27/04/2024

Καθημερινό Σημείωμα: Οι ειδήσεις με μια ματιά (30/11)

 

Στις ΗΠΑ για επίσημη επίσκεψη ως την Παρασκευή έφτασε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα επισκεφθεί διαδοχικά την πρωτεύουσα Ουάσιγκτον και την Νέα Ορλεάνη, την αμερικανική πόλη που έχτισαν το 1718 οι Γάλλοι.Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να συζητήσουν τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού, την τιμή του φυσικού αερίου των ΗΠΑ που πωλείται στην Ευρώπη, τον ανταγωνισμό με την Κίνα και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πρεσβείες ευρωπαϊκών χωρών στην Άγκυρα έχουν ενημερωθεί για απειλές εναντίον τους, ενώ το Βελιγράδι συνέστησε στους Σέρβους να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Τουρκία υπό τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων. Σε e-mail που εστάλη προς το προσωπικό των γραφείων του διεθνούς οργανισμού στην Άγκυρα, το οποίο κοινοποιήθηκε στο Reuters, υπογραμμίζεται ιδιαίτερα ο κίνδυνος σε εμπορικά κέντρα, σταθμούς λεωφορείων και αεροδρόμια. Δεν διευκρινίζεται ποιες πρεσβείες ή ποιος οργανισμός έλαβε τη σχετική ενημέρωση από τις τουρκικές Αρχές.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τώρα νέα προχωρημένα οπλικά συστήματα στη σύγκρουση στην Ουκρανία. “Πρέπει να συνεχίσουμε τον εκσυγχρονισμό και τη δημιουργία υποσχόμενων συστημάτων με τη συνεπακόλουθη χρήση τους στην διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης”, δήλωσε ο Σεργκέι Σοϊγκού σε μια συνάντηση στρατηγών στο υπουργείο Άμυνας.

Ο ηγέτης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ο Ιρακινός Αμπού αλ-Χασάν αλ-Χασέμι αλ-Κουράσι σκοτώθηκε, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης σε ηχογραφημένο μήνυμα που ανάρτησε στο κανάλι Telegram. Η οργάνωση επέλεξε τον Αμπού αλ-Χουσέιν αλ-Χουσεϊνί αλ-Κουράσι ως διάδοχό του, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Μια ακόμη διαμαρτυρία έλαβε χώρα στο κινεζικό μεταποιητικό κέντρο της Guangzhou το βράδυ της Τρίτης. Η αστυνομία τελικά διέλυσε τους διαδηλωτές. Σήμερα, το κρατικό μέσο ενημέρωσης People’s Daily κάλεσε το κινεζικό κοινό να «χτίσει ένα φράγμα πρόληψης και ελέγχου της επιδημίας» και είπε ότι οι άνθρωποι πρέπει να φέρουν ευθύνη και να διατηρήσουν την προσοχή τους για να κερδίσουν τον πόλεμο ελέγχου της πανδημίας. Ενδεικτικά, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν ακόμη αναφέρει ρητά τις διαδηλώσεις.

Το Λάος φιλοξενεί κοινή στρατιωτική άσκηση με τη Ρωσία, με τη συμμετοχή μονάδων αρμάτων μάχης, μηχανοκίνητων τυφεκίων και μονάδων ενίσχυσης από την Ανατολική Στρατιωτική Περιοχή της Ρωσίας και τον Λαϊκό Στρατό του Λάος. Εν μέρει ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία συνεχίζει να ενισχύει τους δεσμούς στην περιοχή της Ασίας.

Η Ρωσική και η Κινεζική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησαν κοινές περιπολίες πάνω από τις θάλασσες της Ιαπωνίας και της Ανατολικής Κίνας, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ρωσικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν σε αεροδρόμιο στην Κίνα και κινεζικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στη Ρωσία. Η Νότια Κορέα κατηγόρησε ρωσικά και κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη ότι εισήλθαν στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας χωρίς προειδοποίηση, αλλά είπε ότι δεν παραβίασαν τον εναέριο χώρο της.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ και ο Πρωθυπουργός του Καζακστάν Αλίχαν Σμαίλοφ δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία στο εμπόριο, την ενέργεια και τις επενδύσεις κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης. Ο Λι είπε ότι ελπίζει ότι το Καζακστάν θα εξασφαλίσει σταθερό εφοδιασμό με φυσικό αέριο στην Κίνα και θα αυξήσει τις προμήθειες όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αυτό έρχεται αφού η Ρωσία πρότεινε μια ένωση φυσικού αερίου με το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν. Ξεχωριστά, ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Σαβκάτ Μιρζιγιάγιεφ συζήτησε ευρύτερη και βαθύτερη συνεργασία με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Ινδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν την Τρίτη κοινές ασκήσεις σε μεγάλο υψόμετρο στο Ουταραχάντ, κοντά στα αμφισβητούμενα σύνορα της Ινδίας με την Κίνα. Ινδικά στρατεύματα συμμετέχουν σε ταυτόχρονες ασκήσεις με την Αυστραλία, τη Μαλαισία και την Ινδονησία.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024