27/04/2024

Ο Ερντογάν και οι απειλές του

 

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Και μέσα σε όλο αυτό τον ορυμαγδό αποκαλύψεων του Qatar-gate, όπου πλήτεται όχι μόνο η αξιοπιστία της χώρας μας, αλλά εκτυλίσσεται ένα μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι, είχαμε και τον Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, πιστός στο αναθεωρητικό δόγμα που θέλει την Τουρκία κληρονόμο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συνέχισε τις απειλές εναντίον της χώρας μας λέγοντας χαρακτηριστικά «η Ελλάδα φοβάται τις ρουκέτες μας. Λένε ότι οι ρουκέτες TAYFUN θα χτυπήσουν την Αθήνα, θα το κάνουν, εκτός αν κάτσουν ήσυχα».

Ακολουθώντας τη ρητορική του εκφοβισμού που έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα, ο Τούρκος πρόεδρος μοιάζει να λησμονεί ότι η χώρα μας δεν είναι Συρία για να κάνει επεμβάσεις όποτε και όπως τον συμφέρει. Η χώρα δεν είναι ούτε Ουκρανία για να αναπαράγει το δόγμα των Ρώσων και να προχωρήσει σε μια στρατιωτική επιχείρηση ειδικού τύπου, όπως βαφτίζονται στην εποχή μας οι εισβολές.

Επομένως, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του νταή της περιοχής, ο Ερντογάν απευθυνόμενος στην Ελλάδα, νομίζει ότι απευθύνεται ως βοσκός στα πρόβατα που τα καθοδηγεί. «Καθίστε καλά», μας λέει ουσιαστικά «γιατί διαφορετικά θα σας σφάξω».

Ενδεχομένως να αναρωτιέστε γιατί χρησιμοποίησα αυτή την παρομοίωση η οποία μοιάζει να ξεπήδησε από άλλη εποχή. Ας εξηγήσω ευθύς αμέσως ό,τι θέλω να πω για να κατανοήσετε ποιον γείτονα έχουμε και πόσο επικίνδυνη είναι η Τουρκία για ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο ραγιάς, όπως μας αποκαλούσαν κατά τη διάρκεια της οθωμανικής σκλαβιάς,  προέρχεται από την τουρκική λέξη raya η οποία με την σειρά της προέρχεται από την αραβική raʿāyā. Ο πληθυντικός της λέξης αυτής είναι raʿiyya και σημαίνει κοπάδι/αγέλη. Το οθωμανικό κράτος είχε μια πολύ συγκεκριμένη δομή: Ο Σουλτάνος ήταν ο βοσκός, ο οποίος είχε εξουσία ζωής και θανάτου, οι αξιωματούχοι, οι γενίτσαροι και οι σπάχηδες ήταν τα σκυλιά, που τον υπηρετούσαν πιστά και φρόντιζαν να τρομάζουν το κοπάδι, το οποίο αποτελούνταν από τους ραγιάδες- υπηκόους.

Φυσικά για τον Ερντογάν πρόβατα-ραγιάδες δεν είναι μόνο οι Έλληνες, αλλά όλοι οι λαοί που είχαν πέσει στον οθωμανικό ζυγό και βρισκόταν υπό τουρκική κατοχή. Απλά οι Έλληνες είναι ο νούμερο ένα στόχος τη δεδομένη χρονική και όχι μόνο επειδή η επέμβαση στη Συρία έχει ναυαγήσει. Όπως έχω γράψει και σε παλαιότερο άρθρο μου, δυο χώρες μπορούν, λόγω του πολιτισμού και της ιστορίας τους, να απειλήσουν πραγματικά και ουσιαστικά την Τουρκία. Αυτές οι χώρες είναι η Ελλάδα και η Αρμενία.

Ενισχύοντας τη συμμαχία της με το Αζερμπαϊτζάν και βοηθώντας το στον πρόσφατο πόλεμο εναντίον της Αρμενίας, η Τουρκία έχει πατήσει το πόδι της στην περιοχή του Καυκάσου και έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην Αρμενία. Στην περίπτωση της Ελλάδας,όμως,  η κατάσταση είναι διαφορετική. Ο Ερντογάν δεν μπορεί να επιτεθεί στην Ελλάδα, όχι μόνο επειδή είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά επειδή γνωρίζει ότι η χώρα μας είναι μια ισχυρή δύναμη στην περιοχή και δεν θα διακινδύνευε ποτέ να εμπλακεί σε μια στρατιωτική αντιπαράθεση μαζί μας με αβέβαια για την Τουρκία αποτελέσματα.

Επομένως, χρησιμοποιεί άλλες πιο ύπουλες τακτικές. Από τη μια το μεταναστευτικό και τα παιχνίδια με τους δήθεν πρόσφυγες και τα δήθεν νεκρά παιδιά και από την άλλη η ρητορική εναντίον της χώρας που θυμίζει την τακτική της λάσπης στον ανεμιστήρα- ρίξε, ρίξε… κάτι θα μείνει. Οι προκλητικές δηλώσεις. που έχουν ως σκοπό να δαιμονοποιήσουν την Ελλάδα, έχουν διπλό στόχο, το διεθνές ακροατήριο όπου επιθυμεί να παρουσιάσει την χώρα μας ως απειλή για τα τουρκικά συμφέροντα και το εσωτερικό κοινό ώστε να συσπειρώσει τον Τούρκο ψηφοφόρο στο πρόσωπό του.

Όσο οδεύουμε στις τουρκικές προεδρικές εκλογές οι δηλώσεις θα πληθαίνουν, οι προβακάτσιες είναι επίφοβες και οι λαθρέμποροι από την Τουρκία που προωθούν προς τη χώρα μας μετανάστες θα δουλεύουν νυχθημερόν. Ενδεχομένως να δούμε κι άλλες επιθέσεις όπως αυτή του προηγούμενα μήνα στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες- όλως τυχαίως- θα εξιχνιαστούν μέσα σε λίγες ώρες και μετά θα βγουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι για να απαγγείλουν το γνωστό παραμύθι για τους «Κούρδους τρομοκράτες και το Λαύριο».

Σε όλα αυτά η χώρα μας μπορεί να απαντήσει συνεχίζοντας να εξοπλίζεται, να φυλάει τα σύνορά της, να μην επιτρέπει τις μεταναστευτικές ροές και να θυμίζει με κάθε τρόπο την ιστορία και τον πολιτισμό της.

 

Σημείωση: Στην κεντρική εικόνα ένας από τους λόγους που πάντα θα μας μισούν οι Τούρκοι 

 

Ο νεο-οθωμανισμός ως κληρονομιά του παν-τουρκισμού

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024