26/04/2024

Σερχί Σαπτάλα: ο «ήρωας της Ουκρανίας» που κατηγορεί η Ρωσία

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

Ο  Σερχί Σαπτάλα είναι εκ των πρωταγωνιστών του πολέμου της Ουκρανίας.  Γεννήθηκε το 1973 και ακολούθησε στρατιωτικές σπουδές, και συγκεκριμένα  στην εθνική ακαδημία άμυνας, αλλά  και στο πανεπιστήμιο εθνικής άμυνας της Ουκρανίας, από όπου αποφοίτησε το 1994 . Βεβαίως, η στρατιωτική του καριέρα είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, όπως και η παρουσία του σε διάφορες θέσεις ευθύνης του ουκρανικού στρατού.

Μέχρι το 2014 υπηρέτησε σε μονάδες μηχανοκίνητου πεζικού. Αμέσως μετά την έναρξη της oυκρανικής αντιτρομοκρατικής επιχείρησης ανέλαβε τη διοίκηση της 128ης ταξιαρχίας και δραστηριοποιήθηκε στο μέτωπο του Ντονέτσκ. Το φθινόπωρο του 2014 οι  δυνάμεις του συμμετείχαν τόσο στη μάχη του αεροδρομίου του Ντονέτσκ,  όσο και στη μάχη του Ντεπάλτσεβε. Στο μέτωπο του Ντεπάλτσεβε οι δυνάμεις του Σαπτάλα ήταν οι τελευταίες που εγκατέλειψαν το πεδίο της μάχης.  Η σύμπτυξη της μονάδας του έγινε με πλήρη τάξη και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε προσωπικό και υλικό.

Το 2015, ως αναγνώριση της προσφοράς και της αξίας του, του απονεμήθηκε ο τίτλος του «ήρωα της Ουκρανίας».

 

Το 2016 η ρωσική δικαιοσύνη άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη κατηγορώντας τον για το θάνατο δεκάδων ρωσόφωνων και για την  καταστροφή τουλάχιστον 100 κατοικιών στις ρωσόφωνες περιοχές της Ουκρανίας. Την περίοδο εκείνη ήταν διοικητής  στην Ταξιαρχία Πεζικού της επιχειρησιακής διοίκησης με την επωνυμία «Δύση».  Από τον περασμένο Ιούλιο είναι αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας του.

Επίσης, από το 2021 ανέλαβε την διοίκηση του στόλου μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου  Μπαϊρακτάρ ΤΒ2,  τα οποία από τότε είχαν αρχίσει να χρησιμοποιούνται στο μέτωπο προκαλώντας σημαντικές απώλειες στις δυνάμεις των ρωσόφωνων αποσχιστών. Σε συνεργασία με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ της Ουκρανίας Βαλερί Ζαλούτσνι ήταν αυτός που οργάνωσε την άμυνα της χώρας.

Το Σεπτέμβριο  του 2022 έγινε γνωστό ότι ο Σαπτάλα ήταν ένας εκ των οργανωτών μαζί με τους στρατηγούς Ζαλούτσνι και Σίρσκυ της ουκρανικής αντεπίθεσης στη Χερσώνα και το Χάρκοβο, η οποία έληξε με πολύ σημαντικές επιτυχίες για τον Ουκρανικό στρατό.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στο λογαριασμό του στο twitter καλεί συχνά τον κόσμο να ενισχύσει οικονομικά τον αγώνα των Ουκρανών, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη προστασίας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού (π.χ. εγγύων και ορφανών παιδιών).

Συμπεράσματα: Κατά την εκτίμηση μου, ο Σαπτάλα μαζί με τους Ζαλούτσνι και Σίρσκι αποτελούν τα σύμβολα της ουκρανικής αντίστασης ενάντια στη ρωσική εισβολή. Χάρη στις επιτελικές ικανότητες των τριών αυτών ανώτερων αξιωματικών, αλλά και στις δράσεις  τους επί του πεδίου, η Ουκρανία έχει προκαλέσει τεράστιες απώλειες κατά την περίοδο 2014-2022 στους ρωσόφωνους αποσχιστές και στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Ο Σαπτάλα  είναι αυτός που έχει ρίξει ιδιαίτερο βάρος στη παροχή  τροφίμων και διαφόρων άλλων εφοδίων στον ουκρανικό λαό, συμβάλλοντας στην ανύψωση του ηθικού της κοινωνίας. Αυτό, πάντα σε συνδυασμό  με τις μεγάλες επιτυχίες που έχουν οι Ουκρανοί επί του εδάφους, όπως το πρόσφατο χτύπημα στην πόλη Makiivka που κόστισε τη ζωή σε 63 Ρώσους στρατιωτικούς.  

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024