO. Προβληματισμό προκάλεσε το γεγονός ότι ο Σι δεν μίλησε στα εγκαίνια της Συνόδου και αρνήθηκε  να πάει με τον Πούτιν για δείπνο. Αργότερα, μάλιστα, ανακαλύφθηκε ότι ο Σι Τζινπίνγκ είχε μόλις φύγει για το Πεκίνο όταν ολοκληρώθηκε επίσημα η συνεδρίαση της SCO. Λέγεται ότι ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας του καθώς και για τις κινήσεις τις οποίες φαινόταν πως έκανε ο πρώην  πρόεδρος της Κίνας, Χου Τζιντάο, ο οποίος εκτιμάται ότι ελέγχει την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, όσο ο Κινέζος πρόεδρος  ήταν έξω στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, ο πρώην πρόεδρος της Κίνας, Χου Τζιντάο και ο πρώην πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Τζιαμπά συνάντησαν τον πρώην πολιτικό και μέντορα Σονγκ Πινγκ και τον έπεισαν να στραφεί εναντίον του Σι Τζινπίνγκ. Επίσης οι τρεις άνδρες ανέκτησαν τον έλεγχο του Κεντρικού Γραφείου Φρουράς (CGB). Για όσους δεν γνωρίζουν, ο σκοπός του CGB είναι να παρέχει στενή προστασία προσωπικού στα μέλη της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου και σε άλλους ηγέτες του ΚΚΚ. Η επιτροπή είναι επίσης υπεύθυνη για την προστασία του Κινέζου προέδρου.

Καθώς ο Χου και ο Γουέν ανέλαβαν τον έλεγχο της CGB, οι πληροφορίες μεταφέρθηκαν  στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής στο Πεκίνο. Τα αρχικά μέλη της μόνιμης επιτροπής κατάργησαν τη στρατιωτική εξουσία του Σι η οποία περνάει στα χέρια του στρατηγού του PLA, Li Qiaoming. O στρατηγός ήταν εκείνος που φέρεται να έδωσε εντολή να μετακινηθεί η στρατιωτική πομπή 80 χιλιομέτρων προς το Πεκίνο προκειμένου να το μετατρέψει σε στρατιωτικό φρούριο.

Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου συνεδρίασε η Στρατιωτική Επιτροπή για θέματα εθνικής άμυνας και από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση απείχε ο Κινέζος πρόεδρος απείχε, ενώ παρών ήταν ο Σονγκ Πινγκ. Επίσης, υπήρξε και μια άλλη συνάντηση, μια ημέρα νωρίτερα,  αυτή το φορά στο Xiaoping Memory Hall όπου πάλι ήταν παρών ο Σονγκ Πινγκ και καταφέρθηκε εναντίον του Σι. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΚΚΚ πρέπει να δώσει σε αυτό την ύψιστη προτεραιότητα για χάρη του έθνους. Σ΄αυτή τη συνάντηση ήταν παρόντες όλα τα μέλη του ΚΚΚ εκτός από τον Σι και τον υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι.

Το πιο ύποπτο γεγονός είναι η ξαφνική επίσκεψη του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι προκειμένου να συναντηθεί με τον Χένρι Κίσινγκερ. Στις 21 Σεπτεμβρίου, όταν ο Σονγκ Πινγκ εξοργιζόταν κατά του Σι Τζινπίνγκ, ο Γουάνγκ Γι συναντήθηκε με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Μάλιστα ο Κινέζος ΥΠΕΞ συνεχάρη τον Κίσινγκερ για τα επερχόμενα 100α γενέθλιά του, αποκαλώντας τον παλιό και καλό φίλο του κινεζικού λαού. Ο Κίσινγκερ είναι κοντά στα παλαιά μέλη του ΚΚΚ και έκανε ιστορικές συνεισφορές στη δημιουργία και ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή η ξαφνική συνάντηση δεν εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον πραγματικό σκοπό της;

Προς το παρόν ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα τί ακριβώς συμβαίνει στη Κίνα. Σίγουρα όλα θα ξεκαθαρίσουν στην Έβδομη Ολομέλεια της 19ης Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα πραγματοποιηθεί 9 με 12 Οκτωβρίου στο Πεκίνο.

 

Διαβάστε επίσης στη συνδρομητική πλατφόρμα του Geopolitics: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Σι Τζινπίνγκ 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024