26/04/2024

Καθημερινό σημείωμα: Οι ειδήσεις με μια ματιά (8/11)

 

Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι ενδέχεται να έχουν συνομιλίες «στο εγγύς μέλλον» για την επανέναρξη των επιθεωρήσεων στο πλαίσιο της Συνθήκης New START για τη μείωση των πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, φέρεται να είχε ήδη συνομιλίες με βοηθούς του Ρώσου προέδρου με στόχο τη μείωση του κινδύνου πυρηνικής ανταλλαγής στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα και η Μόσχα κατέληξαν σε συμφωνία για το θέμα των πληρωμών σε εθνικά νομίσματα, συμπεριλαμβανομένων των αγορών ενέργειας. Η Τουρκία έχει ήδη αρχίσει να πραγματοποιεί μερικές πληρωμές για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια, με τη διαδικασία να αναμένεται να επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες. Για τη Μόσχα, οι κυρώσεις έχουν καταστήσει όλο και πιο δύσκολη τη συναλλαγή με τους εμπορικούς της εταίρους σε δυτικά νομίσματα.

Η Ινδία θα συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο επειδή είναι προς το συμφέρον της χώρας, δήλωσε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών μετά την συνάντηση που είχε σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, για πέμπτη φορά φέτος, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες επεκτείνουν τους εμπορικούς τους δεσμούς. Η επίσκεψή του πραγματοποιείται ενώ η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν επισκέπτεται το Νέο Δελχί αυτή την εβδομάδα, όπου θα έχει συνομιλίες με Ινδούς αξιωματούχους, στις οποίες θα συζητηθεί ενδεχομένως ένα ανώτατο όριο στη ρωσική τιμή πετρελαίου.

Σε ένα κλίμα πόλωσης, μετά τις καταγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ όπως και δεκάδων Ρεπουμπλικανών για νοθεία στις προεδρικές του 2020, οι Αμερικανοί προσέρχονται στις κάλπες. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ διαμηνύουν, τις τελευταίες ώρεςότι δεν διακρίνουν καμία αξιόπιστη απειλή με στόχο ηλεκτρονικές κάλπες ή εκλογικά μηχανήματα στη χώρα κατά τη διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτής της Wagner, παράδεχτηκε χθες πως οι Ρώσοι είχαν ανάμειξη στις αμερικάνικες εκλογές. «Είχαμε ανάμιξη (στις αμερικανικές εκλογές), έχουμε ανάμιξη και θα συνεχίσουμε να έχουμε ανάμιξη. Προσεκτικά, με ακρίβεια, χειρουργικά και με τον δικό μας τρόπο, καθώς γνωρίζουμε πώς να το κάνουμε», είπε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VKontakte από την υπηρεσία ενημέρωσης της εταιρίας του Concord.

Ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας υπέδειξε ένα νέο αμυντικό δόγμα με στόχο την προβολή ισχύος και τη διατήρηση των αντιπάλων πιο μακριά από την αυστραλιανή ηπειρωτική χώρα. Είπε ότι η Καμπέρα προσβλέπει όλο και περισσότερο στην Αμυντική Δύναμη για «να προσφέρει στη χώρα μια εντυπωσιακή προβολή, που σημαίνει την ικανότητα να κρατά έναν αντίπαλο σε κίνδυνο πολύ πιο μακριά από τις ακτές μας». Ο αρχηγός του ναυτικού της Αυστραλίας χαρακτήρισε τη στρατηγική απαραίτητη για την προστασία των θαλάσσιων εμπορικών οδών της χώρας, μια από τις βασικές γεωπολιτικές επιταγές της. Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστραλίας και της Κίνας μίλησαν τηλεφωνικά σήμερα Τρίτη για να συζητήσουν για το εμπόριο ενόψει της αναμενόμενης συνάντησης μεταξύ των ηγετών των χωρών της ομάδας G20 την επόμενη εβδομάδα.

Η Βαρσοβία σχεδιάζει να επεκτείνει τη στρατιωτική της βάση στο Powidz, η οποία φιλοξενεί τις δυνάμεις των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Πολωνό υπουργό Άμυνας. Η επέκταση θα περιλαμβάνει επιπλέον αποθήκες, υπόστεγα και ένα χώρο για αποθέματα καυσίμων. Η Βαρσοβία είπε ότι ο κύριος στόχος της διεύρυνσης είναι να ενισχύσει την ικανότητα ταχείας αντίδρασης των στρατευμάτων των ΗΠΑ και της Πολωνίας, καθώς και των δυνάμεων άλλων χωρών του ΝΑΤΟ.

Εν μέσω των πρόσφατων εκτοξεύσεων πυραύλων της Βόρειας Κορέας, ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας Χαν Ντουκ-Σου διέταξε το Υπουργείο Εσωτερικών να αξιολογήσει το αντιπυραυλικό σχέδιο εκκένωσης της χώρας και άλλα συστήματα απόκρισης έκτακτης ανάγκης. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ φέρεται να σχεδιάζει να αναπτύξει ένα αεροπλανοφόρο στη Θάλασσα της Ιαπωνίας και συντάσσει ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ελπίζει ότι θα οδηγήσει σε σκληρότερες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα.

Στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, COP27, το Καζακστάν και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας για βιώσιμες πρώτες ύλες, μπαταρίες και πράσινο υδρογόνο. Το μπλοκ αναμένει ότι η συμφωνία θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για μεγαλύτερη οικονομική και τεχνολογική συνεργασία. Οι χώρες της Κεντρικής Ασίας προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τη δεξαμενή των εταίρων και των επενδυτών τους, καθώς η Ρωσία, ιστορικά ο κύριος ευεργέτης τους, αγωνίζεται κάτω από τις δυτικές κυρώσεις.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024