02/05/2024

Όλες οι εξελίξεις μετά το χτύπημα στην Πολωνία – Διπλωματικό θρίλερ σε εξέλιξη

*Περίπου 100 ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν χθες 15/11 τα βασικά δίκτυα της Ουκρανίας, αφήνοντας χωρίς ηλεκτρικό περισσότερα από επτά εκατομμύρια πολίτες. Αξιοσημείωτο πως οι βομβαρδισμοί ξεκίνησαν ενώ συνεδρίαζε στο Μπαλί η ομάδα των G20, όπου είχε προηγηθεί η ομιλία Ζελένσκι ( Ο Πούτιν παρά τις αρχικές πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τον προηγούμενο μήνα, δεν μετέβει τελικά στην Ινδονησία).

*Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πάτρουσεφ δήλωσε ότι τα όπλα που παρέχει η Δύση και οι ξένοι μισθοφόροι είναι στόχoι προτεραιότητας για τις ρωσικές δυνάμεις που πολεμούν στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti. Και με τον τρόπο αυτό δικαιολόγησε από την πλευρά της Ρωσίας τους χθεσινούς βομβαρδισμούς.

*Στην Μολδαβία άρχισαν να σημειώνονται διακοπές στην ηλεκτροδότηση μετά τις μαζικές πυραυλικές επιθέσεις που πραγματοποίησε η Ρωσία σε πόλεις της Ουκρανίας όπως μετέδωσαν οι ιστότοποι Agora, TCV Pridnestrovye και Sputnik Moldova.

*Δύο ρωσικοί πύραυλοι οι οποίοι θα χτυπούσαν στόχους στην Ουκρανία έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας, σε αγροτική περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.Πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι στο χωριό Πρζεβοντόφ, γύρω στις 15:40 (τοπική ώρα).

*Το πρακτορείο Associated Press μετέδωσε πληροφορίες αξιωματούχου των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο οποίος δεν κατονομάζεται, ότι η έκρηξη στην Πολωνία προκλήθηκε από ρωσικούς πυραύλους. Το Πεντάγωνο δεν επιβεβαιώνει την προέλευση των πυραύλων.

*Η Ρωσία αρνείται ότι πρόκειται για ρωσικούς πυραύλους και μιλάει για προβοκάτσια. «Πρόκειται για σκόπιμη πρόκληση για την κλιμάκωση της κατάστασης», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

*Ακολουθεί μπαράζ επαφών, συσκέψεων και τηλεφωνημάτων. Ο Πολωνός πρωθυπουργός βρίσκεται σε σύσκεψη με τους αρχηγούς των ΕΔ της χώρας του.

*Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας επιβεβαιώνει αργά τη νύχτα ότι «πύραυλος ρωσικής κατασκευής» έπληξε την επικράτεια του κράτους-μέλους του NATO, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους. «Στις 15:40 (σ.σ. τοπική ώρα· στις 16:40 ώρα Ελλάδας) στο χωριό Σεβόντοφ (…) κατέπεσε πύραυλος ρωσικής κατασκευής, σκοτώνοντας δυο πολίτες της Δημοκρατίας της Πολωνίας», τονίζεται στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Λούκατς Γιασίνα, εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ. Προστίθεται πως κλήθηκε ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να του ζητηθούν «λεπτομερείς εξηγήσεις».

*Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.Μέρος των ενόπλων δυνάμεων της Πολωνίας έχει τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

*Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο NATO διενεργούν έρευνα για την έκρηξη στην Πολωνία χθες Τρίτη που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ωστόσο οι αρχικές πληροφορίες υποδεικνύουν πως μπορεί να μην οφειλόταν σε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία, δήλωσε από το Μπαλί όπου βρίσκεται ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν.

*Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ αναφέρουν πως με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση τους, ο πύραυλος ο οποίος κατέπεσε χθες Τρίτη σε χωριό της νοτιοανατολικής Πολωνίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι ήταν αντιαεροπορικός κι εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την κατάρριψη ρωσικού εισερχόμενου πυραύλου, ανέφερε μέσω Twitter ρεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press.

*«Υπάρχει μια απόπειρα να προκληθεί άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, η οποία θα έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο»,εκτίμησε ο επικεφαλής της μόνιμης αποστολής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι.

*«Το περιστατικό με το καταγγελόμενο από την Ουκρανία “πυραυλικό πλήγμα” σε πολωνικό αγρόκτημα αποδεικνύει μόνο ένα πράγμα: διεξάγοντας υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, η Δύση πλησιάζει εγγύτερα σε παγκόσμιο πόλεμο», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμιτρι Μεντβέντεφ.

*Οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των Είκοσι (G20), οι οποίοι δήλωσαν σήμερα ότι «εκφράζουν τη λύπη τους με τους εντονότερους όρους» για την επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.Στη δήλωση, η οποία εγκρίθηκε όχι ομόφωνα αλλά κατά πλειοψηφία, αναφέρεται ότι τα περισσότερα μέλη καταδικάζουν έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία και ζητούν την «πλήρη και άνευ όρων αποχώρηση» της Ρωσίας ωστόσο, όπως επισημαίνεται στον Guardian υπήρξαν και άλλες απόψεις.

*«Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με τους συμμάχους μας για τα επόμενα βήματα», τονίζει η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε βίντεο που ανάρτησε στο Twitter επισημαίνοντας την «πλήρη στήριξη» στην Πολωνία και τη βοήθεια στην έρευνα που είναι σε εξέλιξη μετά την έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

*Τα μέλη του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν εκτάκτως σήμερα Τετάρτη, σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων, έπειτα από αίτημα της Πολωνίας, για το ζήτημα των πυραύλων .

*Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό συνομίλησαν με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να υπογραμμίσουν την ανάγκη να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για τον πύραυλο που κατέπεσε στην Πολωνία,. Tο πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει πως επρόκειτο για πύραυλο «ρωσικής κατασκευής», ωστόσο ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα τόνισε πως δεν υπάρχει καμία “αδιάσειστη απόδειξη” για το ποιος τον εκτόξευσε.

*Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να «διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση υπό τις παρούσες συνθήκες», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, η Μάο Νινγκ, στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου, αναφερόμενη στην πτώση πυραύλου στην Πολωνία.

*Η Πολωνία δεν ζήτησε την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, που προβλέπει διαβουλεύσεις για ζήτημα ανησυχίας σχετικά με την ασφάλεια ενός κράτους-μέλους, ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων νατοϊκές πηγές λίγες ώρες μετά την πληροφορία που μετέφεραν αμερικανοί αξιωματούχοι ότι ο πύραυλος που έπεσε το βράδυ της Τρίτης σε πολωνικό έδαφος ήταν ουκρανικός που είχε εκτοξευθεί για να αναχαιτίσει ρωσικό.

*Το πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία σε συνδυασμό με τον μαζικό χθεσινό βομβαρδισμό στην Ουκρανία «δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μήνυμα της Ρωσίας προς τη σύνοδο της G20», εκτίμησε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας μέσω βιντεοδιάσκεψης στους ηγέτες της Ομάδας των Είκοσι που συνεδριάζουν στο Μπαλί της Ινδονησίας. Υπάρχει «ένα τρομοκρατικό κράτος μεταξύ σας, εναντίον του οποίου πρέπει να αμυνθούμε», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη Ρωσία. «Επιμένω να μιλάω για G19 και όχι 20. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

*Στοιχεία ουκρανικών S-300 αναγνώρισαν Ρώσοι ειδικοί στα θραύσματα πυραύλων που διακρίνονταν σε φωτογραφίες από το σημείο της έκρηξης στην Πολωνία, όπως ανέφερε το πρωί της Τετάρτης το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Το υπουργείο τόνισε επίσης πως οι δηλώσεις ουκρανικών πηγών και ξένων αξιωματούχων για δήθεν «ρωσικούς πυραύλους» που έπεσαν στο πολωνικό χωριό Przewoduv αποτελούν σκόπιμη πρόκληση με στόχο την κλιμάκωση της κατάστασης.

*Ο Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε  τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ και στη G7 ότι το πλήγμα με τους δυο νεκρούς στην Πολωνία ήταν αποτέλεσμα της ουκρανικής αεράμυνας σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters

*Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας εν μέσω ανησυχιών ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται να εξαπλωθεί και στις γειτονικές χώρες.
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024