09/05/2024

Καθημερινό σημείωμα: Οι ειδήσεις με μια ματιά (14/11)

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20 στο Μπαλί τη Δευτέρα. Εν μέσω εντάσεων σχετικά με την Ταϊβάν, το εμπόριο και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία να επαναφέρουν τη σχέση τους Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, είναι προς το συμφέρον και των δύο ηγετών να σταθεροποιήσουν τη ολοένα και πιο αμφιλεγόμενη σχέση τους. Ο Σι θα συναντηθεί επίσης με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανέζε, αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι οι κινεζικές απαγορεύσεις στις εισαγωγές αυστραλιανών εμπορευμάτων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσαν σύντομα να αρθούν.

Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς βρίσκεται στην Άγκυρα για συνομιλίες σχετικά με τη «διαχείριση κινδύνων» με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Ναρίσκιν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που μίλησε στο CNN. Η ρωσική εφημερίδα Kommersant ανέφερε επίσης για τις διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα, αλλά ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι δεν μπορούσε ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε. Η φθίνουσα θέση της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησής της από τη Χερσώνα, και οι επικείμενες χειμερινές καιρικές συνθήκες υποδηλώνουν ότι η Μόσχα μπορεί να έχει την τάση να διαπραγματευτεί.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα, που επιτρέπει σε ξένους υπηκόους να υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Με το διάταγμα επέφερε αλλαγές σε σχετική διάταξη που αφορά όλους όσοι υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία. Μέχρι τώρα, στον ρωσικό στρατό μπορούσαν να υπηρετήσουν μόνον υπήκοοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ οι ξένοι μόνο με σύμβαση.

Η Ρωσία σχεδιάζει να υπερδιπλασιάσει την ετήσια ποσόστωση εξαγωγών σιτηρών σε μη μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης το 2023, σε 25,5 εκατομμύρια τόνους. Η προηγούμενη ποσόστωση τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι Ρώσοι αγρότες έχουν μαζέψει πάνω από 150 εκατομμύρια τόνους σιτηρών φέτος, που σημαίνει ότι η χώρα έχει πλεόνασμα, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των τιμών των σιτηρών. Η Μόσχα είπε τον περασμένο μήνα ότι θα προμηθεύσει έως και 500.000 τόνους δωρεάν σιτηρών σε φτωχές χώρες τους επόμενους μήνες.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της G20 στο Μπαλί, η Eυρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα παράσχει βοήθεια ύψους 210 εκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τρίτες χώρες που πλήττονται από τις καταστροφικές συνέπειες της αυξανόμενης επισιτιστικής ανασφάλειας παγκοσμίως. Αυτό το νέο ποσό βοήθειας ανεβάζει τη συνολική υποστήριξη της ΕΕ για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια σε 8 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2020-2024.

Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν νέες κυρώσεις εναντίον ενός δικτύου που βοηθάει στον εφοδιασμό της Ρωσίας με στρατιωτική τεχνολογία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κυρώσεις θα στοχεύουν 14 φυσικά πρόσωπα και 28 οντότητες, συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι το μπλοκ δεν είναι έτοιμο να συζητήσει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει μεγάλη οικονομική πίεση στο Κρεμλίνο από την εισβολή του στην Ουκρανία, αλλά αρκετές χώρες έχουν ζητήσει ακόμη πιο σκληρές κυρώσεις.

Μετά την εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου Uniper, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας κρατικοποιεί τώρα και την Sefe, πρώην θυγατρική της Gazprom Germania. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, το Βερολίνο αποτρέπει τη χρεοκοπία της εταιρείας και έχει ως στόχο να εξαναγκάσει με αυτόν τον τρόπο τη Ρωσία να αποχωρήσει από την εταιρεία και η ομοσπονδία να αναλάβει το 100% των μετοχών.

Οι υπουργοί Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας συζήτησαν στρατιωτικά θέματα και υπέγραψαν σχέδιο αμυντικής συνεργασίας για το 2023 κατά τη διάρκεια συνάντησης σήμερα Δευτέρα. Εν τω μεταξύ, αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι στρατιωτικοί αξιωματούχοι από το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και την Τουρκία συζήτησαν την προστασία του πετρελαιαγωγού Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν στις στρατιωτικές ασκήσεις Eternity 2022 στην Τουρκία. Αυτό καταδεικνύει την αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ αυτών των χωρών σε αμυντικά θέματα.

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας εξέδωσαν το Σαββατοκύριακο κοινή δήλωση σχετικά με τις πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας μετά τη συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ASEAN στην Καμπότζη. Η δήλωση προειδοποίησε ότι η Πιονγκγιάνγκ «θα αντιμετωπίσει μια ισχυρή και αποφασιστική απάντηση από τη διεθνή κοινότητα» εάν πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή στο μέλλον. Οι τρεις χώρες συμφώνησαν επίσης να μοιράζονται δεδομένα προειδοποίησης πυραύλων σε πραγματικό χρόνο για να βελτιώσουν την ικανότητά τους να εντοπίζουν και να αξιολογούν την απειλή που θέτουν οι εισερχόμενοι πύραυλοι.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024