27/04/2024

8+2 Mύθοι για την Τουρκική Εξωτερική Πολιτική (Ζήνωνας Τζιάρρας)

President of Turkey Recep Tayyip Erdogan n Mus province of Turkey on August 26, 2018. ( Turkish Presidency / Murat Cetinmuhurdar / Handout - Anadolu Agency )

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

 

Από τις εκδόσεις Geopol Publishing, τον εκδοτικό οίκο του Geopolitical Cyprus που επιδιώκει να επικεντρωθεί σε ζητήματα που σχετίζονται με το ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου, κυκλοφορεί  το βιβλίο «8+2 Μύθοι για την Τουρκική Εξωτερική Πολιτική» του Ζήνωνα Τζιάρρα, Λέκτορα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. 

Στο συγκεκριμένο συγγραφικό πόνημα, ο συγγραφέας με συνοπτικό, ευανάγνωστο και κατανοητό τρόπο αναλύει  δέκα μύθους οι οποίοι επαναλαμβάνονται στον ελληνικό δημόσιο διάλογο κατά κόρον είτε προωθούνται από το τουρκικό πολιτικό κατεστημένο για την ίδια την Τουρκία. «Καθώς η τουρκική εξωτερικλη πολιτική είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ίσως περισσότερο από κάθε άλλο τον ελληνικό χώρο στο επίπεδο της δημοσιογραφικής κάλυψης, της άσκησης της διπλωματίας και της πολιτικής έρευνας και ανάλυσης», η εικόνα που δημιουργείται εντός του ελληνικού χώρου και αναπαράγεται από ΜΜΕ και πολιτικούς για την Τουρκία δεν είναι πάντα ξεκάθαρη και συχνά δεν είναι καν αληθινή. Όπως επισημαίνει και ο συγγραφέας στον πρόλογό του με τον οποίο μας εισάγει στην εξωτερική πολιτική που ακολουθεί το κυβερνών κόμμα AKP στην Τουρκία «η αντίληψη και η ανάλυση της Τουρκίας στον ελληνικό χώρο πάσχει συχνά από λανθασμένες ερμηνείες, αφηγήματα, προκαταλήψεις, και γενικά μύθους που είτε υπερβάλλουν ειτε υποτιμούν τις δυνατότητες και τον ρόλο της χώρας». Αυτή η συσκότιση οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα που περιορίζουν την ελληνική οπτική ματιά και, εντέλει, οδηγούν σε λανθασμένες αντιδράσεις στην εξάσκηση της διπλωματίας. 

Ο συγγραφέας ξεδιαλύνει τον καπνό των μυθευμάτων και καταπιάνεται με τις πτυχές της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής για τις οποίες υπάρχουν ισχυρές απόψεις στον ελληνικό χώρο, οι οποίες συχνά υιοθετούνται και προωθούνται άκριτα, όπως η δημοφιλής άποψη που αναπαρήγαγαν τα τηλεοπτικά δίκτυα τα προηγούμενα χρόνια  ότι «ο Ερντογάν είναι τρελός» αλλά και η αντίθετη, ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική είναι πλήρως ορθολογική. Αναλύει με σαφήνεια το αφήγημα που θεωρήθηκε ως θέσφατο τα προηγούμενα χρόνια ότι η Τουρκία είναι ένας «γίγαντας με γυάλινα πόδια», το οποίο λειτούργησε ως το απόλυτο δεδομένο πολλών ετών. Εξηγεί την τουρκική παρουσία σε Συρία, Λιβύη, Ιράκ και άλλες περιοχές του πλανήτη μέσα από την εκτίμηση της υπερεξάπλωσης της και αποτυπώνει την περίπλοκη τουρκική πραγματικότητα όπως αυτή υφίσταται αναλύοντας το μύθος της  «τουρκικής απομόνωσης» και της «φιλοδυτικής αναθεώρησης μετά την εποχή του Ερντογάν». 

Το βιβλίο ολοκληρώνεται με τον χρήσιμο επίλογο των συμπερασμάτων που λειτουργεί ως το κατάλληλο συμπλήρωμα όπου ανακεφαλαιώνονται όλοι οι μύθοι ενώ δίνεται και ένας πίνακας οδηγός για τον αναγνώστη. 

 

Το συγγραφικό αυτό πόνημα του κυρίου Τζιάρρα αποτελεί το κατάλληλο εργαλείο για τον φοιτητή των διεθνών σπουδών, τον δημοσιογράφο που καλύπτει αντίστοιχο ρεπορτάζ και τον πολίτη που επιθυμεί να είναι ενημερωμένος και να γνωρίζει την ουσία πέρα από τα μυθεύματα. Παρατίθεται σε λόγο απλό και κατανοητό ώστε να προσελκύσει ακόμη και τον αναγνώστη που δεν είναι εξοικειωμένος με την τουρκική πολιτική. Αποτελεί πολύτιμο βοήθημα για κάθε αναλυτή και βασικό βιβλίο για την εξωτερική πολιτική της γειτονικής χώρας. 

 

Πίνακας Περιεχομένων

Εισαγωγή στην εξωτερική πολιτική του ΑΚΡ
1. Η τουρκική πολιτική δεν αλλάζει – ήτανε πάντοτε αναθεωρητική 
2. Η τουρκική πολιτική είναι χαοτική – δεν έχει πλάνο
3 + 4. Η τουρκική πολιτική είναι ορθολογική Vs «ο Ερντογάν είναι τρελός» 
5. Η Τουρκία είναι γίγαντας με γυάλινα / ξύλινα / πήλινα πόδια
6. Η Τουρκία μπορεί να ηγηθεί ή να ηγεμονεύσει
7. Η Τουρκική πολιτική άλλαξε λόγω της απόρριψης από την ΕΕ 
8. Η Τουρκία έχει υπερεξαπλωθεί 
9. Η Τουρκία είναι απομονωμένη
10. Μετά τον Ερντογάν ο τουρκικός αναθεωρητισμός θα Αντιστραφεί – η Τουρκία θα γίνει ξανά φιλο-δυτική 
Αντί συμπερασμάτων

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024