26/04/2024

10 +1 Βιβλία Γεωπολιτικής και Διεθνών Σχέσεων

Γράφει ο Άγγελος Χωριανόπουλος
Αμυντικός Αναλυτής 

10+1 Βιβλία Γεωπολιτικής και Διεθνών Σχέσεων που διάβασα (και ξαναδιάβασα) το 2022  και «έβαλαν σε τάξη» το χαοτικό Διεθνές Περιβάλλον

 

 

«Η Νέα Στρατιωτική Επανάσταση και η Ελληνική Αμυντική Στρατηγική» του καθηγητή Κωνσταντίνου Γρίβα εκδόσεις Λιβάνης: Μοναδικό στο είδος του παγκοσμίως, μου άλλαξε μερικώς την ζωή και σε «κακομαθαίνει». Διαβάζεις αντίστοιχης θεματολογίας βιβλία του εξωτερικού και δεν βρίσκεις ανάλογη εμβάθυνση. Αποδεικνύει πως ο κλάδος του Geopolitics and Security στην Δύση έχει εκφυλιστεί και αφορά μόνο κλειστούς κύκλους.

«Ο Νέος Ψυχρός Πόλεμος» των Παναγιώτη Ρουμελιώτη και Βασίλη Κολλάρου εκδόσεις Λιβάνης: Εκπληκτικό βιβλίο ειδικά σε περίπτωση που θέλουμε να έχουμε μία κατανοητή και εκλαϊκευμένη εικόνα των διεθνών τάσεων μετάλλαξης του διεθνούς συστήματος.

 

«COVID-19: Τhe Great Reset» των Claus Schwab και Thierry Malleret: Απαρραίτητο αν θέλουμε να κατανοήσουμε τί επιθυμούν να δημιουργήσουν τα παγκόσμια κέντρα εξουσίας μέσω της πανδημίας. Σημαντικό για να καταλάβουμε «τί κράτος» αναστειλώνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.

 

«Μεσογείου Παλίμψηστον» του Ιωάννη Μάζη Εκδόσεις Λειμών: Διορατικό και διαχρονικό βιβλίο. Πλήρης ακτινογραφία των πόλων ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Σπάνια αξιολόγηση και καταγραφή των Διεθνών Συνθηκών που διαμορφώνουν την πολιτική/νομική πραγματικότητα στην περιοχή.

«H Τραγωδία της Πολιτικής των Μεγάλων Δυνάμεων» του John Mearsheimer Εκδόσεις Ποιότητα: Όποιος θέλει να καταλάβει με ψυχρό τρόπο τι γινόταν στην Ουκρανία, τι γίνεται και τι θα γίνει.

 

«Το Μέλλον της Ιστορίας» Συλλογικό ( επιμέλεια Κωνσταντίνου Φίλη) εκδόσεις Παπαδόπουλος: Συνοπτική συλλογική έκδοση πολλών ειδικών πάνω στο θέμα του Ρώσο-ουκρανικού πολέμου. Μοναδική μου παρατήρηση πως θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερο και αναλυτικότερο.

«War and Peace in the Taiwan Strait» του Scott Kastner: Ιδανικό βιβλίο αν θέλουμε να καταλάβουμε ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος των ΗΠΑ στον πλανήτη και σε ποια περιοχη πρέπει να ανησυχούμε για πρόκληση τρίτου παγκοσμίου πολέμου.

 

«The End of World is Just the Beginning» του Peter Zeihan. Αποτελεί ίσως το πιο ψυχρο και διορατικό βιβλίο που διάβασα. Εκπληκτικός αλγοριθμικός τρόπος γραφής μακριά από δυτικές προκαταλήψεις και φανταστικούς μεγαλοϊδεατισμούς.

 

«Η τέχνη της στρατηγικής: 50 κανόνες για τον πόλεμο, την πολιτική, τις επιχειρήσεις και την καθημερινή ζωή» εκδόσεις Δίαυλος : Επιτέλους έγραψε ξανά βιβλίο ο κ. Κολιόπουλος και προς μεγάλη έκπληξη ήρθε σε συνεργασία με τον κ. Πλατιά. Σύντομο και κατανοητό με έμφαση στο σήμερα και στην ουσία της Στρατηγικής. Μοναδικό στην ελληνική βιβλιογραφία και διαφωτιστική η έμφαση στον ρόλο των επιχειρήσεων. Χρειαζόμαστε και άλλα βιβλία σαν αυτό.

«Homo Deus» του Noah Harari: Προφητικότατο μονάχα για όσους έχουν διάθεση να «μάθουν» και δεν νομίζουν πως «ξέρουν».

«12 Rules for Life» του Dr Jordan B Peterson: Δεν θα πω κάτι. Λίγο τρομακτικότερες διαστάσεις από τα βιβλία του Νίτσε.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024